用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Mao Mao:

*拍子機响一下彈4個音

快不會扣分,但不如彈得高技術D,取高分。如:每四個音要有節奏,legato touch,音色要平均,要少少漸大漸細。

Sorry 我睇錯左minimum 做Minim ,係每响一次2個音,你考Grade2 or 3呀?
[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
[quote]*拍子機

Chumama
(如中間彈錯唔肯

Venus mama:
小朋友見人地彈琴當然有興趣,但彈琴係一種學術,要練習才成功,正所謂'台上一分鐘,台下十年功',這點一定要明白,人對困難正常反應是逃避,不單止是學琴,就算讀書、在社會做事都要學習點去克服,所以唔好放棄呀!

你可以請老師教佢一些兒歌、卡通片歌、學校音樂堂的歌、淺D的曲目,先引起興趣先,讓困難減低,千祈唔好趕進度、趕考試、追級數。可能令佢自動自覺,家長要多些讚賞。

高級學生會須要,二級應夠時間在課堂教,除非學緊三十分鐘或者進度太慢
ice-cream88 寫道:
Hi Yanni,
想請問考二級試,學生是否雖另報'Aural'班上堂,而不是老師在上堂時會教??
Thanks!

好老實講要教識garde2 aural,無須要上$1800course,(有可能是為賺錢),咁piano lesson幾錢一個月?我有興趣知係邊間琴行,你pm我。
如你驚老師上堂上唔教,你可以揾第二間琴行學aural,應該無咁貴(ref.我自己收$400/4 lessons 30mins一堂),及在坊間買aural 書連CD自己練。
ice-cream88 寫道:
Hi Yanni,
謝謝你的回答!我仔仔今年就要考二級,他每堂上45分鐘,昨天老師說要另外報讀琴行的'Aural'班,整個course要成$1800,因為我有朋友的兒子都在學琴,但他不用這樣!我是否一定要報呢?如果我唔報又擔心老師不會在課堂教,我應該点做?好煩呀

Sight-reding不可只是exam前先練。
1)先由頭至尾看一次
2)試彈困難的部份
3)練開始和結尾
4)定怎數拍子(一路彈一路數)
5)如音準及拍子都好緊張,不要理tempo(照自己能力的速度)
放鬆點[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
Yanni,

想請教考 sight-reading 時點樣可以善用那短短半分鐘睇譜時間?

現在 Miss 上堂時做

MaoMao

For Grade3-完整咁彈晒全首比較重要,當然速度不可過份慢,如allegretto彈到lento就唔太好。

現在你的練習要計時,彈錯不可返轉頭,每日練一定會有進展。

不如試下轉老師,不請老師上門教,去琴行感覺令佢認真D同脾氣無咁放肆。甚至比佢停一個月先,請問你住哪一區?
Venus's媽咪 寫道:
Yanni,
我個女現在連上堂時間都無心機,每堂只識發脾氣,什至乎開口叫老師走,一堂三十分鐘,實際上正式上了只是五至十分鐘時間,簡直浪費金錢及時間,請問有什麼方法可改善?

Flowerlam:

Aural Test係聽力測驗,聽音係要訓練,雖則Grade5以下的aural test話難又唔係好難,但partD包括義大利名詞、musical period的分辨....等,要學生在三個月學晒,考完試後是否真正為自己的知識呢?一些聽音弱的學生,聽唔到就聽唔到!

相信好多Grade7、8既學生都覺Aura好深,就正因為低Garde既時候缺乏練習。平日聽多D自己彈咩(大多學生只是彈音而沒有聽自己彈成點),聽下CD都可以練到。

至於sight-reading,每當學一首新歌都巳經係練習,在學琴上,家長好難跟足每個step,只好靠老師check up。

For exam:Abrsm(即皇家考試)有出書及CD,不過多數是老師買;何司能教授亦有編一套aural書,各大琴行有售。
另一方面,可以請老師介紹一些適合的古典音樂CD,e.g 古典音樂的雜錦碟,tomlee都有。
Flowerlam 寫道:
Dear Yanni,

請問可以聽什麼CD可以練到
Aural Test?

Thanks!

Venus's媽咪
報咗名考一級,即是學緊一級程度,就交一級學費。pass咗一級,就交二級學費,如此類推。就算無考試,都會升級(因為通常會跳級考),因應學生學緊既程度。[quote]

kamen
曲目符合三至四級,出年考應無問題。

ks-321
不會睇普是甚麼意思?是慢還是...?
不會睇普,當然有問題。

不同老師有不同教法,學生的年齡亦有關係,(介紹了鋼琴我琴鍵或教其他先),我覺得先後不太重要,最緊要切合學生。
Jayce 寫道:

Hi Yanni,

唔好意思我對鋼琴一D都唔識既,我想請問你呢,因為我仔仔現在才開始學,我想問一般教琴老師一開始應怎樣教呢??是否應介紹了鋼琴我琴鍵或教其他先呢??!!

學了二年(中間c在那裡都不知道)是有些誇張。
(學了一年一級)無問題。
(三堂才完成一首歌)要將一首歌彈到演奏/比賽/考試水平,彈幾個月都不為過,高級既歌甚至以年計。重要係老師有無講要改善的地方,還有,如學生缺乏練習,老師都無辦法。

以你既情況,要盡快改善認音能力,否則會一路慢落去。
ks-321 寫道:
Hi Yanni:
他可以有時連中間c在那裡都不知道!!有時叫他數可能數到的?還有學了一年一級,他的miss有時三堂才完成一首歌,我覺得好似慢左d是否呢?
‹ 上一主題|下一主題