用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問幾時要開始去申請報讀幼兒園
go

請問幾時要開始去申請報讀幼兒園 [複製鏈接]

請問幾時要開始去申請報讀幼兒園

我bb係2005年9月出世,我想比bb讀幼兒園,想問幾時要報名呢?同埋唔知有無一D喺比一歲bb讀的幼兒園?

Re: 請問幾時要開始去申請報讀幼兒園

如報幼兒園可在bb歲半時開始報名..待2歲時入讀..
給一歲bb讀的應該不是幼兒園...是託兒所(我古)

+3金熱血 貢獻勳章

mandypaul ,

幼兒園入學年齡為2歲由n1 讀到 n4. 通常按報名先後收生, 部份會讓有兄姐在校的幼兒優先入讀.

* 部份幼兒園只接受滿18個月的幼兒報名, 部份則接受有出世紙BB 的報名

請看:
自問自答 - 幼兒園常見問題及有用資料

一歲bb可以報 playgroup, 或者去育嬰院, 睇你的要求.

好想比bb去playgroup,唔知可以响邊喥有呢?同埋幼兒園係每年幾月招生?幼兒園同幼稚園有咩分別?係咪入佐N1就讀到N4,咁就唔會讀K1-K3??想問咁幼兒園比起幼稚園容易入?因為按報名先後收生?同埋唔知Kowloon Tong邊間playgroup好呢?幼兒園等於幼兒中心嗎?唔該晒各位!!

我個bb一歲,想問物野叫n1-n4?北角有冇好的playgroup and international school ar?

N1=幼兒班
N2=K1
N3=K2
N4=K3

Thank You yoko1

+3金熱血 貢獻勳章

+3金熱血 貢獻勳章

+3金熱血 貢獻勳章

少少更正:

N1 = 兩歲班/基礎班/預備班/....
K1 = 幼兒班
K2 = 低班
K3 = 高班

咁請問各位,係唔係搵間有n1既幼兒園/幼稚園然後直升k1-k3會好d
[/url]

It depends which K1-K3 u would like your children to study.. for me, i will choose a N1 that can promote to N2-N4 (K1-K3) as i am lazy to find another K1 for my daughter after she is studying N1...

chunchan 寫道:
咁請問各位,係唔係搵間有n1既幼兒園/幼稚園然後直升k1-k3會好d
HELLO!

禁可吾可以吾讀n1謮k1?

n1同k1係兩樣嚟架!
n1係for2歲嘅小朋嘅基礎班(幼兒園),而k1係要足2歲8個
月先至可以入學(幼稚園)!

如果兩歲就可以讀幼兒園喇,小朋友一歲就可以去報名架喇
‹ 上一主題|下一主題