用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

Re: 西灣河基灣家長請內進

我覺得食乜對我都無乜所謂,因為小朋友吃得慢,吃得很少,遲些我都想給小朋友訂飯,希望佢食得多些.我都想知其實知不知小朋友食了多少(指訂飯)?

醒目開學勳章

唔知架, 都係靠你問佢答架咋.  所以在小一時我要佢帶飯, 番黎見佢食剩幾多咪知道佢食左幾多攞.  不過帶飯又好煩的, 因為好重, 又書包, 又水wu, 又飯wu, 所以到小二時唔帶飯lu.

sy123456 寫道:
我覺得食乜對我都無乜所謂,因為小朋友吃得慢,吃得很少,遲些我都想給小朋友訂飯,希望佢食得多些.我都想知其實知不知小朋友食了多少(指訂飯)?

醒目開學勳章

sy123456,

我個女都食得慢,我知道P.1老師會叫訂飯的小朋友 吃完飯盒後舉手給老師,讓老師看他們吃了多少,如果吃得太少會叫他吃多幾啖。

我問過老師,老師話佢的標準是吃三分一,佢會睇下d小朋友是否吃了三分一,我的小朋友佢只吃了食送就是三分一,飯就等回家後再吃,所以現在比剛離開幼稚園時瘦了很多,因此,我從沒有發覺此校有肥仔肥女的.

你講開我先發覺本校真係冇乜肥仔肥女,會唔會係行樓梯行得多既關係呢?定係功課沉重既關係呢?

醒目開學勳章

哈哈!上次茶

醒目開學勳章

我個仔不嬲都食唔少, 每晚都一碗飯(大人飯碗), 但係就瘦到條籐咁.

我發覺真係有好多其他小學現在都考緊試喎!!

我尋晚都無同個仔溫過書, 因為要開ot, 成9點先番到屋企.  成個人都散晒, 都無心機理佢了, 由得佢自己溫到差不多10點就趕佢訓了.  

還有一天,大家要努力啊!   

你哋覺得exam 的時間是否足夠做多張paper   

醒目開學勳章

小一、二還可以,三年級後........    呀女成日話中文要加時!   

我覺得係唔足夠, 因為完全無時間想條問題, 阿仔要寫得好快如果唔係   
就算做完都無時間check 好慘   
我今年已經係問卷調查提出呢個問題, 唔知會唔會有答覆   

醒目開學勳章

Xanthe

你亞女有這問題呀? 我唔聽亞仔講, 等我問下佢先.

終於等到放監啦.  其實我都倦到死, 都無心機同佢溫.  個心係咁想個鐘快d到10點啦, 10點就可以叫佢地訓啦.  不過我呢幾日"好好人"咁9點10已經叫佢地執野, 執得黎都over10點.

呢幾日要同個仔溫書, 就搞到個女練唔到琴(因為我一身不能二用), 尋晚亞女仲喊住話佢鐘意人地陪住佢, 佢唔想哥哥考試.  其實我已經倦到mug都唔想做, 但係仲要理佢兩個!!!  

你都有兩個, 你既情況如何呀??? 我都唔知出年亞女上埋小學, 佢又要測驗考試時我點死呀!!!!
Xanthe 寫道:
小一、二還可以,三年級後........    呀女成日話中文要加時!   

AndyRain

我都係兩個, 細仔今年上小一, 都會遇到你嘅問題, 請問你仔仔女女讀幾年級呀

醒目開學勳章

hi, ffhhmama

你都係有兩件呀? 仲要今年就上小一, 那佢地兩個咁近, 你會比我更辛苦了.  你而家d時間點樣分配架???

我個仔而家係p3, 個女9月先至k3. 佢地相隔4年, 所以出年個女9月入小一時就要俾多d時間個女幫佢適應, 到個女小二, 又要走番黎幫亞哥上小六, 選學校.

我而家都真係唔夠時間用啦(亞女每天只得一樣功課, 我老公都仲叫做可以搞掂佢).  但上到小學就一定唔止啦, 唉!!!!

你剛剛玩完幸運大抽獎喎, 入到第一志願嗎?

我個仔是訂飯的,但越食越廋,佢仲話都幾好食tim。真係唔知佢食多呀 另外,考試我都覺得係唔夠時間,份卷太長了。無時間覆卷,試過漏了一頁無做到,白白無了20分   

醒目開學勳章

Andyrain,

亞仔今年k1,暫時唔駛點溫習!好彩係亞女p.1時已train佢自己溫習和做功課,所以現在就好d!

亞女同亞仔相隔5年,唔知到時點啦,又要選校又要同亞仔適應!    早知就3年抱2啦!

醒目開學勳章

xanthe

佢只train到個仔自己做功課咋, 溫書就無計了.

嘩, 你d時間又真係夾得好準喎, 一齊黎, 你到時真係顧到個仔又可能顧唔到亞女.    3年抱兩細過湊佢地就辛苦d, 但係到大d就好好多, 起碼去學野可以同一個centre, 同一個時間搞掂.  唔駛一個去呢到, 一個去個度, 度時間又難.

喂喂, 你隻pan玩成點呀??? 我依然好想知呀!!!

我都有兩個,大的今年一年級,細的k1,初初認為一個返小學一個返幼稚園經濟壓力比較少,點知大的返了一年級才知教佢的壓力已經很大,不感想像兩個都返小學會變成點樣?
本來以為對自己的要求唔高,但點知我地已經唔可以用我地父母親對我地果套用落現今的小朋友身上,試想想,我地在一年級時學的是什麼,我地返半日,仲有半日可以睇電視,學其他野,現在的小朋友是沒有時間,壓力實在比我地大很多,自己想想,自己帶他們到這世界都希望他們開開心心,點解要他們年幾少少就要承受那麼沉重的壓力?

醒目開學勳章

sy123456

你現在還可以休息多一兩年, 到細的上埋小學, 你就要讀兩份書了.  兩個同一間學校一齊test/exam你又死, 兩個唔同學校, d野分開黎你亦唔見得好盞, 因為你呢頭幫完呢個溫習, 個頭第2個又要test了. 真係一部人肉補習機!!!

我地以前可以去"探險", 捉下蝦仔, 魚仔, 唔會見到d 蚊, 昆蟲就大叫.  而家d細路當對佢地好陌生, 好多common  sense都唔識.  放暑假可以去表哥表姊到住一個月, 大家一齊玩.

而家每個細路都要文武雙全, 學少樣都唔得.  因為要俾錢佢地去學野, 所以有d媽咪都要番工幫補下.  因為而家拿埋學一堂都要成$150, 仲已經係一般貨式咋. 亞媽要出黎做野, 自己又無時間照顧d細路.  

都唔明點解香港既教育會攪成咁     

AndyRain 寫道:
sy123456

你現在還可以休息多一兩年, 到細的上埋小學, 你就要讀兩份書了.  兩個同一間學校一齊test/exam你又死, 兩個唔同學校, d野分開黎你亦唔見得好盞, 因為你呢頭幫完呢個溫習, 個頭第2個又要test了. 真係一部人肉補習機!!!

我地以前可以去"探險", 捉下蝦仔, 魚仔, 唔會見到d 蚊, 昆蟲就大叫.  而家d細路當對佢地好陌生, 好多common  sense都唔識.  放暑假可以去表哥表姊到住一個月, 大家一齊玩.

而家每個細路都要文武雙全, 學少樣都唔得.  因為要俾錢佢地去學野, 所以有d媽咪都要番工幫補下.  因為而家拿埋學一堂都要成$150, 仲已經係一般貨式咋. 亞媽要出黎做野, 自己又無時間照顧d細路.  
‹ 上一主題|下一主題