用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教師的工資是否偏高?
樓主: mission
go

教師的工資是否偏高? [複製鏈接]

Re: 教師的工資是否偏高?

其實好的老師也是要有好的校長和體制支持,而社會的大學也有高低之分,成績好當然入到好的學校,成績差就入次等的.試問成績好,人又好,又有教育熱誠,又不計較人工,只有付出,有多少人.我們是否要立即out走晒所有基準試不合格的老師.現時真的有那麼多對教育熱誠,水平有高又好的補上嗎?而他們又願意從事教育.為何不給大家多些時間去改制,令到各方面都可得到解決.
做老師真的可以有教無類?如在band3的學校一級有5班,頭一兩班是成績會比較好又乖,其他3班都不用教,因上堂時以經嘈到講唔到書,之後叫甲座底叫乙唔好拋野.你話點教?而有心機上堂的學生又是否給他人連累.
做父母真是有很大責任去管教小朋友和接受自己的兒女所犯的錯誤,不要下下無理投數.(不代表不作了解)
所以本人一直有感轉制band1-band3有不足之處,以往band1-band5的制度是直得支持.
因本人的朋友以前是教師.(中學的班主任)

pohonma,

教改要OUT
差的學校老師,不可再誤人子第,有什麼不好?

教改要保証教師質素,
要關閉差的學校,
有DSS
這幾個大方向,我絕對贊成。

另,有2,000多名教師不合格
他們不做,大把人做﹐
現在是說有超額教師?
張XX才要小班教學。
Share

【明報專訊】「遊行過後也不敢話畀人知自己是教師﹗」教育工作者聯會權益部主任李思源直斥教育專業人員協會「發死人財」,利用兩位教師的輕生,刺激教師情緒動員上街,換成自己的政治資本,為拉官員下台,同時嚴重破壞教師專業形象。教協則指遊行是教師自發表達多年來對工作壓力、領導人的不滿。

廣 告

主題由紓壓變「拉官下台」

李思源說,「社會上誰沒有壓力﹖為何只有教師上街﹖」,教師大遊行後,從接觸的人及網上留言得悉,外界對教師感不滿。他指不少上街教師是被教協誤導,原本打正旗號「紓減教師壓力」,之後卻大張旗鼓「拉官員下台」。 他反問﹕「難道教師會教學生感到學習有壓力時,就拉教師下台﹖」

李又直斥教協以教師輕生作為政治籌碼﹕「任何人輕生或有各種原因,沒人知道是否來自工作壓力。」他認為,教師上課節數太多才是壓力的根源。

李思源﹕教協以教師作政治籌碼

教育專業人員協會組織部主任韓連山回應指,教師遊行出於自發表達積累多年的怨憤,兩位教師輕生後,羅范椒芬的言論激怒教師,藉遊行發聲表達對領導人、教改的不滿。

教協﹕教師遊行屬自發訴怨憤

由教統局成立,由高彥鳴教授任主席的獨立委員會,本周五開第一次準備會議,屆時將公布確實人選名單。韓連山表示,教協尚未收到獨立委員會邀請。

他說﹕「教協有8萬教師會員,如果委員會沒有教協代表,便欠缺公信力,應該鞭撻。」

東華三院甲寅年總理中學校長黃詩麗則經津中議會推薦入委員會。

還有很多有使命,肯為學生著想的教師。
不知所謂的請離職吧
Share

Share
我無話唔out差的老師,只是時間問題.(如配合各方面)以我所知超額教師當中不合格的大有人在.基準試不合格者真的不懂得教學?而合格者真的很全面且負責任?何不給予他們機會改過.沙士後楊x強仲有紫荊勳章個個都話佢兇手,又點?又係唔公平!而家唔係玩殘酷一叮要即刻out,老師既要兼顧教學及教改必定須要給予時間平衡和進修,相信不能一朝一夕達標.有句說話活到老、學到老如果讚成一錯即炒即係唔使教小朋友原諒、與寬恕啦 !
在職的老師要上街遊行表達不滿為何不可,我相信他們最清楚教育.
Share 寫道:
pohonma,

教改要OUT
差的學校老師,不可再誤人子第,有什麼不好?

教改要保証教師質素,
要關閉差的學校,
有DSS
這幾個大方向,我絕對贊成。

另,有2,000多名教師不合格
他們不做,大把人做﹐
現在是說有超額教師?
張XX才要小班教學。

pohonma,

我不大同意你的見解. 如果教師連基準試考了五年都無辦法合格, 就算再懂得教學也沒有用, 因為受害的始終是學生.  況且用什麼準則去決定那個未達標教師是懂得教那個不懂得教?  當你說這個有酌情權, 那那一個是不是也應該有呢? 兩千多個未達表教師, 到底有幾多學生現正在受害? 這點作為家長的我們是不能作出讓步的.  正如一個未取到合格資格的醫生要幫你做手術, 你會唔會比佢做呢? 如果有人跟你說, 這醫生有多年經驗, 很懂得做手術, 只是考了五年都未取得資格, 你又會唔會比佢做呢?

現在更不是玩緊"殘酷一叮", 因為有五年時間, 多次機會去考.

如果五年都無辦法達標, 教師本身應考慮轉去教其他科目, 或停薪留職增取多點時間去進修, 務求儘快達標.

[quote]
pohonma 寫道:
Share
我無話唔out差的老師,只是時間問題.(如配合各方面)以我所知超額教師當中不合格的大有人在.基準試不合格者真的不懂得教學?而合格者真的很全面且負責任?何不給予他們機會改過.沙士後楊x強仲有紫荊勳章個個都話佢兇手,又點?又係唔公平!而家唔係玩殘酷一叮要即刻out,老師既要兼顧教學及教改必定須要給予時間平衡和進修,相信不能一朝一夕達標.有句說話活到老、學到老如果讚成一錯即炒即係唔使教小朋友原諒、與寬恕啦 !
在職的老師要上街遊行表達不滿為何不可,我相信他們最清楚教育.   [quote]

係果D所謂名校既學校任教既教師工資就係偏高, 好多學生家長都係課餘時催谷學生, 補習, 課外活動無所不缺, 主要都唔係靠老師, 果D名校任教既教師只需要將試題每年番抄就得(考試卷不會派回給學生)

G-Ma

大家的意見真是大有分歧,你所指基準試5年不合格者就沒有用,是否多年來所累積的教學經驗一無是處?教育的道路是慢長的.你引用一個末取得合資格醫生作舉例,但是他一定不能夠合法行醫,當然沒有人選擇.但是現時政府醫院的醫生(見習或資深),是沒有得選擇的(普羅大眾).如要選擇請付款請資深又有經驗的私家醫生吧!現在所有資深的大醫生都有多年的經驗累積,如果現在有一個醫生剛畢業而且成績非常好,但沒有實際臨床手術經驗.我一定選擇經驗豐富那位(私家醫生)(假設基準試不合格).過往所有在職老師都是合資格的,現有基準試才說他們不合資格.是否醫生、律師、...尊業人員通通都要考基準試,如不合格者就不要做醫生(分分鐘醫死人) .
又曾經聽過有部份老人家說:以前大部份窮小孩沒有書讀(約40幾年前),也有好多要在家中或天台上課,甚麼教材、課室通通都沒有,如有知識者願意教這群學生已經十分開心.但這群學生裹也有考上最高學府或各大學,也有十分差勁的.所以老師責任重大,但最終也要看這群小朋友的資質、努力及家庭教育才有成果.
如你指出大把人爭住做,如果真的要即時out走所有基準試不合格老師,換上新手合格者,他們又是否迎合或得到所有家長的認同.到時又會否說他們不夠經驗,孩子們正在受害呢!
欲速則不達
G-Ma 寫道:
pohonma,

我不大同意你的見解. 如果教師連基準試考了五年都無辦法合格, 就算再懂得教學也沒有用, 因為受害的始終是學生.  況且用什麼準則去決定那個未達標教師是懂得教那個不懂得教?  當你說這個有酌情權, 那那一個是不是也應該有呢? 兩千多個未達表教師, 到底有幾多學生現正在受害? 這點作為家長的我們是不能作出讓步的.  正如一個未取到合格資格的醫生要幫你做手術, 你會唔會比佢做呢? 如果有人跟你說, 這醫生有多年經驗, 很懂得做手術, 只是考了五年都未取得資格, 你又會唔會比佢做呢?

現在更不是玩緊"殘酷一叮", 因為有五年時間, 多次機會去考.

如果五年都無辦法達標, 教師本身應考慮轉去教其他科目, 或停薪留職增取多點時間去進修, 務求儘快達標.

pohonma 寫道:
Share
在職的老師要上街遊行表達不滿為何不可,我相信他們最清楚教育.   [quote]

pohonma,
而家基準試既設立係確保教師既語言質素可以教到我地下一代,假設一個老師連咁既要求都吾合格,做家長既我地可以放心比仔女佢教嗎??學生又有信心跟佢學習??呢個係市場上必要既,有競爭先有優秀既人才.而G-Ma既見解係正確既,比o左五年時間都吾合格,可再比幾多年??十年??十五年??或者比夠你廿年啦..夠未??到時都咬糧o羅...基準試??佢地啋你都傻...受害既係邊個??咪又係學生,或者你既仔女都有份喎...
至於你提出既醫生例子又好似夾硬左D喎..你自己都話有得揀既你都揀有經驗果個啦,同樣家長有得揀既都會揀個基準試合格既老師比我地既仔女,呢個係供求問題..仲有讀醫既過程比教院既真係辛苦好多倍,同埋要考既要臨床既野亦好多,每年真係大大小小既試都要考,你估佢地一畢業就可以做醫生??當然吾係啦..佢地仲要不斷進修應付專科試架,一間醫院好多個部門,佢地都要去做去考去面對好多問題..比教師只面對學校家長學生仲辛苦添,至於律師方面又係甘架,你犯左事,你有得揀,你會揾大律師打嬴定揾法援叫你認罪入去坐呢??.....官津所用既資源係納稅人既稅,大家想要用得其所o者....

pohonma 寫道:
G-Ma

大家的意見真是大有分歧,你所指基準試5年不合格者就沒有用,是否多年來所累積的教學經驗一無是處?教育的道路是慢長的.你引用一個末取得合資格醫生作舉例,但是他一定不能夠合法行醫,當然沒有人選擇.但是現時政府醫院的醫生(見習或資深),是沒有得選擇的(普羅大眾).如要選擇請付款請資深又有經驗的私家醫生吧!現在所有資深的大醫生都有多年的經驗累積,如果現在有一個醫生剛畢業而且成績非常好,但沒有實際臨床手術經驗.我一定選擇經驗豐富那位(私家醫生)(假設基準試不合格).過往所有在職老師都是合資格的,現有基準試才說他們不合資格.是否醫生、律師、...尊業人員通通都要考基準試,如不合格者就不要做醫生(分分鐘醫死人) .
又曾經聽過有部份老人家說:以前大部份窮小孩沒有書讀(約40幾年前),也有好多要在家中或天台上課,甚麼教材、課室通通都沒有,如有知識者願意教這群學生已經十分開心.但這群學生裹也有考上最高學府或各大學,也有十分差勁的.所以老師責任重大,但最終也要看這群小朋友的資質、努力及家庭教育才有成果.
如你指出大把人爭住做,如果真的要即時out走所有基準試不合格老師,換上新手合格者,他們又是否迎合或得到所有家長的認同.到時又會否說他們不夠經驗,孩子們正在受害呢!
欲速則不達
G-Ma 寫道:
pohonma,

[quote]
pohonma 寫道:
Share
[/quote]
有否想過, 以前做教師只需要大學畢業, 不需要主修英文, 所以以前的教師不是很專業, 現在條件許可, 當然想有合格的英語教師LA. 考基準試便可知現在教的老師合不合格. 醫生律生本身讀的科就是他們的本科,所以他們的畢業試便是=基準試.

唉...教學經驗....如果基準試都唔合格, 我驚個老師所教的都可能有錯,真係害左D 學生.

其實係咪可以用進修代替考基準試???如果係的話, 點解唔進修呢?

如果又唔合格又唔進修, 不如叫個老師認左去: "我真係混飯食, 但我以前有功, 係最唔夠教師的時候出來當教師, 現在都做左咁多年, 都就黎退休, 唔使考丫"

其實, 在這裏有咁多老師, 我都想問下, 你地識唔識D 考左5 年都唔合格的老師, 又知唔知點解佢地會唔合格?

如果唔講出原因, 社會大士一定不會認同那些考左5 年都唔合格的人.

pohonma,

我並沒有話未達標嘅老師係無用, 只係話如果五年都無辦法達標, 教師本身應該考慮轉去教其他非語文嘅科目, 或者可以考慮停薪留職增取多點時間去進修, 務求儘快達標.

以前比小朋友係天台上堂嘅家長但求仔女識字已經好開心, 宜家社會嘅要求已經唔同啦.  社會對畢業生要求高咗, 好自然家長及學生對學校嘅要求亦會提高.  大勢所趨, 再改慢d, 香港嘅競爭力只會愈來愈細, 香港嘅人力市場只會慢慢地比大陸同胞取代.

[quote]
pohonma 寫道:
G-Ma

欲速則不達
G-Ma 寫道:
pohonma,

Fannychoi

如果話醫生一畢業就是專業,但以前師範畢業難道不是專業嗎?現在他們也必須考基準試.現在有病的人也末 必排政府街症或急症.本人有位親友就有以下之經歷:

有天親友意外弄傷左眼,就叫兒子倍同去看政府醫生,但入到醫生房就有個操外省口音的醫生,跟主就幫這個病人撿查,攪了大約15分鐘隻眼都是有問題,但醫生說冇事了妳可以走.病人和她兒子以為真的沒事,就相信而回家.但回到家中眼痛的感覺增加,兒子就帶母親返回那間醫院,今次有幸是本地資深醫生幫她,之後就好番了!最差的是首位醫生連左眼有問題都寫錯為右眼.連姑娘都話佢不是第一次.我相信這是冰山一角.
請問這是否專業呢?(人的健康性命不是最重要的嗎?)

現在老師們都是想改革不要太快、太亂,按步就班都是有錯嗎?所有改革一下子就可以改過來?是否老師就唔可以爭取?

pohonma 寫道:
Fannychoi

如果話醫生一畢業就是專業,但以前師範畢業難道不是專業嗎?現在他們也必須考基準試.現在有病的人也末 必排政府街症或急症.本人有位親友就有以下之經歷:

有天親友意外弄傷左眼,就叫兒子倍同去看政府醫生,但入到醫生房就有個操外省口音的醫生,跟主就幫這個病人撿查,攪了大約15分鐘隻眼都是有問題,但醫生說冇事了妳可以走.病人和她兒子以為真的沒事,就相信而回家.但回到家中眼痛的感覺增加,兒子就帶母親返回那間醫院,今次有幸是本地資深醫生幫她,之後就好番了!最差的是首位醫生連左眼有問題都寫錯為右眼.連姑娘都話佢不是第一次.我相信這是冰山一角.
請問這是否專業呢?(人的健康性命不是最重要的嗎?)

現在老師們都是想改革不要太快、太亂,按步就班都是有錯嗎?所有改革一下子就可以改過來?是否老師就唔可以爭取?

fannychoi 寫道:
其實, 在這裏有咁多老師, 我都想問下, 你地識唔識D 考左5 年都唔合格的老師, 又知唔知點解佢地會唔合格?

如果唔講出原因, 社會大士一定不會認同那些考左5 年都唔合格的人.

有無回應呢?'

...你咁問法o米即係倒佢地自己米, d 老師仲吾閃咩??
[quote]

有無回應呢?'[/quote]

黃o禁o禁 寫道:
...你咁問法o米即係倒佢地自己米, d 老師仲吾閃咩?? [quote]
[quote]

有無回應呢?'[/quote][/quote]

我識五年未達標的人﹐
雖然為數唔多﹐
但係我都可以講吓點解五年以嚟﹐
呢d教師未達標﹐
雖然無可否認﹐有1個係考咗幾次某一份paper都fail﹐
但係﹐仲有更多係子女已經差不多出身﹐
家境亦可以應付「失業」的太太﹐人地根本就唔急﹐唔想咁大壓力﹐
佢地根本唔係報紙所指的什麼「肥佬」教師﹐未考﹐何肥之有?
因為人地將五份paper 分五年嚟考﹐
呢d係人地要嚟減壓的方法﹐因為佢地自覺一次預備五份paper 太大壓力﹐
人地每一份paper 都合格。

開頭唔答你地﹐唔覺得係倒教師米﹐只係覺得唔想咩都俾人評激一番。

Around 1983, the Education Institute (師範) relaxed the entrance requirement.  Students can use combined HKCEE cert. to apply, i.e. a student can get 5 passes in HKCEE with each subject pass in one year or more.  Can you imagine the qualities of those graduates?  Now they are senior (senile) teachers and 將五份paper 分五年嚟考.

我識五年未達標的人﹐
雖然為數唔多﹐
但係我都可以講吓點解五年以嚟﹐
呢d教師未達標﹐
雖然無可否認﹐有1個係考咗幾次某一份paper都fail﹐
但係﹐仲有更多係子女已經差不多出身﹐
家境亦可以應付「失業」的太太﹐人地根本就唔急﹐唔想咁大壓力﹐
佢地根本唔係報紙所指的什麼「肥佬」教師﹐未考﹐何肥之有?
因為人地將五份paper 分五年嚟考﹐
呢d係人地要嚟減壓的方法﹐因為佢地自覺一次預備五份paper 太大壓力﹐
人地每一份paper 都合格。

開頭唔答你地﹐唔覺得係倒教師米﹐只係覺得唔想咩都俾人評激一番。

原來考一個基準試都對你地黎講係咁大壓力?要分五年黎考??.....唔怪得之d 老師要上街抗議...會唔會考慮將份人工分給第二D 人, 返part-time , 咁咪少D 壓力law, 返正佢都唔care 份工, 亦唔尊重自己份工!! 明知到人地比你考5 年都唔早早準備, 到deadline 就話考唔到...我覺得這些人真係影響教師的形象. 你地自己教師有冇比壓力佢Ga?? 定係用左一招內部包容, 共抗外敵!!?
下次你地老師給功課學生, D 學生只做了一部分, 話遲幾年先交埋另外幾部分給你, 你地老師千其唔好punish 佢地wor!

..我覺得BK家長絕對可以做律師幫人打官師,個個point都針針到肉....因為我地係非一般師奶...
‹ 上一主題|下一主題