用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: jojolcc
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

heidi.li 寫道:
[quote]
SUPER-4M 寫道:
你們好, 我有個囝囝, 現在讀緊k2, 今年都希望apply 培僑書院.
所以有些問題想問一問各位 培僑家長, 還請賜教.

1 培僑現在是否不要考exam, 用assessment呢?
2. 是否到了小六學學生要考exam? or 培僑是一條龍直上呢3. 培僑有沒有音樂 or p.e. 堂 ?
4. 學費多少 ? 雜費多少 ?
5. 英文 or 普通話teacher 是否 NET ?

thank you

1.我兒甥讀緊G3,佢話咁耐都未考過試,但我妺妺話學期尾應該有一次考試。
2.係一條龍。
3.有,而且包埋學樂器、游水、英語話劇等。(一律免費)。
4.$1,700 + $100 (雜費)。
[/quote]

Hi heidi.li

thank you for your info.

他們學,雜費不太貴 (compare with cky )
他們學班是否由 grade 1 - 12, 如美國?
到grade 12 時, 是否考 IB 課程, 再上大學呢?

sorry for too much Qn.

請問有沒有小朋友係住在元朗區而到培僑讀書呢?

Aimee:

多謝你的回應, 你的小朋友可開開心心上課學習真好. 見到其他家長所分享的面試, 真的有點擔心好像很難......(希望多些家長分享一o下).

係呢我想再問? 幾時會再有開放日? (之前我只是在外圍看過), 而上課時間是怎樣??

Thank!     

Super-4M,

就係因為學費唔貴,而且開始有口碑,所以多人揀。

由於學校新,有d班級仲未開,但因應升班情況應該會陸續開班。

聽講學校暫時並未行IB,但好似話校長會研究。

各位媽咪:

請問此校之課程能否銜接本港的大學嗎?
如就讀此校的中學, 要參加hkcee嗎?

Hello YY

最近從朋友口中, 知道培僑發生打架事件,培僑是否太自由, 學校課程是否很有水準. 請各位回應.

謝謝!

我囝囝9月會升k3, 現在都要考慮升學問題, 從培僑的網頁上看, 我都覺得它的環境很好, 囝囝個性比較活躍, 又鍾意每事問, 我想給他選擇一間比較小功課壓力的學校,請問大家:-
(1)  知唔知入學前是否需要識講英語或普通話的呢?
(2)  如果只在普通幼稚園讀緊書, 只識講廣東話, 是否適合?
(3)  完成小學課程是否可以直接升到中學部呢?
(4)  完成中學課程是不是考香港會考或外國試?

請多多幫忙!

My daughter will P1 at 07/08. Pui Kui College also
is my first choice.
請問入呢間學校有什麼要注意呀?
另外,入學面試好似難度好高啊,有沒有多D Trips 分享呀?   

olkan,
1)入學的要求是會變的, 學校新開辦時是不介意學生是否具備雙語能力, 但隨著考培僑的學生越來越多, 去年800人爭150個位, 所以要求可能會改變. 我想你最好把問題放進培僑的校網問校長.

2)如果你準備孩子會入讀以英語和普通話為教學語言的學校, 為何不在語言方作好準備, 使孩子更容易適應學校生活. 現時去學, 還有一年的時間, 何容擔心. 在現階段, 孩子只需具備基本的聽,講能力已足夠銜接小一.

3)校長說過會包學生12年的教育, 即可以直升中學部. 因為是自辦一條龍.

4)一定會考新高中會考, 並會視乎學生及社會的轉變而幫助學生考不同的公開試. 校長現時是考試局的成員, 有份參與安排和發展考試策略, 他透露新高中試是參考IB來製定的, 所以學生可以同時考這兩個試.

以上資料你可從培僑網頁, 按中間左方的e campus, 入學查詢來查閱. 亦可在首頁按頂部的news查閱有關培僑的報導和電台訪問校長, 就如同聽了一次學校簡介會

My son is now in PK F. 1. and my nephew is in P.1. It seems that the disciplinary problems have been improved a lot recently. Both my son and my nephew told me that those used to be naughty students in class become OK la.  I guess it is normal for new students to take some time to get use to the new enviroment. 課程內容 OK la , 唔會太淺. 仍在觀察這學校好不好.

"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

囡囡九月入讀培僑書院.  學校亦已安排了一連串活動與資訊給家長.  暫時 to my satisfaction.   

水晶母后 寫道:
囡囡九月入讀培僑書院.  學校亦已安排了一連串活動與資訊給家長.  暫時 to my satisfaction.   

水晶母后,

請問你申請時,有冇連埋profile?

又知唔知學校是否得重視呢?

有冇製作profile的建議?

Hello Heidi.li

我申請時,applicatoin form 連埋profile 一起寄去.

至於製作profile, 我只是寫了一封covering letter stating 囡囡的優點 and 強項, 而學校的教學理念和方向正好配合她的興趣,潛能及發展.  叧外, attach 囡囡課外活動的証書及獎狀.

希望能幫到你啦!

水晶母后 寫道:
Hello Heidi.li

我申請時,applicatoin form 連埋profile 一起寄去.

至於製作profile, 我只是寫了一封covering letter stating 囡囡的優點 and 強項, 而學校的教學理念和方向正好配合她的興趣,潛能及發展.  叧外, attach 囡囡課外活動的証書及獎狀.

希望能幫到你啦!

水晶母后,

Thanks a lot.

上星期日去咗學校open day,囡囡好鍾意,仲話畀嫲嫲聽學校好大好靚。

我覺得啲學生好有自信,亦很主動,我想,小朋友真係讀得好開心。

我對培僑抱很大的期望, and hope 囡囡可以在培僑的孕育下茁壯地成長. :

Hope u can join the family of Pui Kiu in the near future.
該用戶已被刪除

水晶母后 寫道:
我對培僑抱很大的期望, and hope 囡囡可以在培僑的孕育下茁壯地成長. :

Hope u can join the family of Pui Kiu in the near future.

水晶母后,

承你貴言。

shingshing&mama 寫道:
各位媽咪

培僑好似7月已經開始收07/08年G1生, 請問大家會幾時寄application form & profile 去學校呢 ?
我兒子的學校是活動教學的, 佢過去一年的成績表成本書咁厚全部係評估的,有很多方面, 請問是否要全部COPY    
如果係一D參加公益活動的証書有無用架 ?
唔該比D意見啦   

Deadline???  Is it too late to apply now?

大家好!
我決定讓小兒9月讀PK , 放棄另一間私校, 我大兒正讀G7, 他說雖然有個別老師不甚理想, 他說小學部老師似乎OK, 他表弟讀G1, 讀得很開心, 我見老師們都很努力 build up the school, 但有些promise 仍未實現, 如uniform group 未有, 有次問校長他說正忙於其他如"補底"工作, 沒有正面回答, 做開校頭幾年的學生始終是無咁好嫁la, 希望學校快些上軌道la.

"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

bbqueen:
Don't worry!!!!申請日期由7月1日至10月7日。學校話10月中旬面試,面試後一個月公佈取錄結果。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@
‹ 上一主題|下一主題