用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1小朋友比老師罰企,你能夠接受嗎?
go

k1小朋友比老師罰企,你能夠接受嗎? [複製鏈接]

k1小朋友比老師罰企,你能夠接受嗎?

如題.

Re: k1小朋友比老師罰企,你能夠接受嗎?

hi 紫菜

記得我嘛?? 好耐無傾啦~~

做咩事呀?? 你囡囡比老師罰呀?? 要睇下咩野事受罰同點罰先知??

唔好企咁耐都OK,罰得要正面!

lkyma 寫道:

agree! 教小朋友係要有賞有罰, 只要做得正面, 我可以接受.

PACMA 寫道:
[quote]
lkyma 寫道:

agree! 教小朋友係要有賞有罰, 只要做得正面, 我可以接受.[/quote]

Which kinder?

kae 寫道:
hi 紫菜

做咩事呀?? 你囡囡比老師罰呀?? 要睇下咩野事受罰同點罰先知??

我個女果組既小朋友比教活躍.
之前有個教佢玩打噴嚏.(冇罰)
上個月有二個同佢玩捉e因.三個有罰,佢話佢地crying,罰幾耐就唔知,
因為個老師未打過電話比我.
有次係玩喧嘩.有罰.
咁我問佢罰過幾次.佢話三次.
另外有兩次派糖比小朋友.佢話佢同二個小朋友冇.佢覺得好唔開心.罰到我覺得頻密左.
我係mind佢冇同我溝通吓.
我打算同佢轉校.因為參加完佢地個christmax party察覺有d唔對路.
請問你個女間學校仲有冇位?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔對路是什麼意思呢 ? 是否老師真的會較忽略您的小朋友或是不願與您溝通一下 ? 又或是老師跟本想以冷淡的手法使您替您女兒退學 ? (請不要仲意我這樣說)

俾我,我如果個女俾老師罵或罰而老師不跟我說,我都會好mind.
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

冬日勳章

紫菜,
我自己本人就唔接受罰小朋友,因為小朋友仲細,你罰佢,佢地都唔明白咩事!
我囡囡之前間學校,因為小朋友唔執玩具、唔排隊,個英文老師就關燈,我唔知大家認唔認為係罰,但我自己就唔可以接受....囡囡返黎,話好驚....最後我都轉校,好好彩,囡囡轉校後,好開心!我覺得自己的決定無錯......
你所指的唔對路是咩意思呢?

罰企係體罰o既一種,犯了香港教育條例,係唔可以o既,而且小朋友咁細個,犯o左d乜野大錯要咁様罰佢呢?

pigpig & 紫菜:

可唔可以講比我聽係邊間呀?
我個囡囡今年將會讀K1呀,
希望唔會係你地

醒目開學勳章

Delete

紫菜:
妳囡囡的班主任,實在是欠缺耐性及愛心,試想三歲小孩方才上學,當然是貪玩,沒可能要他們坐定定的上課;加上派糖居然不一視同仁,這會打擊小朋友的幼小心靈,為何只有她們沒有呢??這些罰的情度,我覺得應是在K3或小學時才開始喇。
而我囝囝都是K1,初上學時我都怕他給老師罰,但他說老師是不罰小朋友的,做錯事是老師是會"教"而不是罰呢。

紫菜,

Hi, 記得我嗎?

有無打電話比老師問清楚, 唔知你仲記唔記得, 類似情形都發生過在囡囡身上, 我不單打給班主任, 後來仲打埋比主任. 我以為情況已改善

Chowyonne,
hi !你好!
我唔打算打電話比老師,因為我個女心靈上已受到傷害.
佢今日响間鞋店同個唔識既姐姐傾計,
個姐姐問到佢學校幾多人,
佢就响度數手指.
she said:一個兩個三個冇糖食.第二日一個兩個冇.得我同埋xxx冇囉.
佢講完就頭dum dum.好似傻左咁.

[quote]
chowyvonne 寫道:
紫菜,

Hi, 記得我嗎?

有無打電話比老師問清楚, 唔知你仲記唔記得, 類似情形都發生過在囡囡身上, 我不單打給班主任, 後來仲打埋比主任. 我以為情況已改善

紫菜 寫道:
[quote]
kae 寫道:
hi 紫菜

我個女果組既小朋友比教活躍.
之前有個教佢玩打噴嚏.(冇罰)
上個月有二個同佢玩捉e因.三個有罰,佢話佢地crying,罰幾耐就唔知,
因為個老師未打過電話比我.
有次係玩喧嘩.有罰.
咁我問佢罰過幾次.佢話三次.
另外有兩次派糖比小朋友.佢話佢同二個小朋友冇.佢覺得好唔開心.罰到我覺得頻密左.
我係mind佢冇同我溝通吓.
我打算同佢轉校.因為參加完佢地個christmax party察覺有d唔對路.
請問你個女間學校仲有冇位?
[/quote]

咁又好似過份左d喎,佢應該要同你講聲囡囡向學校發生咩事先得架嘛。係咪個時我地一齊考到個間呀??

我個女而家個間上午應該無啦,下午重可能會有0既,可以打去問下,你趁下學期未開始同佢轉會方便d。

紫菜:
你好?我仔仔係讀緊n1(幼兒園)ga!上個星期四佢唔肯返學, 得好緊要,之後我問佢, 唔肯返學ar?係咪老師罰你,你唔想返學ar?點知佢話我知,老師打,打手板,好痛! :cry: 跟住我打電話比佢個班主任了解情況,佢答我,記得係我個仔同人爭玩具,有個老師同佢講唔可以,要放手,但係我個仔唔肯,仲 tim!所以先至用隻手拉開佢d手指,罰佢坐埋一邊,等佢冷靜下喎!可能咁樣比我個仔覺得打佢喎!老實講:我一d都唔信 !!!因為我個仔唔會講大話的,錯佢會認,佢都有講自己唔乖,所以老師打手板,我又問過其他家長,佢個小朋友有無試過又係咁ar?(佢個仔係謮緊k3了) ,點知佢答我有喎!    我嗰個就話細,佢可能講錯野,誤解.... 但係人地嗰個k3啦!!!
     我覺得佢好可憐ar!

紫菜,

我好明白您

i can't accept,they are too young,only k1,罰企過份左d喎. :-x

紫菜:
hi! 不如你打電話同校長講清楚件事啦! 咁樣落去唔係辨法!

[quote]
紫菜 寫道:
Chowyonne,
hi !你好!
我唔打算打電話比老師,因為我個女心靈上已受到傷害.
佢今日响間鞋店同個唔識既姐姐傾計,
個姐姐問到佢學校幾多人,
佢就响度數手指.
she said:一個兩個三個冇糖食.第二日一個兩個冇.得我同埋xxx冇囉.
佢講完就頭dum dum.好似傻左咁.

[quote]
chowyvonne 寫道:
紫菜,

Hi, 記得我嗎?

pigpig,

Thank you!!
‹ 上一主題|下一主題