用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局梁周順琴小學
go

保良局梁周順琴小學 [複製鏈接]

保良局梁周順琴小學

想了解下呢間小學,請各位分享下.

上午校好還是下午校好呢?課程深嗎?功課和測驗/考試多嗎?

太多問題,因快要落決定啦.

Re: 保良局梁周順琴小學

上午校留在舊校舍, 校長, 老師比較嚴肅,
課程深嗎? ===深
功課和測驗/考試多 ==== 功課多/ 考試1年4次,
band 1 ====57%

下午校搬往黃金海岸, 地方大又新, 仲有游泳池, 但要搭校車
校長, 老師比較和藹
課程深嗎? ===深
功課和測驗/考試多 ==== 功課多/考試1年4次,
band 1 ====60%

早前聽下午校校長講暫時都未定實幾時可以搬去黃金校舍,
請問有冇人有最新消息知道定左何時可搬新校舍呢?
另,老師嚴肅還是和藹比較好對學生來講?

kit7266:
唔該你,你是咪有小朋友在此校讀呢?有哪些科目较深呢?

我的女鐘意d老師比較和藹,如果太嚴肅的老師佢會反感甚至唔返學添,看來下午校好d喔,但我住碼頭,去新校又遠d.....
頭痛

仲有无其他妈咪分享下

是呀! 我的小朋友讀保梁下.
以我所知2007年會搬, 校長話由屯門到新校約20-30分鐘車程, 新校地方大, 仲有好多設施, 但2007年亞囡已經畢業了, 新校冇亞囡份     
英, 數都比其他小學深, 學校會鼓勵學生閱讀, 而家亞囡好鐘意睇書, so far亞囡都讀得好開心, 大部份老師佢都鐘意, 連校長都鐘意 (校長有時會同佢地傾下計, 讚下佢地),

kit7266:

咁新校一定好正啦,仲有咁好的校長添,但又話同某間小學合併ga?

上下午校的校風又如何呢?

thank you!

jasma

我仔仔今年讀上午校一年級, 一日三至四份功課, 唔算多呀!
佢好鍾意返學, 我都唔知老師和校長係咪嚴肅d, 我所見的就不錯! 我仔仔在校外(其實是鄰近校長住所)看見校長, 佢好開心的走前跟他打招呼。

我擇左新校, 覺得環境不錯, 設備好.

請問有幾多%學生可以升佢地聯繫中學呢? 同佢地會同邊間小學合拼呢?謝謝你.

kit7266 寫道:
以我所知2007年會搬, 校長話由屯門到新校約20-30分鐘車程, 新校地方大, 仲有好多設施, 但2007年亞囡已經畢業了, 新校冇亞囡份     
英, 數都比其他小學深, 學校會鼓勵學生閱讀, 而家亞囡好鐘意睇書, so far亞囡都讀得好開心, 大部份老師佢都鐘意, 連校長都鐘意 (校長有時會同佢地傾下計, 讚下佢地),

佢會同莊下合併.

easyeasy 寫道:
請問有幾多%學生可以升佢地聯繫中學呢? 同佢地會同邊間小學合拼呢?謝謝你.

[quote]
kit7266 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題