用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有無人收到"旅港開平中學" 面試通知? ...
go

請問有無人收到"旅港開平中學" 面試通知? [複製鏈接]

請問有無人收到"旅港開平中學" 面試通知?

請問有無人收到, 大家交換意見.     

Re: 請問有無人收到"旅港開平中學" 面試通知?

各位,
有冇家長已收到"旅港開平中學"面試的通知信呀? 囡囡是the end of band1生, 還沒有收到信. 擔心她沒有機會面試呀!

Pls give some advise!!

Thanks!!

有無人收到信呀? )))))))))     

Hi Fannyayms,

我昨天叫先生打電話過去旅港問了,原來4月底前才會用電話通知面試 , 還有個多月等 !  

Thanks for your information!

Your daughter or son apply this school? Which primary school are your daughter or son study? Do you know how many classmate apply this school?  

Sorry for too many question!

Fanny

是我小兒申請的, 他在土瓜灣一間上午私校讀書, 上年下午校有超過10個同學入讀該校, 他們上午校就只有幾個; 據我知道的今年不是很多同學申請這間學校, 好像只有數個,但因為兒子是搭校車的, 我不是經常回校, 所以此數目作不得準. 但校長說該校校長對他們學校的學生印象也不錯. 其實你也可以問你女兒學校的班主任及校長的, 除非選擇他區, 否則他們對該區的中學資料掌握比較確切.

祝你的女兒早日收到面試通知 !   :  :

小女係葛量洪校友會黃埔學校, 老師話大約全級三十名內(全級一百六十人),不知機會有幾大?
本來想揀華英,但好似仲多人揀?

Fanny

對,華英是很多家長的心水選擇,華英的校外試成績很高,相對要求也高,在九龍城區網中是數一數二的地區名校,所以我都不敢選.

我校全級top 10中,有部份都是選華英.

老實講,葛量洪唔係好勁,加上你女女只係三十名(我假設三十名內就係三十),第一ROUND機會係好微喇,要等大抽獎。如果係BAND1生,揀開平就很大機會抽到。

Fannyayms 寫道:
小女係葛量洪校友會黃埔學校, 老師話大約全級三十名內(全級一百六十人),不知機會有幾大?

Fanny

Billy M:

Thanks for you advise!

如果大抽獎, First揀華英, Second 揀開平, 不知機會有幾大? 是否入華英機會係好微?    

Or I should be First揀開平, Second 揀華英, How to 安排會好d?   

華英是否top 好多?First round揀開平是否揀錯?唔想揀錯害咗囡囡。        

Fanny

BillyM 寫道:
老實講,葛量洪唔係好勁,加上你女女只係三十名(我假設三十名內就係三十),第一ROUND機會係好微喇,要等大抽獎。如果係BAND1生,揀開平就很大機會抽到。

[quote]

Fanny
[/quote]

Fanny,

我仔的學兄,是band one 生,上年第一志願選喇沙,第二志願開平,最後大抽獎入了開平,讀得好開心. 但同班成績一樣的同學第一志願選華英入不到, 以上是上年資料.可作參考!

對,旅港是我聽到同區幾所英文當中,唯一沒有負面消息的學校,所以我最終選擇了它(雖然沒聽到不等於沒有).

有些家長問過學校的幾位學兄,都說校風幾淳樸,讀得幾開心.

PPFAMILY 寫道:
對,旅港是我聽到同區幾所英文當中,唯一沒有負面消息的學校,所以我最終選擇了它(雖然沒聽到不等於沒有).

有些家長問過學校的幾位學兄,都說校風幾淳樸,讀得幾開心.

哎....忘了說,其實學校極力推薦的還有黃芴南.

我都知黃芴南好,我都係黃芴南畢業,但黃芴南操行要A呢,,雖然老師話佢靜又幾乖,但我囡囡都係得B咋!激死!  

Fanny

若未決定前,那你是否應該選黃芴南?其一你是校友,清楚學校的一切;再者反正若你認為黃芴南操行A的學生,那就算其他學校沒有標明,那自行篩選時也會揀選成績相若但操行較佳的學生.反之,若囡囡有其他優勝地方(例如運動,音樂),那反而有機會面試.你是黃芴南校友,理應知道他們的音樂辦得非常出色,之前看報紙見到他們學屆田徑運動剛剛又升回第一組別.

不過若選了旅港,你自然有對它心儀的地方,就叠埋心水等消息啦,到時大搞珠,你可以把旅港作第一,黃芴南作第二志願,或者問問老師意見.

(根據各方資料所得,若兩者比較,旅港的成績及田徑較優,但黃芴南藝術很專業,看你的終極目標是甚麼!) :  :

華英開平,水準相若,我喜歡華英,貪其學生精靈D。開平都好,校風純,運動勁,我嫌功課多,校名又比較老套。

華英開平,二者只可擇其一,放第二選擇等於自動放棄。

華英開平,唔會話揀錯,最緊要小朋友適合。

Billy M:

Thanks for you advise!

如果大抽獎, First揀華英, Second 揀開平, 不知機會有幾大? 是否入華英機會係好微?    

Or I should be First揀開平, Second 揀華英, How to 安排會好d?   

華英是否top 好多?First round揀開平是否揀錯?唔想揀錯害咗囡囡。        

Fanny

[quote]
BillyM 寫道:

[quote]

Fanny
[/quote][/quote]

我表弟今年升中一都係自行簡左華英呀...不過听你地甘勁果D 去報佢都幾"蚊"水,,,,@@"
但我想問陳瑞琪係咪唔係甘好嫁???

我表弟讀鳳基千禧小....成績係A,B C ...數學差一分係B=.=我呀姨好無奈~之後我叫佢試下...因為佢都有幾多課外活動果D 獎~唔知有冇機會INTERVIEW~!?
你地簡左華英既D 成績各方面又如何??

華英收生的要求真是幾高,早兩年有個女學生(女學生的學校程度不低)全級考頭5名內,都入不到,後來要靠叩門才入讀.

不過華英女多男少,若一男一女的成績相若,我直覺上(只是直覺)它會揀個男的.

wingbebe 寫道:
我表弟今年升中一都係自行簡左華英呀...不過听你地甘勁果D 去報佢都幾"蚊"水,,,,@@"
但我想問陳瑞琪係咪唔係甘好嫁???

我表弟讀鳳基千禧小....成績係A,B C ...數學差一分係B=.=我呀姨好無奈~之後我叫佢試下...因為佢都有幾多課外活動果D 獎~唔知有冇機會INTERVIEW~!?
你地簡左華英既D 成績各方面又如何??

我個仔都揀華英.....佢學校成績好的男同學甚少揀華英, 多數揀華仁同男拔........但有不少成績好的女同學揀華英.....
華英唔易入......但比起華仁同男拔就應該易入一些........
‹ 上一主題|下一主題