用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 ...
樓主: TeddyMaMa
go

有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學

florencelau 寫道:
真的希望真鐸能一條龍,中學唔使煩.

florencelau,

謝謝你的回覆.若真鐸可以開辦中學就好了  

臭豬媽咪,EYeung2006,
不用客氣.

臭豬媽咪,其實這些意見都是該校的家長的,我只不過同大家分享下.
請問為何你小b沒有分數?(適齡兒童有10分,首名出生子女有5分....).

請問有無家長知道學校升中banding, 是否各三份之一??
我參觀完呢間學校, 真係感覺到校長老師好有誠意辦學     

現在沒有主流中學

I agree with you very much!!!
himbb 寫道:
請問有無家長知道學校升中banding, 是否各三份之一??
我參觀完呢間學校, 真係感覺到校長老師好有誠意辦學     
:party:

睇完你地的討論,依家又心郁啦!
我依家好煩唔知揀邊間好呀!
本來我想揀呢幾間架! 第一:保良局錦泰,第二:聖文德,第三:可立。
你地比d意見我呀! 因為我日頭要返工,又成日ot,好想搵到間放學後有得做功課同補習的學校。我唔想仔仔讀得辛苦呀! 同埋唔駛得我返屋企先咁夜做功課呀! 謝謝!

jessshao,
學校9月都有開放日呀,你親身去參觀感受下 ....只係聽人講不能盡信 :wink: !你睇完會好鍾意呢間學校都唔定!

http://www.cts.edu.hk/index.php?id=110&page=primary/p4&part=pri&area=other

小一入學嘉年華暨試讀日 (嘉年華免費專車)
=========================

日期:10/09/2006(日) – 扭扭氣球嘉年華

17/09/2006(日) – 魔術嘉年華

24/09/2006(日) – 雜技嘉年華            

時間:下午1:00至6:00

目的:©讓家長瞭解本校之辦學理念及入學手續
             ©與校長及現時就讀之家長真情對話

©讓學童試上小一中、英、數及普通話等課堂

©歡迎參觀一萬平方米校舍設施

活動:1. 小一入學家長講座(禮堂舉行)  

a.下午1:30及3:30:

家長講座

b.下午2:45至3:15及4:45至5:15:  

本校師生全英文及普通話課學與教示範、才藝表演

2. 綜合藝術創作區

3.電腦互動學習區

4.小一英文試讀區

5.小一數學試讀區

6.小一中文及普通話試讀區  

7.單車樂園(平台操場)

8.百變服裝拍照區(室內體育館)

9.小農夫研習園環保綠化區自助種植盆栽一盆(贈品)

10.陰雨操場設贈飲攤位

11.大門口接待處設抽獎攤位

備註:1.嘉年華舉行當日本校即場派發入場卷

2.細則請參閱大門口接待處通告

功課多唔多見仁見智喎!平時都ok

佢今年轉左功輔形式呀!要計分喎!雙職父母有十分,小一,小二有十分,咁佢計左你可以入去功輔班定托管班,我自己兩公婆都係要返工,屋企得老人家一個,佢唔知點解計我小朋友只可以參加托管班,無得參加功輔班呢!另外今年收費,托管班既收費比功輔班收費加既副度大多!

咁我想問如果單親的入讀,會唔會影響到低分d,唔收架! 因為我同仔仔報保良局讀幼稚園時發覺佢地有d白鴿眼,如果有工人的小朋友,佢地會優先取錄架!

linklink,
請問下托管班/ 功輔班係咪每日都有呀?
自由參加還是學校選?
費用多少?

唔該晒!   

[quote]
回答himbb 寫道:

請問下托管班/ 功輔班係咪每日都有呀?(是的)
自由參加還是學校選?(參加了還要經審核)
費用多少?(這個要問下先知好,但比外面的平)

:party:

jessshao 寫道:
咁我想問如果單親的入讀,會唔會影響到低分d,唔收架!  

jessshao,
不用擔心,是不會影響ka,小學派位,自行分配stage是計分數,統一派位是看住那一區,策略及運氣
計分方法:
(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
(三) 父�母為該小學的校董 (20分)
(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)
(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)
(七) 父�母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)
詳情見小學概覽:http://embhsc.hkedcity.net/primary/

Hi linklink
小囡會於九月入讀真鐸小一,請問您小朋友是否升小二,請問平時功課有多少?黙書,考試易應付嗎?您的小朋友是否讀得很開心?
不好意思,問咁多問題.

Thanks

Florence

請問大家知唔知道英語話劇隊培訓完

Hi, Florence,

我的兒子也是真鐸小一生, 你的女兒讀那一班???
我的兒子讀小一愛班, 可以的話大家聯繫一下吧!

Thx!!!!

Fiona

hi, linklink,

你好!
請問你的小朋友是今年小一生嗎????
有參加功輔班嗎????
我個仔讀小一愛班的

FIONA

請問各家長學校有沒有其他課外活動給學生參加?

Hi himbb

我個仔參加

hi, himbb,

我個仔參加左羽毛球班及英語???班呀

FIONA+

Thanks 各位回覆!
我小朋友而家正讀幼稚園, 不過我對真鐸好有興趣, 想早d了解!   
‹ 上一主題|下一主題