用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB 07年入學既家長分享下
go

BB 07年入學既家長分享下 [複製鏈接]

BB 07年入學既家長分享下

囡囡07年3歲啦, 要入K1, 但係搵學校真係無從入手,
究竟要鎖定目標, 只係考1-2間, 定係魚翁撒網好呢?
邊度可以搵到幼稚園開始招生既時間呢?
我見有啲幼稚園寫明9月1日前要足3歲, 我囡囡9月中生日, 咁係咪無機會啦?
大家分享下呀

Re: BB 07年入學既家長分享下

我都煩惱緊搵學校既事, 我而家心目中有10個choice, 我會再從中選6-7間, 因為唔想個女見咁多間, 怕佢辛苦

招生時間方面, 大部份都係9-10月到派表, 仲有時間train個小朋友

我個女同你一樣, 都係9月出世, 但所有學校都收2歲零8個月既小朋友, 所以唔使擔心, 你個女一定夠歲數入

努力啦

我個女都係07年返學, 我依家都同佢睇緊有咩好學校,其實我應該用咩去衡量間學校好唔好呢, 我本身想搵一條龍, 但心水果d既小學又係私校怕負擔唔起, 我又唔想去咁遠, 始終個女咁細, 我怕去好遠佢唔習慣. 好煩呀

Hi , 我囝10月出世, 都係報讀07年K1, 我都煩緊唔知點選幼稚園, 唔知邊間好, 我想阿囝弟時英文好d, 想報英文學校, 但都係私立怕扶擔唔起; 我住喺東區筲箕灣, 盡量想喺屋企附近, 但附近嗰d學校又唔係心目中嗰d, 我想問吓你地又會點選幼稚園呢? 會著重乜呢
]

Hello.  

我囝囝8月出世, 今年9月讀n1.  我都好緊張囝囝考k1既事.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

BBKHC,
I am at HK side as well but not your area.
Heard that your area have lots of good kindergarden..e.g. Creative, 'ming or'........

I think it has to be in line with your kids character...if he is active, you may need to find one that not using the traditional approach.

My son will study nursery this year but I may change to Kindergarden next year.  I will apply for 4-5 kindergarden.......

mamay,

你囝囝讀邊間nursery呀
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我其實好緊張, 我老公又唔理, 個心真係1516, 我住將軍澳, 附近又好似冇咩choice, 想考九龍城嗰邊既一條龍學校, 又怕囡囡辛苦, 同埋可能要婆婆幫手湊下佢放學 (我媽咪住近嗰邊), 老人家又辛苦, 真係好苦惱

luiluimama,
招生既確實時間, 係咪要逐間打電話去問呀 thx

luiluimama 寫道:
我都煩惱緊搵學校既事, 我而家心目中有10個choice, 我會再從中選6-7間, 因為唔想個女見咁多間, 怕佢辛苦

招生時間方面, 大部份都係9-10月到派表, 仲有時間train個小朋友

我個女同你一樣, 都係9月出世, 但所有學校都收2歲零8個月既小朋友, 所以唔使擔心, 你個女一定夠歲數入

努力啦

pandacat_bb,

絕對係要自己打去問清楚

mamay,
Thanks for your reply, 請問"Creative"中文名係邊間呢?
其實你地HK area都有好多名校選擇, 學費仲冇東區咁貴
]

你地會唔會比囝囡呢個時候學英文為主架, 我見好多家長都用英文同d囝囡溝通, 但我d英文又屎, 又好想佢學好打好基礎, 英文幼稚園又貴扶擔唔起, 好煩
]

BBKHC,
It is 'kai see'.
Yes, the whole hk areas have a lot of choice and less competition as less babies.

Cantonese is the main languages right now, but sometimes I will speak in English with my son.....he is able to understand simple instruction by English.  

Fionyiu,
My son will study 香港基督教服務處-時代幼兒學校

Kindergarden information

fyi

醒目開學勳章 貢獻勳章

pandacat_bb 寫道:
我其實好緊張, 我老公又唔理, 個心真係1516, 我住將軍澳, 附近又好似冇咩choice, 想考九龍城嗰邊既一條龍學校, 又怕囡囡辛苦, 同埋可能要婆婆幫手湊下佢放學 (我媽咪住近嗰邊), 老人家又辛苦, 真係好苦惱

Hi! 我都係住將軍澳, 我嗰囡依家已經返緊nursery, 係觀塘近Daddy公司, 我都覺得將軍澳冇咩choice, 都會幫我嗰囡試出邊D有一條龍幼稚園, 如果考唔到就是但找間近我呀媽屋企附近D幼稚園(油塘區), 方便我呀媽湊佢放學!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

pandacat_bb

唔係間間幼稚園都收2歲8個月的, 有啲幼稚園係要求個小朋友足三年歲才收, 例如靈糧和培正

Hi Monkey妹 & Pandacat_bb 媽咪,

我都係住tko, 現在開始搵幼稚園, 但唔知這間好, 搵番tko讀小b唔洗太辛苦, 但唔知邊間好, 聽聞保良局幾好, 你地有沒有d 咩意見??  

呢两间都是我的心水,但好似很难考!

mimichiu 寫道:
pandacat_bb

唔係間間幼稚園都收2歲8個月的, 有啲幼稚園係要求個小朋友足三年歲才收, 例如靈糧和培正

醒目開學勳章 貢獻勳章

muima,

保良局都算tko最多報的一間幼稚園, 我細佬個囡都是讀保良局方王換娣幼稚園,都OK嫁!十一月一日派表!

Website: http://www.kids-club.net/edu/fwwtkg
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。
‹ 上一主題|下一主題