用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯2006學年度家長會
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯2006學年度家長會 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯2006學年度家長會

ivytang,

Hello. I just pm you the details.

入學事宜一切ok!等候返學,賣校服ee好好人,校巴姐姐又nice...一切順利。門口的"食蕉"ee也很盡責,一直看著大開的門口,查問出入的人。
買了兩套校服、一套運動衣加兩件冷氣褸才298元,都算合理。校巴費則380元,不過0700上車...0800上堂?希望有早讀時間,否則有30分鐘在操場玩。

hermanpapa,

Just like you, I bought 一套運動服 at the beginning but later I went to TKO to buy another set... because they have to wear 運動服 two times a week PLUS they have to wear 運動服 if they join 星期六的課外活動. I suggest you buy another set.

耍研究了時間表才去買多套!
課外活動好多....我都想玩。

dichiu, 收到PM LA, 明白了, 我都係去睇下SPI 新果D 款

hermanpapa, 我同意dichiu 講如果你返課外活動就要買2套運動衫褲la< 我都係每樣2套架, 佢地d校服真係平架, 上星期同細女買幼稚園校服, 一條裙要$104 嘩幾q貴呀 ! 即刻想起家姐d校服原來平禁多架   

我地d校車係好離譜架, 我住油塘都要7:15上校車架, 佢話學校要求小朋友要7:30回校喎 :evil:

細路錢易賺!

不要去油麻地SPI office看,上次去冇人招呼,不過SPI書包好重身,所以冇買、Dr. Kong D款老套又冇買,最後是Thomas書包一個,給他用兩年啦!小1小2書不多都ok掛。

hermanpapa, 基顯好鬼多功作紙做架, 成日都要準備多個file 比佢, d書又吾可以放學校(果本祟拜手冊最重日日都要帶, 叫呀女放學校柜又吾肯),  我見小一d 小朋友都好重好多書簿架

我女一年班時都用spi , 但我嚴細同開口吾好, 二年班轉用日本書包, 但又吾掂揹上背好鬼重, 今年見spi 出新款好似幾好, 禁去睇下, 我吾去油麻地就要去荃灣law, 不過好遠

其實好多野可以放係櫃筒架!我女放了祟拜手冊,粉彩,等等....

有D乜可以放學校?
星期日再去TKO買多套運動衣先。    多謝意見!

聽聞有公仔款SPI書包在百貨公司賣!但不知邊間有,另以TST都有SPI門市。
ivytang02 寫道:
hermanpapa, 基顯好鬼多功作紙做架, 成日都要準備多個file 比佢, d書又吾可以放學校(果本祟拜手冊最重日日都要帶, 叫呀女放學校柜又吾肯),  我見小一d 小朋友都好重好多書簿架

我女一年班時都用spi , 但我嚴細同開口吾好, 二年班轉用日本書包, 但又吾掂揹上背好鬼重, 今年見spi 出新款好似幾好, 禁去睇下, 我吾去油麻地就要去荃灣law, 不過好遠

有朋友用開介紹"seven"書包....
Dodo 讀P1個書包己非常重(dr kong small size)...
琴日買了大size 既"seven"書包...
經試驗後真係超輕....好正....

我當時問sales借了3本黑色好厚硬皮薄...
用手抽書包時有少少重....孭上身時無感覺....
再問sales借多幾本薄...約6本左右..
攞上手超級重...孭上身超輕....加上條帶有air...
孭上去好舒服唔多覺孭重嘢...
仲有個書包帶係唔使扣住架...
其他部位亦無扣....唔需左扣右扣咁煩!
最唔好無水壺位....

返到屋企我放晒全年書簿..Dodo話小重...
放回正常半學期d書簿..Dodo話有1度重(100度為最重)...
咁即係好輕la...真偽係好正...

細size$690(forP.1-P.2)
大size $890 (for P.3 up)

kwok330,

天講seven已經無咩貨lu......

一個等待做唔做得成既 油塘基顯家長上

心美 寫道:
kwok330,

你又係等待的一群, or 已經係基顯家長..

kwok , 聽你講好正呀 ! 下次見你個女比我睇下, 我就吾捨得買好貴呀 !    

Ah Kwok,

Seven書包可在邊到買?可唔可以影張相睇下?
我女都係用Dr. Kong,唔好,又水壺位細,但仍很新,惟有繼續用,不過很好奇想睇下Seven點解咁貴!

我都看看seven書包     

ivytang02 ,

我仍然是要等運到的一群 :cry:
[quote]
心美 寫道:
kwok330,

你又係等待的一群, or 已經係基顯家長..

kwok , 聽你講好正呀 ! 下次見你個女比我睇下, 我就吾捨得買好貴呀 !     [/quote]

YKH1B,

尖咀海運&銅鑼灣有得賣,不過我未去過睇,話好輕&可以落洗衣機洗,我之前諗過如果咁好采入到基顯,貴就貴D買個比個囡,開心麻,洗下$無所謂,但E+都仲未有結果,仲有我fd話已經買晒,新貨將會到,但無舊貨咁靚 :-|
YKH1B 寫道:
Ah Kwok,

Seven書包可在邊到買?可唔可以影張相睇下?
我女都係用Dr. Kong,唔好,又水壺位細,但仍很新,惟有繼續用,不過很好奇想睇下Seven點解咁貴!

YKH1B...
lay個係其中1個細size書包相...
我果個係大size and pattern 唔同......

我係尖沙咀海運大廈玩具玩斗城右手邊行出3間舖買的...
我買個日(3-4日前)...我果個係最後新貨...
跟住我買果個亞太...都要買陳列品....
8月好似有新貨返....

我覺得真係真係好輕...及有1年保養...
佢地既保養係免費換一個新比你...
最唔好無水壺位....

我知小K同Dodo都用Dr Kong....我下學期先買...
好新....但好重....Dodo已話膊頭痛....
e+當spare書包用或送比其他有需要小朋友........

心美.......

幾時有結果....希望你心想事城

ivy...
睇落去...平平無奇....要孭下先覺有料到...

kwok , 聽你講好正呀 ! 下次見你個女比我睇下, 我就吾捨得買好貴呀 !    

‹ 上一主題|下一主題