用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一派位30個志願
go

中一派位30個志願 [複製鏈接]

中一派位30個志願

中一派位填表, 有沒有人試過沒有填滿30個志願????
結果會怎樣????

Re: 中一派位30個志願

按常理推測:如果只填左10個志願而剛巧抽中...當然冇事發生;如果首10個志願都未能入選,就要等同一志願(例如band 1)之所有band 1學生選哂學校再輪到你,電腦都會按照你
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

最好填30間啦!有機會唔知去左邊家。

學校話填20間OK,其實過了6、7位都唔會鍾意,會考直資算了。

雖然話派得唔好轉直資姐, 但係點都係填晒30間, 咁樣都起碼知道派到邊間, 會唔會超出10間或20間以外.

知道費是激氣。回想當年派小一,填晒都派間幾乎全區最差的,真是冇眼睇!

其實我女是band 1頭, 老師話就算考得唔好叩門應該都可以.
我同小朋友商量, 如果要填30間可能填第十幾間已經唔想讀.   既然考到都唔讀不如唔填, 希望留番機會比真係想讀的小朋友, 所以我最後只填了十一間, 希望無做錯啦!

交表之後, 人人都同我講同一句說話, "妳死啦! 唔填晒佢"
所以我就上黎問問, 多謝您們的回應.

noanswer,

你咁做唔係叫留番個位比其他人架, 只要你唔想讀個間唔去註冊, 咁樣個間中學已經會多出一個位, 但係你唔填既危險係, 你揀既中學如果到第十間都抽唔到你就會派到你唔知去邊, 即如你所講, 派到都唔讀係無問題, 可以叩門或轉讀直資, 起碼你填晒30間你都會知你個女派到第幾志願囉, 呢個係一個規據, 但係你女個老師點解唔話你知呀? 係咪佢間學校好多同學都係咁架.

我自己就覺得自己無論怎樣黑仔 , 起碼都知道所派去的中學是那一間. 況且亦給後人借鏡 , 這樣排位得宜而又可得理想中學.

之不過 , 我都有親戚小朋友也是全級的前列名次 , 也是好難要佢地父母填上中中的排位架   填過了5 間也叫苦啊       

填15-20應該ok嫁啦~
我諗如果你係認真填, 又係band1 o既
好少機會去到咁後
‹ 上一主題|下一主題