用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我的兒子做事好求其!
樓主: mini
go

我的兒子做事好求其! [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 我的兒子做事好求其!

Sindy 寫道:
無啦,我仔學校四個月有兩單手足口病呀,學校有隱門真相....所以我唔敢比佢返啦........

[quote]
pigpig 寫道:
嘻...嘻....我諗我依家已經係辯論學會會長黎ga啦
你點解要自己湊佢?你無返工咩?
[/quote]
嘩!    嘜甘勁呀?成兩單?係咪學校清潔做得唔夠好呀?
甘你囝囝最近咪成日要係屋企囉?你帶佢去邊樹玩多呀?
唔知點解,呢排我發覺,好多家長,都由得D小朋友放晒D手指入口 嚇得我呀!我不停提醒小雪,一定唔可以甘做

冬日勳章

JAY媽,
一家5口?恭喜你呀!   
小雪成日都話,唔生BB,就要養小狗 真係呀....我咪話養寵物要好好心機,又要帶佢去散步......點知今朝,佢番學時,係要帶隻玩具狗番學,我話點得呀?佢話你又話要帶D小狗去散步?甘我咪帶佢去返學校散步囉....   真係好好笑呢!
感覺統合訓練係咩黎ga?要一星期做4日甘多ga?要唔要陪的?每次做幾耐?
唉.....當然唔係慳水慳力啦!個暑期班要收我$3900--4個星期ga....我都未同我老公講甘貴,只係話佢知,小雪會番暑期班 費事佢甘早知道,煩呀!

嘩~~~三千九蚊???我仲以為係免費添!學校搞架噃....!!!因為J仔間學校D活動不嬲都吾駛俾錢架!除左係要學小提琴跆拳道嗰D要錢外(都好鬼平架!),其他都吾駛我地出錢!咁你都幾'容'下喎!千祈咪俾隻佬知住... 費時隻佬個心那住那住啦!!!     

感覺統合訓練係要黎刺激番個腦同神經架!因為J仔本身左右腦吾協調仲有其他(好多,好難解釋得到...因為我都係明D吾明D咁),搞到佢學習障礙又寫吾到字(D字漏筆劃同埋會調轉)...所以趁佢仲未到九歲,咪拿拿聲幫佢囉!如果吾係佢好難學到野架!同埋呢個訓練係可以幫到J仔嗰D過度活躍專注力缺失症架...早輪佢咪好彈好失控既,呢輪個治療師係咁俾D重力訓練佢(都係感覺統合D野),呢個幾星期J仔都勁乖!!!定左好多!雖則都係成日游魂游左去,但至少佢都正常番D,吾會係又大笑吾係又周圍彈咁失控啦!查實呢個星期已經開始一星期做四日每日做個半鐘(有兩堂,另一堂係教佢組織同思考架),因為我都想佢黎緊九月重讀小一會正常番D同順利D嘛!我實在太擔心佢喇!     
pigpig 寫道:
JAY媽,
一家5口?恭喜你呀!   
小雪成日都話,唔生BB,就要養小狗 真係呀....我咪話養寵物要好好心機,又要帶佢去散步......點知今朝,佢番學時,係要帶隻玩具狗番學,我話點得呀?佢話你又話要帶D小狗去散步?甘我咪帶佢去返學校散步囉....   真係好好笑呢!
感覺統合訓練係咩黎ga?要一星期做4日甘多ga?要唔要陪的?每次做幾耐?
唉.....當然唔係慳水慳力啦!個暑期班要收我$3900--4個星期ga....我都未同我老公講甘貴,只係話佢知,小雪會番暑期班 費事佢甘早知道,煩呀!
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

冬日勳章

JAY媽,
係呀!真係好溶下 但無法啦!我呢度無咩選擇....唯有上啦!
感覺統合訓練個解釋都幾覆雜下,算啦!唔好解釋俾我聽啦,我好鬼蠢,多數都唔會明
你諗住會俾J仔重讀小一?係咪係原校?定會轉校呀?如果要轉校,你要用多D時間去解釋清楚呀....
我都明白,做人父母的,一定會好擔心仔女的情況,真係可憐天下父母心呀! :cry:

JAY媽,

Can you tell me how much is 感覺統合訓練?
My son is also very active ar.. I want to try this course.  He is now 3 yr old.  Is it suitable?

Many thanks.

pigpig,

J仔都係响番原校重讀小一呀,因為佢過度活躍專注力不足,搞到佢又控制吾到自己行為,又集中吾到上課/學野,所以費時隔硬升佢小二,等佢讀多一年,個人仔定D又READY好,先至再升小二,咁佢會無咁辛苦,不過正如你所言,我都幾擔心佢接受吾到同依家班同學分開/見到係得佢留班,其他同學升班搞到佢自尊心受創(因為佢出名自尊心強)...所以我都煩惱緊點去同佢解釋同接受呢樣野...好吾想佢因為咁而吾開心呀~~~!!!     

如果你想了解感覺統合訓練既野同埋想自己响屋企同囡囡做下,你可以去圖書館借感覺統合既書睇,我依家睇緊嗰本係葉張蓓蓓寫既'孩子不笨',嗰度已經好詳盡介紹感覺統合既野!或者你都可以去買,因為本書後半部都有D感覺統合既練習俾家長試下屋企同小朋友做架!本書極之有用!我越睇越鐘意!不過就有DD貴---->$81/本;如果你睇完好有興趣自己同小朋友做呢類訓練,呢個作者之後都出左第二本訓練手冊,叫做'孩子確不笨',成本都係教你點去訓練小朋友,我之前已經買左番屋企~~~!!!      八下啦!感統訓練呢樣野真係好幫到小朋友架!     
pigpig 寫道:
JAY媽,
係呀!真係好溶下 但無法啦!我呢度無咩選擇....唯有上啦!
感覺統合訓練個解釋都幾覆雜下,算啦!唔好解釋俾我聽啦,我好鬼蠢,多數都唔會明
你諗住會俾J仔重讀小一?係咪係原校?定會轉校呀?如果要轉校,你要用多D時間去解釋清楚呀....
我都明白,做人父母的,一定會好擔心仔女的情況,真係可憐天下父母心呀! :cry:
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

如果去我囝囝嗰邊治療師度做,以我囝囝為例,一星期八堂,每堂四十五分鐘,咁SHARE番每堂價錢係八百蚊一堂囉!不過我並吾係八堂都係感統訓練,四堂係感統,另外四堂個治療師都係TRAIN佢言語,組織力,學習,認知嗰類野,因為我個仔D問題好雜,乜都有佢份,所以我至咁密訓佢咋!不過真係好有效! 今日我竟然第一次無收到同學仔同老師投訴個仔曳曳豬!仲要係第一次成班同學都話J仔呢幾日好乖,進步左好多( D細路又會講野咁老積既...話我個仔進步左~      ),我超級開心囉!至少都開始覺得J仔似番個正常既細路仔,而吾係一隻失控既曳貓! 已經KEEP住乖左成個幾星期喇!上星期簡直係模範生,我都未叫,佢已經自動自覺話要做功課,又叫我地吾好幫佢教佢,等佢自己黎,佢又好鬼認真又要求高喎! 我都差D要星自己兩搥睇下自己係咪發緊夢!呢幾日雖則懶懶地無話主動做功課,但都係個乖仔黎既!

你考慮下啦!如果覺得貴(查實我都俾吾起,舊錢都係我大佬每個月供我個仔去做治療咋~~~),你都可以考慮我介紹PIGPIG嗰兩本書架!仲有其他呢一類既書,你可以上去政府圖書館個網度SEARCH'感覺統合',我記錯應該有好多呢類書借黎睇架!
mtot 寫道:
JAY媽,

Can you tell me how much is 感覺統合訓練?
My son is also very active ar.. I want to try this course.  He is now 3 yr old.  Is it suitable?

Many thanks.

冬日勳章

JAY媽,
甘你依家就要開始同J仔傾定,重讀的問題,唔好拖啦!唔係越遲講咪越難,你要小心D講,唔好傷害到佢自尊心,你係佢媽咪,你應該好明白,對自己仔女有咩可以講到好白,有咩要避忌D甘講,希望你快快解決啦!
你介紹的2本書,我會去睇睇,唔該晒!

JAY媽,

Regarding "GNC魚油", where can I buy?

Thx so much!

[quote]
JAY媽 寫道:
你講呢一隻我都有見過,仲聞過,但真係好腥!同埋我聞嗰隻係雲呢嗱味...仲好似難聞陣味好怪!我就未試過,我依家俾囝囝食緊嗰隻係GNC既魚油丸,我次次都要吉穿個膠囊,然後倒响匙度俾佢食,可能佢本身極之鐘意食魚,所以就咁食都無問題!食左都無話要即刻飲水,不過我見協康會同好多家長都BUY呢隻,你都可以試下既...因為我依家屋企仲有成兩樽GNC魚油响樹,所以我暫時都吾會轉,同埋GNC都幾平,特價時九十幾蚊已經有樽,成九十粒架!可以食足個半月...睇下食耐左效果點啦,到時我實會滙報番俾你地知~~~[quote]
sillycara 寫道:
HI  JAY 媽.
我D中文打得好慢,你要等下

我同mamailoveu(嗨特殊教育

JAY媽,

Regarding "GNC魚油", where can I buy?

[quote]
JAY媽 寫道:
你講呢一隻我都有見過,仲聞過,但真係好腥!同埋我聞嗰隻係雲呢嗱味...仲好似難聞陣味好怪!我就未試過,我依家俾囝囝食緊嗰隻係GNC既魚油丸,我次次都要吉穿個膠囊,然後倒响匙度俾佢食,可能佢本身極之鐘意食魚,所以就咁食都無問題!食左都無話要即刻飲水,不過我見協康會同好多家長都BUY呢隻,你都可以試下既...因為我依家屋企仲有成兩樽GNC魚油响樹,所以我暫時都吾會轉,同埋GNC都幾平,特價時九十幾蚊已經有樽,成九十粒架!可以食足個半月...睇下食耐左效果點啦,到時我實會滙報番俾你地知~~~[quote]
HI  JAY 媽.
我D中文打得好慢,你要等下

我同mamailoveu(嗨特殊教育

响萬寧有得賣架!
isywin 寫道:
JAY媽,

唔好意思, GT school 即是什麼學校?

咁J仔食左又無話吾舒服嗰D喎!都OK啦,暫時都仲未收到老師投訴佢周圍彈! 係上堂眼訓走去訓覺啫!      [quote]
Hi Jay媽,

好耐冇上

Hi Jay 媽,

另外有隻叫Smartfish,有無意見?

呢隻我又未聽過喎...不過查實我覺得魚油真係吾需要買咁貴,dha都係响魚度抽取出黎,亦吾好期望魚油真係會有幾大功效囉!正如治療師講,現今每個父母都俾足營養小朋友,食呢類產品都係當為一種營養補充會好d. 呢隻魚油貴吾貴架?係膠囊定係液體架???如果係液體,你要留意番佢陣味小朋友頂吾頂得順喎!因為我之前聞過一隻係勁腥,大人都頂吾順,斷估細路仔都未必肯飲.     
calvinB 寫道:
Hi Jay 媽,

另外有隻叫Smartfish,有無意見?

‹ 上一主題|下一主題