用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

筲官真係好似咁上下架......所以要搵間多band 1位既小學囉....不過個制度成日都轉......第時又唔知咩景象囉..我搵學校都傾向d有直屬既,起碼知道有個譜丫麻,不過你家姐都大意左少少呀.....應該不時都知道下佢囡囡既情況,睇下佢係出面係咩位........但筲官唔係可以聯筲官中學既咩???全級2x都入唔到筲中??
yan110 寫道:
大家好!

我亞囡都係今年選小一, 真是同大家一樣花多眼亂, 不過講到官校我就有所保留,  因為學校會谷小朋友讀精英班, 讀唔到個d好似唔多so你, 但入到精英班係唔係一定派到好中一呢 ?
我就有個真實case la!
我家姐個囡讀筲官上午六年來都keep住精英班, 今年中一派位時,佢班住任同我姐夫講話佢亞囡全級2x幾只熟band 2 生唔好選英中機會較低, 佢地學校1-15名先熟band 1 生, 我姐夫當時聽到之後直頭火都起晒, 佢地由頭到尾都念住報英中比佢個囡, 點知比佢老師一講即刻謝晒, 念唔到佢地學校banding 禁低全班精英班都入唔晒band 1, 你地話個小朋友自己會點念? keep住六年禁樣成績已經好好啦, 但最後只可以搵到間中中, (當然我唔係話中中唔好, 只係同佢地寄望有很大差別姐!) :      

係咁呀...因為聯係既25%,係第二輪先發揮作用呀,咁筲官小都好唔掂喎....不過又係既,比起軒官果d,又係差d既...
yan110 寫道:
sindy

頭個10名都有幾個同學仔去筲官報但係就連second in 都無,  不過有個第3x個同學仔在second round 攪左入去, 真激死!

yan 110

以前同而家唔同晒架啦,以前d人小學先搵中學,好似我呢d撞過板(我自己撞),就會好小心咁搵小學,我果時大女都睇埋幼稚園架啦,而家個個都識咁做囉
emiluihk 寫道:
早晨呀咁多位,

SINDY 聽完你咁講,我又開始腳軟喎, 點解以前我媽
咪幫我搵學校咁求其,而家我幫囡囡搵學校好似咁複雜咁
    死LA , 我無睇埋中學喎 ...      
派唔派到都成問題,都唔好話中學了    

滬江,其他兩間都唔好諗
CHOLE72838 寫道:
請問各位媽咪,佛教康山,滬江,太古邊間好d?   

呢間好少band1位.......即使讀得幾咁好,咁太多人爭本校既band1......聽到得十零個%,而呢度唔係少功課架.......
ee仔 寫道:
Hi Sindy

我朋友仲一心想選太古, 聽你這樣講,真是        
可否談一談這間小學的問題,  請指 點迷津   

[quote]
Sindy 寫道:
滬江,其他兩間都唔好諗[quote]
CHOLE72838 寫道:
請問各位媽咪,佛教康山,滬江,太古邊間好d?   
[/quote]

[/quote]

6 & 7可out
Twinscatma 寫道:
各位家長,

我已觀看 "親子王國" 很久了, 覺得您們很好人而且可以看到很多有用資料, 今天加入大家庭, 現在有些問題想請教各位, 我有兩個女兒明年入小一, 家往北角, "香港東區 14 綱" 太少選擇了, (只有 12 間, part B 是不是只可以選本區?), 請問那間小學較好, 我不了解東區之小學,小女比較心散, 怕做功課及測驗, 請各位家長給與意見, 無言感激 !!

1. 嘉諾撒
2. 衛理小學
3. 循道
4. 聖米加勒
5. 北官
6. 太古
7. 陳維周

以上小小學應如何選 ?? (本人真是心亂如麻), 請幫忙, 謝謝

太古深唔深我唔知,但以我所知...好似每日都有八樣功課...忙都忙死呀..... 有錯請指正
KooKoo 寫道:
[quote]
Twinscatma 寫道:
hi, 各位, 好開心有朋友回應, 本人也是 9 月入表, 2個女原想去香港嘉諾撒學校, 但她們比較心散, 現在做功課十分勞氣, 所以怕追不上, 此校是不是好深 ?  有朋友可比意見??  次選是衛理, 但上下午各兩班, 恐怕不夠人爭, 因為只有基本分數, 另外循道只有半日班, d朋友都建議去 (i)太古 或 (ii)滬江, 但我對此區學校完全不識, 希望各位朋友比多點意見, 無言感激 !    

Twinscatma, 我只覺得這3間相比, 太古小學會冇咁深同冇咁辛苦.[/quote]

乜你都係北官上架....我係你師姐呀,hehehehe
kilam 寫道:
KooKoo,

雲景北官,真係麻麻地,學生操行真係唔掂,同成績都麻麻地,除非入到精英班先叫好DD,再講亦較多新移民,相反上午會比較好!

我係北官上午舊生,但北官都不會係我首選,我首選嘉諾撒.

會考好似全部學校計架喎.....

SIUBO117 寫道:
namnam911,

上年9月去聽北循介紹學校,個校長話佢間學校成績係東區5名內.不過校舍真係比較細,好似冇圖書館.
‹ 上一主題|下一主題