用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有嘉諾撤聖芳濟各學校家長
go

有沒有嘉諾撤聖芳濟各學校家長 [複製鏈接]

有沒有嘉諾撤聖芳濟各學校家長

各位

本人女兒有運抽中了嘉諾撤聖芳濟各學校. 但本人對此校了解不多. 可否比多D資料.

1.) 是否確實07年轉全日, 校址在那兒
2.) 是否好多工課
3.) 是否英文課程比外邊深半班
4.) 學校是否亦提供有課外活動

多謝幫忙
Josephine
希望我的孩子茁壯成長

Re: 有沒有嘉諾撤聖芳濟各學校家長

Hi Josephine,
我以前是SFCS的家長, 希望可以回答到你的問題!
1. 應該不會在07年轉全日, 好似係08 or 09年先轉
轉全日要搬校址(依家呢到太細喇!多數係中學部地方), 地點係灣仔聖佛蘭士街的明愛樂勤學校同明愛達言學校校舍
2. 學校都比較多功課. 低班平日有1-6樣, 高班就5-9樣
weekend會多d功課. 我囡P4-6試過有十幾樣功課..
放長假會更多...
3. 英文課本不會買高半年/一年的, 但會有reader同worksheet等exercise, 所以英文程度都會高d, 我囡P3-6 用過2冊一套叫PEU既exercise, 都唔淺架!
4. 學校有提供課外活動, 星期六要回校學野的, 大部分都要俾$, 有得學cello, violin, flute, 跳舞等
P1-2 會少D選擇
上到P3-6 先可參加choir, brownies等活動!
我見平時上課日都有小朋友參觀supermarket, fire station等學習活動, 已經係叫比以前多野玩左好多!

希望幫到你啦!
tmlklstkjtrl

hehe, 我唔係家長, 我係舊生, mud 宜家有咁多嘢學咁好 ge. 可惜我生嗰個係仔, 如果唔係第 2 時都唔駛煩   

[quote]
Small_Cloud 寫道:
hehe, 我唔係家長, 我係舊生, mud 宜家有咁多

Teresa,

我都係 SFCS & SFCC 的舊生呀!如果冇記錯我應該係 87 年畢業    

Small_Cloud 寫道:
Teresa,

我都係 SFCS & SFCC 的舊生呀!如果冇記錯我應該係 87 年畢業    

那麽你應該是我師姐了!

有沒有嘉諾撤聖芳濟各學校家長

tmlklstkjtrl 寫道:
Hi Josephine,
我以前是SFCS的家長, 希望可以回答到你的問題!
1. 應該不會在07年轉全日, 好似係08 or 09年先轉
轉全日要搬校址(依家呢到太細喇!多數係中學部地方), 地點係灣仔聖佛蘭士街的明愛樂勤學校同明愛達言學校校舍
2. 學校都比較多功課. 低班平日有1-6樣, 高班就5-9樣
weekend會多d功課. 我囡P4-6試過有十幾樣功課..
放長假會更多...
3. 英文課本不會買高半年/一年的, 但會有reader同worksheet等exercise, 所以英文程度都會高d, 我囡P3-6 用過2冊一套叫PEU既exercise, 都唔淺架!
4. 學校有提供課外活動, 星期六要回校學野的, 大部分都要俾$, 有得學cello, violin, flute, 跳舞等
P1-2 會少D選擇
上到P3-6 先可參加choir, brownies等活動!
我見平時上課日都有小朋友參觀supermarket, fire station等學習活動, 已經係叫比以前多野玩左好多!

希望幫到你啦!

多謝你詳細回覆. 好有用. 請問你現在女兒升往那裡讀.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

josephine:
我囡去左中學部讀呀~

有機會會面.

Josephine   
希望我的孩子茁壯成長

josephine

好呀! 但係我份工成日都要出trip
返黎又要湊囡, 唔知有冇時間..  :cry:
唉..又要開始幫細囡搵幼稚園喇!

Me too. 我週一至三通常在中國大陸.
你細女明年讀K1. 我細女今年九月讀聖瑪加利大.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

josephine,

為左$, 老細去邊我都要跟住去, 唔敢擰頭!

我大囡以前都有考過聖瑪加利大架, 不過衰左.
所以我要訓練下細囡, 希望佢入到啦!
其實都唔知報邊幾間好, 我都唔係好識點揀幼稚園..

據知以前真的比較難入. 但大女K1 Easter 插班下午只有10個小朋友.

但因為近2~3年派位好了. 故此又比較難入.
到時有需要可以提供小女名字. 可能會易入D.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

Hi, josephine1818

你之前唔係話要抽跑馬地st.paul咩?點解依家去咗sf?你有冇去叩門ar?我有個朋友個囡叩門入到喎.我覺得st.paul好過sf.(純粹本人意見,請別見怪.)

小女也是今年入讀小1﹐聽老師說最遲08全日制。

還有我想知道是否有保姆車去九龍    謝謝~~~~~

保姆車去九龍就唔多覺有..
因為唔多小朋友住九龍
你可以在家長日問問老師!

honeycherrin 寫道:
小女也是今年入讀小1﹐聽老師說最遲08全日制。

還有我想知道是否有保姆車去九龍    謝謝~~~~~

校車我諗就冇喇,你要自己搵保姆車(街車),但保姆車好冇保障喎.

點解報到咁遠ka,九龍都有唔少好小學.你唔怕小朋友辛苦咩?
‹ 上一主題|下一主題