用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾&#21523 ...
樓主: Huisys
go

因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾吓^^ [複製鏈接]

Re: 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾

洋子你好,
唔該晒你, 我意思係已經在私校註冊咗後, 重想叩門, 咁需唔需要去派咗間小學註冊? 麻煩你啦  
洋子 寫道:
[quote]
hummingbird 寫道:
我個囝囝都派得唔理想, 聽日我都會去註冊, 請問你地, 如果重想叩門, 需唔需要去派咗的學校註冊先? 唔該!!
如果你仲想去津校或官立叩門的話, 咁就一定要去派左的學校註冊先, 如果你唔去註冊, 政府會當你自己自動放棄學位而處理.[/quote]

Re: 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾

I got the third choice in lottery.... in net 41 "wah tak primary school".  Already determine that I will not register at that school.  I will register at KTS tomorrow, see you all.

To all KTS parents-to-be,

keep in touch^^

hummingbird,

洋子已經答左你喇,我估佢ge意思係指官校同津校都係由教育統籌局所管,若你唔去你已分派的小學註冊的話,你就會冇左個學位,因為你叩門都唔係即時知道收唔收,而註冊日期係指定左6號同7號(若冇記錯的話)~~~你註冊左的話若你心儀果間小學叩門成功的話,你可以問你已註冊左但唔想去讀ge小學攞返張小一入學証去再登記,相反若你6,7號都唔註冊的話你係教統局就會冇左個位,就算之後你叩門成功都唔知點搞返個位出黎~~~~我估係咁ge意思,若有錯漏請更正!!!

洋子你好,
唔該晒你, 我意思係已經在私校註冊咗後, 重想叩門, 咁需唔需要去派咗間小學註冊? 麻煩你啦  
[quote]
洋子 寫道:
[quote]
我個囝囝都派得唔理想, 聽日我都會去註冊, 請問你地, 如果重想叩門, 需唔需要去派咗的學校註冊先? 唔該!!
如果你仲想去津校或官立叩門的話, 咁就一定要去派左的學校註冊先, 如果你唔去註冊, 政府會當你自己自動放棄學位而處理.[/quote][/quote]

yes,我地係埋講緊九龍塘私小!!
學費一個月$3050,升中校名可到佢地個web-site睇~~~

Elsamouse 寫道:
唔好意思,想confirm你地係埋講緊九龍塘私小?
請問學費一個月要幾錢?駛唔駛4千蚊?咁第日中學通常讀邊間?

Huisys,
多謝你回應, 我意思係, 已經在私校註冊, 咁是不是不算攞咗學位? 唔好意思, 因為我老公一路要我搞清楚  

Huisys 寫道:
hummingbird,

洋子已經答左你喇,我估佢ge意思係指官校同津校都係由教育統籌局所管,若你唔去你已分派的小學註冊的話,你就會冇左個學位,因為你叩門都唔係即時知道收唔收,而註冊日期係指定左6號同7號(若冇記錯的話)~~~你註冊左的話若你心儀果間小學叩門成功的話,你可以問你已註冊左但唔想去讀ge小學攞返張小一入學証去再登記,相反若你6,7號都唔註冊的話你係教統局就會冇左個位,就算之後你叩門成功都唔知點搞返個位出黎~~~~我估係咁ge意思,若有錯漏請更正!!!

[quote]
洋子你好,
[quote]
洋子 寫道:
[quote]
如果你仲想去津校或官立叩門的話, 咁就一定要去派左的學校註冊先, 如果你唔去註冊, 政府會當你自己自動放棄學位而處理.[/quote][/quote][/quote]

Re: 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾吓^^

Hi,

They are studying in St. Johannes and ICQM.  I believe different schools suitable for different students.  I just cannot believe that all three of our children couldn’t get the first three choices.  Every year HK Education Dept claim 75% to 80% of students get the first three choices.  Hence, my chance is about 1%.   

vivianlee 寫道:
Dear All:

My daughter will study KTS also. I will go to register tomorrow.

Dear Eagle:

我的囝囝只派到第7志願
- (Same school as my daughter)

From other topic, You still have 2 child study in private school.  Are they studing in KTS?

Thanks
Vivian
[img align=left]http://www.danasoft.com/sig/Eagle38.jpg[/img]

私校都唔需要收你果張小一入學証,咁即係唔算攞左個學位啦~~

[quote]
Huisys,
多謝你回應, 我意思係, 已經在私校註冊, 咁是不是不算攞咗學位? 唔好意思, 因為我老公一路要我搞清楚  

[quote]

Dear Cutema,

Many thanks for your reply.  

我仲想問你係咪全職媽媽呀?你知唔知KTS裏面多唔多全職媽媽呢?

Hi,

我係全職媽媽,為了一個孩子,放棄了一份工.

今早到kts註冊,很順利,校內的職員很有禮,給我印象很好.

Hi 涼風,

Nice to meet you 我正準備和你作出同樣的決定,當一個全職媽媽.你幾時辭工架?掙扎大嗎?

看完這個topic,我覺得KTS日後的競爭將會很大,因為真是伏虎藏龍,呢道有很多叻仔叻女呀!

希望各位媽咪都比心機

Hi ngyw,

Nice to meet you too 當我孩子入讀k1時,我便當上全職媽媽,我一直希望多些陪伴和教導自己的孩子,所以,我很享受這份全職工作, 不過,家庭入息少了,一定有少許掙扎,所以,事前有做足心理準備.

希望妳也開開心心迎接這份工作!

Hi Huisys and all BK mom,

提提你 , 原來私校都會叫你交返張 "小一註冊證" 嫁 ! 因昨天預交了整個月學費之私校致電要求我6月10日前寄回 " 小一註冊證" 到學校喎 !!! 我一直都諗住先去官校註冊,再留住私校位 (因已交了九月份學費),三就再去叩門,待八月中才決定!!!!

點知收到私校之要求後,又即刻要考慮點啦 !! 不過好似KTS 無要求家長交回 ”小一註冊證 ”, 你地可以問清楚些!!  祝各位家長順利

我都想做全職媽媽,但係完全唔做

Hi,

我想kts應該不用交回註冊証,因為我交錢時問個職員要不要交註冊証, 她說不用.

‹ 上一主題|下一主題