用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網荔枝角天主教排第2有機會嗎?
go

40網荔枝角天主教排第2有機會嗎? [複製鏈接]

40網荔枝角天主教排第2有機會嗎?

我會排英華第一,
但有喜歡荔天,排第2有機會嗎?
有家長去年枝角天主教排第2而得的嗎?

Re: 40網荔枝角天主教排第2有機會嗎?

shirleychan,

我當年都係好似你甘排, 第2排荔天, 就派咗去第3志願lak.

那你的小朋友派了那間學校呢?

shirleychan,

派咗去旅港開平商會學校, 不過叩門入咗大角咀天主教小學(海帆道).

Bowiema,
旅港開平不好嗎? 係未程度差D?
但佢大附屬中學噃...

2fungs,

旅港開平唔係唔好, 佢地既academic level都好好ga, 不過我老公覺得佢地既校舍舊同細d(compare with 千禧校舍). 同埋當年佢地仲係4測4考, 怕阿仔同自己都頂唔順. 我地又覺得男仔派中學時油, 尖, 旺區好似多d學校choose, 所以就轉咗區出去讀lak.

但這間學校唔差,有54% BANDING 1,可能新移民太多啦.

現在是3 測3考.

bowiema,

我個姪仔今年(舊年)都入咗海帆(又係叩門入),佢都讀得好辛苦喎! 小一下學期就要學乘數o忝! 係唔係呀?

你對海帆有咩意見呀?

我有一個朋友曾在荔枝角天主教,她說早一二年排第2就很小機會嗎,但而家net40有很多新學校1所以都很難說。
其實如果英華有很多人排第一,抽中機會下大,不如保險D排荔枝角天主教第1。

2fungs,

我阿仔就ok啦, 佢地係一年級xmas開始要背乘數表, 仲要係由9開始背, 不過測驗, 考試係唔駛考ga, 直至2年級上學期先真係要測or考乘數. 其實甘早背都有好處, 真係會熟好多, 同埋原來由9開始, 之前果d就會容易背好多.

Bowiema,

你個仔讀邊班呀! 我姪仔都未要背喎!
咁你個仔跟唔跟得上海帆D進度呀! 我姪仔而家放學後由5:00~9:00補習先開始跟到少少咋!  4啦!我亞仔今年入小一,我都好驚呀!

:cry:

2fungs,

我阿仔宜家係2年級lak, 佢舊年一年級時就係xmas開始背9既乘數表lak. 我阿仔都ok, 不過佢就無補習, 我要佢係我放工前做晒d功課(因為成日同佢講, mummy返來係睇功課, 唔係陪你做功課既). 佢暫時都做到, 希望佢keep到落去啦. 你阿仔入小一, 係咪06年9月? 都係讀大天(海帆)? 得閒都可以入去我地個topic度一齊chat下....

Bowie,
唔係呀! 我個仔而家等大抽奬呀!我係NET40,有好多學校揀,海帆有約10個位給NET40,不過我冇放海帆响頭5名呀!但係叩門時就好考慮嘞!

希望你亞仔聽敎聽話,幫媽咪省番D補習費,比心機讀書啦!

2fungs,

甘你會choose邊間? 有邊間會係你心水? 希望你入到你想入既學校啦.

當然甲一、乙一都係揀英華啦! 因為我仲有個細仔跟尾,抽中唔駛煩咁多,一條心比心機去跟好亞仔d成績就得。
承你貴言啦!

我已左在甲二、乙一揀了荔枝角天主教,唔知機會大唔大呢.   

我相信機會好大喎!

咁你乙二揀咩呀?
我揀咗愛德呀! 得10個位左右咋。

各位,我乙四已經柬旅港開平,係未好on居呀?
有d人話旅港唔好,而我就貪佢有聯係學校...
亞仔比心機d考前d,上中學都唔駛煩嘛!
我咁諗啱唔啱呀?   

2fungs 寫道:
我相信機會好大喎!

咁你乙二揀咩呀?
我揀咗愛德呀! 得10個位左右咋。

我揀咗寶血會嘉靈.   
‹ 上一主題|下一主題