用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

羊咩咩太太 寫道:
Daisy 媽咪,

請問你小朋友放學後須要到補習社嗎?我見好多小朋友每日都好似番工咁,一早番學,放學又要到去補習,真的須要嗎?

我冇去補習, 但自己再搵人教個女中文, 因為2test + 1examin 之後, 發現亞女d中文太差, 可能佢kinder係主要英文掛 !

thinkerbell,
亞女真係話校長睇架, 不過可能睇睇今年小一既進程掛, 不過我會再問下老師係咪真係未派份卷架 ! :-x

我女都冇補習,  當然同學中都有人有專科補習.   全科托管就暫時未識過有人甘做.

校長幾有耐力播 !

2galma,
我同意係若果小朋友喺st.rose小學能夠"輕鬆地"取得"標青o既"成績的話,咁當然希望佢可以入到更好o既中學了...
不過我睇番我個女呢大半年,加埋bk其他媽咪回覆,覺得其實即使佢係有中學,但唔係你話入就入,佢都有要求,其實我妹以前都係st.rose中學舊生(未搬去沙田時),當時真係見我妹唔係讀得容易,到其後搬左去沙田出面好多傳言話"無以前咁好",但事實我真係未可以聽到一句講得出咩唔好(合理),若只係路程遠左,我覺得以中學生可應付的!!
羊咩咩太太,
我以前都諗過掉阿女去補習社算數,因為佢真係一個大意精,佢又唔係日日都發作,間唔中一次半次,就係咁所以我都要check佢功課,同每日set佢時間內完成,不過若果有人跟吓,其實我見都唔算好多人要去補習社吧.,補習社始終有好有唔好,若屋企樓下有間好o既補習社都還可考慮(自己可煩少一樣haha),但若果要日日花時間搭車去補習社做功課,小朋友會辛苦,求其搵間亦唔好,因為佢地太細個,成班人一齊好快收人影響啊,,,,,,,,
我反而好似daisy媽咪咁,個女邊一方面弱先去幫,我個女英文唔掂,所以幫佢報英文課程~
daisy媽咪,tinderbell,
我女剛剛fri咪又係激死我......佢第三次成個功課袋漏左,原本真係唔想幫佢拎,想佢真係"衰一次"金金地受吓教訓,但自己又唔忍心,唯有當晚自己收工同佢傾左成個鐘,俾個機會佢只要佢可以將當日功課寫得出俾我,咁我sat先幫佢返去拎....,唉,佢真係...................
另,我無記錯都好似聽過阿女學期頭話有功課俾左校長(全班的某一份功課),我估佢係想睇吓今年小一程度及進度卦,因為學期頭家長會提過今年呢屆個問題,兼再上課室同班主任及科老師傾偈時,d老師都提過佢地好心散,老師要多次開會諗計仔,同埋都有話校長都好關心今屆的小一生啊!!!
若暑假咁輕鬆,咁我都可以留意吓d暑假興趣班了,俾佢畫吓畫都好丫,總好過日日跟住我咁悶嘛.....
p.s 今日唔知攪乜,我2點幾回覆極都唔得,好彩我手快即時"複製"左,唔洗重頭打咁多粒字....hahahaah

Cameo,
如果佢中文次次都唔係得60/61分, 我都唔會搵老師幫佢呀 !如果我個女唔記得帶我都唔知幫唔幫佢law 返 !

校長第一年上場, 再加上佢既背景, 我估佢對d小朋友一定有要求, 由其小一, review 左佢地既程度就可以因材施教嘛 !

唉,,,,其實我自己本身英文唔好,個女又心散,所以自己都好難諗到d咩去做,所以先報左d英文班俾佢,等佢多d機會去睇多d英文,信心大d,希望佢上堂可以專心一d吧.......
講起功課袋....我真係當晚嬲到瞓唔著o架,因為爸爸太鍚佢,又但唔識教佢(我老公係講極都係咁,重難教過我個女),第一次無帶功課袋係咁啱爸爸放假,放學去食野時就發現,爸爸都即時搭的士幫佢拎,咁第一次始終可以原諒....到第二次咁啱第二日係去拎成績表,我去到同班主任都"教訓"左佢好耐o架,但今次佢又發作,,,,,
其實欠所有功課都只係當"欠一樣",最辛苦係第二日咁佢將會做雙份功課啫,我都係諗到呢一點而心軟..........

聖羅撤小學???
係埋0係旺角果間小學呀??

Daisy 媽咪,

多謝你的回應,好開心聽你地講咁多開於SRL的事喔.

羊咩咩太太 寫道:
Daisy 媽咪,

不要客氣, 大家交流下者 !

聖羅撒係基堤道 !

Re: 聖羅撒小學

其實聖羅撒是一間低調的學校, 我偶然上中學的網頁, 終於發現中學的表現真不錯, 以下是由2005-2006 School speech day (words from Principal):

I should now like to talk about the performance of our current students. We continue our tradition of obtaining a near to 100% pass rate and about 50% credit rate in our core subjects of Chinese, English and Mathematics in HKCEE. In fact, our girls have never failed in English for as long as we can remember. 99% of our 2005 Form 5 graduates obtained passes in 6 subjects or more, much the same as their predecessors have done in the past 20 years. All, except one, of our Form 7 graduates are now pursuing higher education, mostly in local universities. Congratulations to all our graduates.

即係邊度呀???   
Daisy媽咪 寫道:
[quote]
羊咩咩太太 寫道:
Daisy 媽咪,

不要客氣, 大家交流下者 !

聖羅撒係基堤道 ! [/quote]

近新世紀廣場 (花墟出口)

cameo,  我女就未試過成個功課袋漏咗, 不過就好多次漏一本作業, 功課薄等, 我住得遠, 冇返去攞, 由得佢比老師寫手册.  呢d教訓我女都好有警惕, 以後成個drawer都清晒番嚟, 連crayon都成日攞番屋企.  

Daisy媽咪,  你個女中文真係牙煙d.  P2有全篇作文, 當然也有課外题默書, 不提字填充等.  我中文都好差, 但我都自己教, 因為我想跟进到佢的弱點.  

上門補我接受, 出去補習社我就唔贊成, 一大班小朋友掛住玩多過温書.  我有幾個親戚去托管只係可以帮到完成功課, 一點进步都冇.   老師1對8, 根本冇專注給每個人, 師資又良莠不齊.  所以如果只想唔使勞氣同小朋友做功課, 去補習社就ok.   

咁一篇文要作幾多字呀 ?   係學期頭定學期尾開始要作文呀 ?

tinkerbell,
單樣漏帶,帶左漏交都試過晒嘞,,,,,,,,,,一樣我都唔會幫佢拎,叫佢自己數住欠幾多次算數,唔幫得佢太多嘞,佢係間唔中發作,剛剛試過成個功課袋無帶,咁呢排咪會好小心囉,遲吓又唔知嘞,,,,,,,,,
daisy媽咪,
唔知今次dict exam會唔會好似上次咁,有張範圍呢???好多啊,無範圍紙我諗溫到我爆血管........

‹ 上一主題|下一主題