用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問何明華會督銀禧interview 未?
樓主: chair6man
go

請問何明華會督銀禧interview 未? [複製鏈接]

Re: 請問何明華會督銀禧interview 未?

我昨日收到interview信, 你地有無人收到呢?

有無人收到信呀? )))))))))

收到喇...4月8日 interview.....好緊張, 唔知問什麼?

係咪人人都有得 in ?

Hi chair6man,

我兒今年也是小六生要報學校, 之前也有想過報銀禧, 於是問了兒子的一位師兄(今年讀中三), 以他所知是學校公開成績可以, 但學校的紀律(校風)不是他想像中的嚴明. 間中或有打架的情況出現.

其實我想band 1中學有優異生,也有壞份子, 很視乎自己的"彩數"和"自律", 所有家長都嘗試從不同渠道儘量搜集多些資料, 希望為兒女找到自認為是一間校風好,又正績優的學校, 但若不是親自入讀, 則似乎永遠也不知道一間學校的真面目. 去到搞珠時, 又不是可以控制的範圍之內.所以既來之, 則安之, 既然選定了一間認為已經是最好的, 就算對自己及兒女有交待.  

祝你的女兒成功 !    

謝謝你的意見和開解, 但總是十五十六, 唯有一句, "既來之, 則安之".

各位家長互勉之啦,打從5年級下學期開始,我一家人就好像打仗似的,街都去少了.....在香港讀書都不知為了甚麼....

其實我是有點攰.....有點化了.....    

PPFAMILY,

我都係好攰, 個女考試就簡直係要大鬥法, 用到軟硬兼施至攪得掂....唉.....

請問知唔知銀禧會唔會只派最多一個位比每一間學校呢?

Hi Alanchoi,

不明白你的意思,甚麼是只派最多一位比每一間學校?就我所知,若是網內的,會預留約40學額給自行收生,另外約百多個就撥給搞珠,搞珠學額當中每間學校又會分配數個學位給網外的其他學區,所以4月收到的搞珠表當中,你會發現除了網內的學校資料外,還有數個他區的學校資料,但每間學校的學額相當少.

希望是你想要的資料.  :wink:

PPFamily,

Sorry, 我係指, for example, 如果我女的學校有幾個都有報銀禧, 而可能有其中一兩個的名次係優勝過我女, 銀禧會唔會只配給我女的小學最多一個學位(即最優勝果位), 咁比較無咁叻的咪好似浪費左"自行"的機會.

ALANCHOI,

這就真要看看學校的收生準則比例了.

我沒有看清楚銀禧收生中的成績比重及面試比重, 若成績比重高,你女兒入選的機會無疑比其他成績較優的同學細;不過若你女兒的成績也是BAND 1, 跟其他同學只是少少差異,,那可能你女兒面試表現突出, 則可能選你女兒也未定. 還有,我知道銀禧比較著重數學,他們學校好像很多時數學比賽都得獎, 兒子有個學兄成績中上, 不是最 TOP, 但因為在奧數得過獎,所以也能入讀. 若你女兒數學優,又得過獎, 可機有機會面試也未定.

你試試打探一下銀禧對哪些小學的學生有好感, 或查一查銀禧以往在你女兒學校的收生人數進行分析,若過往幾年收生都有一定的數目, 而你評估過你女兒的校內成績是否在這個數目之內, 就可以取得個大概機會率. 若你女兒的學校的成績不變, 而以往也只是收一兩個學額, 就的確有點危險.....
(這是我的愚見, 請只作參考...)

看看你女兒的專長是否配合學校的發展方向, 再者, 就算面試落敗甚或沒有面試機會, 也不等於沒機會入讀 (可能搞珠號碼細呢!) 在在存著變數.

不過你的優慮也是有的, 我聽一些家長說過, 某些中學收生, 若於該年度收了一定數目的某小學學生, 那來年就會對該小學"CUT"收生數目, 我試過就此"傳聞"問過校長,但校長說未聽聞過, 也試為不合道理, 因為若該小學多了學生於該年度的成績有突出表現, 沒理由不取錄.

香港讀書,真是一場遊戲一場夢 !  

1/ 我想問下銀禧今次自行收生是不是分了兩次, 第一次是3月17日, 第二次就是4月8日, 那篩選多少學生, 你知不知道呀?

2/ 我見有D報道說此校屬band 1尾, 是真的嗎?

3/ 你有沒有去過他們的開放日, 你覺不覺得校舍較陳舊, 設備都有點過時.

4/ 你為什麼會選擇此校, 可不可分享下呢?

Last year I had asked about this school's performance because my son applied it.  I got the comments is not so good. But when my son joined the school, I found that it is not bad.  And especially the character of the students are quite good.

This school was recommended by my son's primary class teacher and he also graduated from this school.  In his point of view, Wah Ying is good at Art subjects and Bishop Hall Jubilee is good at Science subjects.  So I chose Bishop Hall.

I found that the higher form students are willing to help the lower form students, and their characters are not the same as others mentioned.  And actually I like their students very much.  And for the teachers, as you know, they are traditional old school, the teachers are not like the new school to follow the students closely.

如你所講, 其實銀禧的學生都很好, 你的小朋友在這間學校讀得開心嗎? 功課多不多? 課外活動的種類多不多?

功課就一時時喎, 但因為好多時都唔係即日交, 所以好容易唔記得, 但校內就一定冇欺凌事件, 活動都好多下, 同埋係一定要參加, 如球類, 如非校隊, 一段時間就要轉, 男孩就有泳班, 不過女孩就冇, 免費...

同學係好重要, 因為朋輩係影響好大, 就算書讀得唔好, 總不能學壞

Hi Chair6man,

1/ 想問下小朋友覺得校舍會不會細一點, 設備較陳舊呢?

2/ 此校是否屬band 1尾呢?

3/ 師資如何? 對學生態度如何?

4/ 此校是否是一間進取的學校呢? 我指是會不會不斷改革.

5/ 會考成績如何? 入U率有多少?

可否提供一下, 謝謝!

(1) 我個仔就覺得ok, 因為佢以前間小學都唔係好

(2) 應該 band 1 中

(3) 其實呢d傳統中學, 師資一定唔差, 但對學生態度我就覺得一般, 一定唔會好似小學咁週到

(4) 由出年開始, 又有精英班, 進唔進取就見仁見智

(5) 入U率就要睇番佢個網, 但因為舊年開始已經係334, 所以都未必可作準
‹ 上一主題|下一主題