用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來 ...
樓主: Lion_King
go

2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來 [複製鏈接]

Re: 2007年入讀小一,將於來年考小學的請進來

Hi  bonnielei
你是否34網, 可否share下你的選小排位 (包括私小/直資 & 官津).  Thanks!

joly,

yesterday, 我都有去聽優才個briefing...你聽邊場呀, 我聽5.00個場..不過因有事..聽完個普通話老師就走左...你覺得點呀..我覺得間校舍好似唔係好大0廿係

bonnielei,

九龍塘學校好似8月先開始招生...到時你留意下佢地個website

fpy,

1st round 的表會經幼稚園派...不駛自己去取

say hi!

我囡囡也是07/08入讀小一, 囡囡是#62網, 但我會跨區選協恩, 本區津校唔會諗.
其實係一家四口子

這裏是否有2000年出世的小朋友於2007年入讀小一呢﹝即做大仔大女﹞?

我黎報到!  小囡是 2000年 11月出世之大女.
但家中排第二 , 一個冇分數之細女.  故第一輪完全冇望.

joymama

vanessamom 寫道:
這裏是否有2000年出世的小朋友於2007年入讀小一呢﹝即做大仔大女﹞?

[size=x-large]Happy Father's Day!

大家努力為2007年入讀小一的爸爸媽媽!   

TSZCHINGMAMA508:
Yes, i live in net 34, no priority list at this moment, just want to know more about these schools first.

KLLP 寫道:
fpy,

thx~~~咁點解有d話開始收生

如果現在已經開始派表的, 多數是直資或私校.  但大多數會在九, 十月先開始..  

1st round 是經幼稚園派表, 而在限期內親自交回心儀的學校.  根據得分的多少而派位.

joymama

fpy 寫道:
[quote]
KLLP 寫道:
fpy,

thx~~~咁點解有d話開始收生

唔該哂~~~thx~~~

我個女都係07入 P1.

請問如果直資收左, 係咪唔可以參加統一派位 ???

bonnielei 寫道:
Yes, i live in net 34, no priority list at this moment, just want to know more about these schools first.

hello 大家好,我個囡囡都係07年9月入小一,我都係往在34區,也是週圍查看緊附近d小學的資料!大家有無心水阿?

Hi bestwish:
以我所知直資收左, 係唔可以參加統一派位!

係~~~~ 如果直資收左, 係唔可以參加抽獎架~~~~ 間學校會叫你簽信放棄中央派位, 之後學校會將收生名單交比教署.

私校就可以...

kennischow,

Thank you for your information.

kennischow 寫道:
[quote]

hello 大家好,我個囡囡都係07年9月入小一,我都係往在34區,也是週圍查看緊附近d小學的資料!大家有無心水阿?

以我所知直資收左, 係唔可以參加統一派位!

[/quote]

The schools I have in mind are: DGSJ, Maryknoll, 宣道, 民生, 協恩, 九龍塘學校, 馬頭涌官小, 農圃道官小.

There are many 2nd child of the family here.  It sounds quite difficult for us in the first round.
Amy
joymama 寫道:

joymama

[quote]
[/quote]
A working mother with two kids

bonnielei,

我不會讓小孩去得太遠讀書. 太辛苦了.
我原選擇原區 70 區.

The schools I have in mind are: DGSJ, Maryknoll, 宣道, 民生, 協恩, 九龍塘學校, 馬頭涌官小, 農圃道官小.

bestwish 寫道:
bonnielei,

我不會讓小孩去得太遠讀書. 太辛苦了.
我原選擇原區 70 區.

bestwish,

我都係咁諗...........日日搭車返學放學好攰~~~~~

我d朋友成日叫我報私校, 魚翁撒網, 搵定back up. 不過呢幾日同老公傾, 如果某一兩間真係收囡囡, 而派位又麻麻地, 咁我地會唔會比佢讀?? 掉番轉諗, 如果未必比佢讀, 咁有無需要報考私校呢?? 大人同小朋友為左interview都會好辛苦同有壓力......

不過無私校back up又真係好徬徨, 所以我而家仲好矛盾 ~~~~ :-x

hihi 各位好!

我阿仔都係2000年11月的大仔, 我本身住馬灣, 但o係將軍澳做o野, 所以會考tko的真道和播道, 考到就要搬喇 (超煩!); 不過如果考唔到就讀番馬灣的基慧(我估讀到機會都好大, 因馬灣得一間小學)....

希望大仔有著數啦, 咁我放工可以早o的返屋企同阿仔睇多o的課外書 ^^
joymama 寫道:

joymama

[quote]
[/quote]
^_^
‹ 上一主題|下一主題