用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教師的工資是否偏高?
樓主: mission
go

教師的工資是否偏高? [複製鏈接]

Re: 教師的工資是否偏高?

Share,

I heard that some teachers teaching for certain years are exempt from the language assessment exam. It's very UNFAIR!!!! Some of them are terribly poor in English. That's why the English panel in my friend's school who is earning tens of thousand per month does not even have confidence to speak to foreigners.

hrsccky 寫道:
[quote]

本人最唔满意的不是教師人工高不高的問題, 而是沒有一個機制去考核教師的表現, 如果個教師教出的學生的成績個個都好好,比十萬一個月佢又點話,但如果連基準試都唔合格, 就請自動消失吧, 仲好唔好意思留係度呢?

學生和家長,就是最好的評核師。不過,你有無通過“家長基準試”呢?
被制度“考”慣了,也喜歡“考”別人。但考試最初的目的?    [/quote]

我無通過家長基準試啊, 因為都無得考, 亦都唔需要考, 家長不同老師, 没有家長要提升自己的專業, 只有教師常自說要社會提升教師的專業地位. 好la, 要考基準試時, 唔合格, 重多多藉口要留下來, 聽講有五年時間, 聽講唔係考一些新的知識啊, 只是考英文, 教師每天都用, 應該在他們入識教師時已"應"有的最基礎的知識啊.
醫生要考專業考試, 病人都好似不用考試, 病人不懂食藥分量, 醫生藥劑師咪教佢law, 同樣道理, 教師你地覺得家長不懂教子女, 咪開班教佢地law.

請不要將老師跟家長比較, 明顯地没有人要求家長是專業, 但是教師就話自己係專業. 社會人士要求學生要精通兩文三語, 教師說: 我無能為力wor, 家長都無考家長基準試, 無好的麵粉又點整好的麵包wor"EMB 高官說: "咁考基準試證明你地有能力教語文得唔得呀?教師說: 唔得wor, 地盤佬都無考基準試, 地產佬都無考, 點解我地要考呀!!"EMB高官答: 唔係wor, 建造業工人都有大工考試, 地上代理都有wor, 佢地考唔到都無得做wor" 教師說: 算吧, 我地依D 老油條都就黎退休law, 可唔可以唔考呀. EMB高官答: 咁都得? 那我點同人講你地點專業呀? 教師說: 得得得, 只要你每天都掛在口邊, 人們便會信的了"

fannychoi 寫道:
[quote]
hrsccky 寫道:
[quote]

本人最唔满意的不是教師人工高不高的問題, 而是沒有一個機制去考核教師的表現, 如果個教師教出的學生的成績個個都好好,比十萬一個月佢又點話,但如果連基準試都唔合格, 就請自動消失吧, 仲好唔好意思留係度呢?

學生和家長,就是最好的評核師。不過,你有無通過“家長基準試”呢?
被制度“考”慣了,也喜歡“考”別人。但考試最初的目的?    [/quote]

我無通過家長基準試啊, 因為都無得考, 亦都唔需要考, 家長不同老師, 没有家長要提升自己的專業, 只有教師常自說要社會提升教師的專業地位. 好la, 要考基準試時, 唔合格, 重多多藉口要留下來, 聽講有五年時間, 聽講唔係考一些新的知識啊, 只是考英文, 教師每天都用, 應該在他們入識教師時已"應"有的最基礎的知識啊.
醫生要考專業考試, 病人都好似不用考試, 病人不懂食藥分量, 醫生藥劑師咪教佢law, 同樣道理, 教師你地覺得家長不懂教子女, 咪開班教佢地law.

請不要將老師跟家長比較, 明顯地没有人要求家長是專業, 但是教師就話自己係專業. 社會人士要求學生要精通兩文三語, 教師說: 我無能為力wor, 家長都無考家長基準試, 無好的麵粉又點整好的麵包wor"EMB 高官說: "咁考基準試證明你地有能力教語文得唔得呀?教師說: 唔得wor, 地盤佬都無考基準試, 地產佬都無考, 點解我地要考呀!!"EMB高官答: 唔係wor, 建造業工人都有大工考試, 地上代理都有wor, 佢地考唔到都無得做wor" 教師說: 算吧, 我地依D 老油條都就黎退休law, 可唔可以唔考呀. EMB高官答: 咁都得? 那我點同人講你地點專業呀? 教師說: 得得得, 只要你每天都掛在口邊, 人們便會信的了" [/quote]

My brother teaches in secondary school. He is amongst the few who do most of the work. He is very hardworking to the extent that the students complain that they stay too late in school to finish their class work (of course parents do not complain) The other teachers,however, use their off time in buy shares and do investment. The headmaster is unable to manage the school well. He utimately consider to resign when the school is facing the risk of closure.

請不要道聽途說!
除非符合條件 - 大學主修英文及師訓主修英文﹐否則一律要通過基準測試!
enidchiu 寫道:
I heard that some teachers teaching for certain years are exempt from the language assessment exam. It's very UNFAIR!!!! Some of them are terribly poor in English. That's why the English panel in my friend's school who is earning tens of thousand per month does not even have confidence to speak to foreigners.

share:

我無意同你爭執,也講了是教改的支持者。只是,作爲家長,我非常懷疑教改的成效。我也無意為教師辯駁,只是覺得教改方針政策所謂再好,缺少老師的認同也是白費。你可能會認爲是優勝劣汰老師的過程,我就懷疑官僚的決定和指標。本應是學生、家長、老師、學校的四方會談,卻插進來官僚來指點江山。老師反而成了絆腳石,但他們大多數的聲音不是保飯碗、更不是加人工,而是還給他們本來屬於學生的時間。我真的不明白,有人搶走了孩子的時間,卻無人向打劫者索要,反而直指老師為何不肯乖乖同官僚合作?在自由的天空下,我可以信很多:有人考試、有人進修、有人傳統、有人新理念.....每個人都有他成功的路,每條路都可以塑造成功的人;但在官僚體系下,我對這一切都表示懷疑,沒了人性和個性的教育,學生和老師就成了機器和零件。我倒真佩服李、籮的政治手腕了,明明他們是最大得益者,而學生、家長和老師乃至全社會,都是輸家。
蘋 論 : 教 育 制 度 本 位 始 終 是 學 生 日期 : 2006年01月23日

教 協 發 起 遊 行 , 打 正 旗 號 是 為 了 爭 取 資 源 幫 教 師 減 壓 。 其 實 自 從 年 初 接 連 有 教 師 自 殺 , 社 會 上 的 看 法 大 致 上 都 已 經 認 為 教 師 工 作 壓 力 大 值 得 同 情 。 可 是 教 育 制 度 的 本 位 始 終 是 學 生 , 教 協 卻 本 末 倒 置 以 教 師 的 利 益 作 出 發 點 , 也 令 人 覺 得 所 有 動 作 都 是 既 得 利 益 者 為 了 要 更 多 資 源 和 權 力 的 政 治 鬥 爭 。 教 師 訴 求 未 能 得 到 市 民 的 完 全 認 同 的 另 一 個 更 重 要 的 原 因 , 是 教 師 組 織 未 能 真 正 指 出 現 在 教 育 制 度 的 問 題 癥 結 。

事 實 上 , 教 師 組 織 有 些 訴 求 跟 市 民 所 知 所 想 的 有 明 顯 出 入 。 站 在 市 民 立 場 看 , 香 港 的 教 育 制 度 絕 對 失 敗 , 可 是 教 師 的 訴 求 亦 不 是 對 症 下 藥 地 提 出 , 市 民 要 見 到 的 教 育 機 制 很 簡 單 , 就 是 每 一 個 學 生 都 有 機 會 到 適 合 自 己 的 學 校 就 學 。 在 這 一 點 上 , 教 師 組 織 絕 對 可 以 為 香 港 未 來 教 育 體 系 的 安 排 提 出 一 個 多 贏 方 案 。 若 教 師 組 織 真 心 真 意 將 目 標 放 在 提 升 香 港 教 育 的 成 效 , 相 信 所 有 香 港 人 都 會 支 持 這 種 偉 大 理 想 。

教 師 組 織 將 所 有 問 題 都 歸 咎 於 競 爭 , 並 說 以 市 場 原 則 下 的 競 爭 令 教 師 壓 力 增 加 。 這 是 實 情 嗎 ? 香 港 的 教 育 制 度 自 從 被 政 府 壟 斷 之 後 , 根 本 未 曾 出 現 過 任 何 市 場 形 式 的 競 爭 ! 哪 一 間 學 校 要 關 門 、 哪 要 多 開 幾 間 學 校 、 學 校 收 多 少 學 生 、 開 多 少 班 、 教 學 的 內 容 是 甚 麼 甚 至 以 甚 麼 語 言 教 學 , 統 統 都 是 官 僚 的 旨 意 , 這 種 高 壓 管 治 下 又 何 來 市 場 原 則 的 競 爭 ?

教 師 組 織 的 首 腦 大 多 是 共 產 主 義 者 , 難 怪 會 粗 淺 地 將 競 爭 誤 解 為 市 場 原 則 。 市 場 運 作 一 定 牽 涉 競 爭 , 但 是 其 他 的 社 會 模 式 , 甚 至 乎 工 會 領 袖 最 心 儀 的 共 產 主 義 社 會 , 都 有 競 爭 的 存 在 。 只 不 過 自 人 類 有 歷 史 以 來 , 從 來 未 出 現 過 一 種 競 爭 模 式 比 市 場 競 爭 更 明 文 、 公 道 及 有 效 。

教 師 是 有 壓 力 , 但 這 些 壓 力 卻 是 官 僚 體 系 下 的 競 爭 。 官 僚 體 系 下 的 競 爭 , 最 大 的 特 點 就 是 將 工 作 指 標 化 , 而 且 曾 經 出 現 將 目 標 和 手 段 混 淆 的 情 況 。 為 了 要 提 升 英 語 教 師 的 成 效 , 官 僚 便 推 出 基 準 試 作 指 標 , 亦 將 基 準 試 當 作 整 個 政 策 的 目 標 看 待 。 基 準 試 正 是 官 僚 式 競 爭 典 範 , 因 為 到 了 最 後 , 真 正 得 益 的 只 會 是 負 責 推 動 基 準 試 的 官 僚 , 而 教 師 和 學 生 都 會 在 胡 里 胡 塗 之 間 成 了 輸 家 。

若 換 作 市 場 競 爭 , 關 係 就 簡 單 得 多 了 。 教 師 以 自 己 的 方 法 去 教 , 學 生 以 自 己 的 情 況 去 選 擇 , 最 終 是 好 是 壞 就 由 買 賣 雙 方 自 己 評 核 , 何 來 官 僚 干 預 的 餘 地 ? 這 種 制 度 究 竟 有 甚 麼 不 好 ? 不 過 , 濫 竽 充 數 當 然 不 可 以 繼 續 胡 混 下 去 。 相 信 教 師 組 織 亦 不 會 承 認 害 群 之 馬 是 大 多 數 , 既 然 如 此 , 為 甚 麼 教 師 組 織 仍 然 將 開 放 教 育 市 場 當 作 洪 水 猛 獸 看 待 ?

要 滿 足 市 民 對 教 育 的 最 基 本 要 求 , 開 放 教 育 市 場 是 最 直 接 的 一 條 路 。 官 僚 對 開 放 市 場 抗 拒 , 是 為 了 證 明 自 身 的 存 在 價 值 , 那 麼 教 師 組 織 抗 拒 開 放 市 場 又 是 甚 麼 原 因 呢 ? 教 師 組 織 不 要 天 真 地 以 為 可 以 靠 政 治 手 段 遏 抑 競 爭 , 其 結 果 只 會 使 香 港 的 教 育 制 度 更 加 官 僚 化 。 難 道 這 才 是 教 師 組 織 最 希 望 見 到 的 結 局 ?

voasia:

對不起,我無意掀起戰火。在有限的時間裏表述,難免會有詞不達意,前後矛盾,

我作為家長,老師人工無論2萬又好,4萬又好對我地一d都唔重要,但要既係d有抱負,負責任既老師,張x光先生要求既大獲飯係今時今日既社會裡面已經無人接受倒.

我地要用咩方法先可以知道邊個係好呢?正如,一個考試又點知邊個學生好一樣.但學生既考試都無停過啦,點解老師既考試剛剛開始就話要停呢?

cancel/延遲教改,係咪真係可以保證所有老師都會盡力教育好我地既仔女呢?如果100%make sure我就一定舉腳贊成.

另外,我好認同有d媽咪講,對一d行政工作,點解唔可以交比其他人做呢?e個唔係家長&學生&老師既責任,而係校長既責任.如果個校長係安排方面做好d既話,我想老師都可以閒d.但老師閒左既時間,又係咪放番落學生身上呢?

我想e個問題連張x光先生都無法確定,但對家長黎講.e個問題比老師人工,工時,工作量等都重要啊.

hrsccky﹐
這不是爭執,是討論。
很高興你讚成教改。
教改的成效我不敢說,
但我只記得教改前老師質素之差,
我記得我自己學校的中小學老師如何混飯食?
如何不盡責?
老師那有時間給學生?
我寄望再無學生要face這些不知所謂的老師。
我的中文打字很慢,但我仍然願意用很慢的speed 打,
為下一代盡力,
而我亦會選直資,相信BK很多媽媽都是﹐
我們是在為無條件選擇的孩子著急,
hope you understand.

Share

Share,

我亦遇過一些混飯食的老師, 我讀書時曾經無意中聽過有兩個老師傾計話, "駛咩教得咁認真呀, 唔通教好佢地第日同我地d仔女爭咩".  我知道呢個只係一個好極端嘅例子, 不過點先可以避免到一d咁嘅老師再係度誤人子弟? 如果唔制定一d衡量準則, 唔外評間學校, 又點去決定間學校係用心教學生.

Share 寫道:
hrsccky﹐
這不是爭執,是討論。
很高興你讚成教改。
教改的成效我不敢說,
如何不盡責?
老師那有時間給學生?
為下一代盡力,

學校現在有進步了嗎?希望你的孩子現在開心上學。
我也是習慣活在權威下的。但,孩子的需求令我有動力去爭取。其實,不用把爭取看得很火暴,只不過就是向老師反應一些孩子個人的情況。不這樣做,孩子對上學有抗拒。老師很快做出了行動,他利用其他同學去感染他,最後,我的孩子也找到了他留在學校的理由。但如果一開始,我帶他轉校,或直接找校長談,讓校長向教師施壓。就會有輸家,贏家。
我認爲,這樣的過程是由下而上的教改。現在,很多學校都肯接受家長的建議作適當的調整。當然,調整一定是有限度的,而有時可能是需時的。如果孩子仍不能接受,就唯有轉校了。
高官當然要證明自己存在的價值,一再施以假象“我是唯一可以幫你們的”。試想,當家長的需求(事實是孩子的需求)還沒被滿足,矛頭就會指向家長們。到那時,他們會拿教師,或學校做擋箭牌。甚至會說家長沒有盡責,不夠班(通常我們聽到還很樂意接受呢。家長會反省,教師也會。)到那時,就真可能有“家長基準試”或“凖父母基準試”。利用公帑來開辦父母必修課等,而且限定時間,進修定量。讓我們家長再沒有時間分配給孩子......你一定以爲我精神病院出來的,這種事不太可能。家長很快就不是家長,換了另一批受害者而已。誰叫我們都做慣了順民呢。官僚體系也就會一直這樣運轉下去。教育的大鍋飯繼續吃,孩子就失去創造力、學習動力、看破紅塵、及時行樂、......製造更多精英但精神分裂的人也逐年增多,憂鬱症也逐年增多,......我只是不希望看到我的孩子會有那一天。
Share 寫道:
hrsccky﹐
這不是爭執,是討論。
很高興你讚成教改。
教改的成效我不敢說,
如何不盡責?
老師那有時間給學生?
為下一代盡力,

我想無論係社會,公司,甚至一個家庭都有害群之馬,我地每年比心機去工作,除左係想加人工之外,就係為左保住份工,因為表現唔好,下年可能就會無得留低.

但係學校既社會裡面有無e個情況呢?聽人講,好似話新黎新豬肉,會唔會因為敢,攪到做左好耐既老師會無禁上進呢?而有d老師就明知自己兼顧唔倒禁多工作都攬散d野上身博表現呢?

醒目開學勳章

我都有好多大學同學做過教師,我當時都做過一年代課咁多。
以大學畢業生計,做教師起薪點係比好多行業高,係會吸引好多畢業生入職。
當年 (十多年前),好多父母都會建議子女做教師,因為穩定,起薪點高。我父母都有講過。
但係我唔想,結果係某女名校做了一年代課老師就轉工。

我見當年的教師,真係好得閒。
我係新人,全部野要由零開始,要備課,搵料,都幾忙。
但係我見舊老師,真係唔駛點預備。佢地有好多自己的 "舊料",測驗考試題目,幾年番抄一次,將舊題目改少少,又再用。
平時根本空堂可以改晒簿改晒卷,放工後,好多都有時間去結伴行街。做老師假期又多,好多放長假都同仔女周圍玩。
你諗下,十幾年安安定定, 唔計人工係唔係高,但係時間多假期多,對好多有兒女的老師,真係優差;女老師放工行街打牌,男的入馬場搏殺。
一下子話你唔可以四點放工,要做多 d 野,你會點?

我覺得 d 舊人真係舒服開,而家多少少野做,有 d 真係唔想做,但係有 d 可能都會願意做,不過佢地可能真係做唔掂。

有 d 話要係學校由早上七點做到夜晚十點,我覺得係個人能力有關。
舉例,如果係寫慣報告寫慣 memo 的,要兩個鐘搞掂某文件咁計;如果係以往好日都唔駛寫,而家要你寫,真係可能要做兩日。
d 老師以往要人寫野就叻,十幾年都冇寫過野,要佢整篇幾個 page 的文件,怕且真係要做到十一點,做幾日。而且,寫野真係日子有功。做老師,改人地 d 作文就叻,要佢地寫,我估佢地真係驚,因為好多語文能力好多都唔好。

各位你地在BK反映這麼多關於教改的意見, 有無人想下有什麼方法同教統局反映一下家長的意見呢, 你要知香港地什麼都是邊個聲大邊個惡喇!現在老師們有籌碼在手, 自會說話大聲D, 老師和教統局開會, 有無問下家長的意見呢, 若教統局知道原來背後有這麼多家長支持教改的話, 李羅的聲線也許會大番小小

老師和教統局開會, 有無問下家長的意見呢, 若教統局知道原來背後有這麼多家長支持教改的話, 李羅的聲線也許會大番小小

Agree.

Send email to 教統局 to support 李羅. They will answer the press that they have support from many parents.

Darth,
Your comment are very fair and I observe that it is almost the same situation now for most teachers in non DSS schools. I believe all dissatification comes from 十幾年安安定定,一下子話你唔可以四點放工,要做多 d 野,

Another reason is just their office politics in school.
Darth 寫道:
....................
舊老師,真係唔駛點預備。佢地有好多自己的 "舊料",測驗考試題目,幾年番抄一次,將舊題目改少少,又再用。
..................。做老師假期又多,好多放長假都同仔女周圍玩。
你諗下,十幾年安安定定, .........一下子話你唔可以四點放工,要做多 d 野,你會點?

我覺得 d 舊人真係舒服開,而家多少少野做,有 d 真係唔想做,但係有 d 可能都會願意做,不過佢地可能真係做唔掂。

..........如果係寫慣報告寫慣 memo 的,要兩個鐘搞掂某文件咁計;如果係以往好日都唔駛寫,而家要你寫,真係可能要做兩日。
d 老師以往要人寫野就叻,十幾年都冇寫過野,........。做老師,改人地 d 作文就叻,要佢地寫,我估佢地真係驚,因為好多語文能力好多都唔好。
‹ 上一主題|下一主題