用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區
樓主: CCW
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區

小熊媽咪,

係呀!9月2日第一堂,暫時星期六下午仲有位!
我個女都係羅福道上午, 亦係no.16 school bus.
於新都城一期上車, 9月4日一定有機會見面啦,
依家好期待收到編班信呀!!   

小熊媽咪 寫道:
甘係咪9月開始呀?  依家星期六下午有位呀!  如果好麻煩報料呀!   妳個女係咪坐school bus呀?  我個女係羅福道上午, no.16 school bus.  唔知9月4日有無機會見面!
穎晴媽咪

小熊媽咪,

我見過SC架校車停係一期大堂果度,d學生會係果邊
上車,其實唔只SC,我見其他區外的校車都係駛入大
堂門口上車而唔係停商場門口,照妳咁講,我有d八卦
想問下妳係咪住「X翠X」架??
小熊媽咪 寫道:
我都係新都城一期上車.....到時可以相認呀!   

妳知唔知其實係商場門口, 定係大堂門口上車?  如果商場門口就好啦......因為我工人要o羊我個細仔去揍我個女放學, 好驚她過馬路去大堂門口.
穎晴媽咪

小熊媽咪,

我同妳一樣==>「X翠X」,   
原來我地唔止係好街坊仲係好隣居添!   
我住最「尾」果座,妳呢??

穎晴媽咪

Hi all TKO mama,

Charmaine 編左入 NE Group B 呀,
點解好似唔多見有NE class 既同學仔既???

+  +  +

Essex Crescent Campus - AM
1. N Pear cherrychung: boy/Nov 03
2. nataliemama: girl / Apr 03
3. SoSo: a boy / Nov 03
4. N PearCEF: girl / Nov 03 / 大角咀3號車
5. N Lemon-Buma & Adrian(boy)Jul 03(美孚NO.2)
6. Pammie: boy / Jul 03
7. N Apple- kaka01 : 囡囡 Jan 03 (何文田 / 3 號車)
8. N Lemonmeowross: 囡囡 Apr 03 (TKO / 17號車)

Essex Crescent Campus - PM
1. Prema: 大仔
2. N Daisy- birdbird: boy / Oct 03 (3號車)
3. hollyfong: girl / Sept 5
4. N Rose-winnie9999: boy / Apr 03
5. pangpuiyee: girl /Oct 03 (藍田 / 8號車)
6. N Rose- mariobie: 囡囡 May 03 (3號車)
7. N Sunflower - Kat媽: girl ~ Jan 03 ~ 紅磡 / 6號車
8. N Daisy - mabel_leung : boy / Sep 03 (3號車)

Norfolk Campus - AM
1. KadenceCheng: 囡囡
2. IYYY:仔仔/ Jun 03 (長沙灣 / 褓母車)
3. wcandtt : 囡囡 Jun 03
5. NG- sabina_bb: 仔仔 Dec 03 (將軍澳 /17號車)
6. mycathy: 囡囡 Dec 03
7. N A- mom1118 :囡囡 Nov 03 (將軍澳 /16號車)
8. NE-Grp B 穎晴媽咪:囡囡 Oct 02 (將軍澳 /16號車)
10. yikmanmama: 囡囡 Nov 03
11. N GreenBlakemom: 仔仔 May 15(沙田 / 5號車)
12. gigimummy:囡囡 Jan 03
13. N OrangeCandybb:仔仔 April 03 (青衣 /18 號車)
14. CCW : 囡囡 Jan,03
15. N Green - karen8888: 囡囡 March 03 (大角咀/3號車)
16. N Red (a) Group B/ belle:仔仔 Feb 03 (8號車)
17. IceCrm: 囡囡 Dec 03 (Whampoa Gdn/ 褓母車)
18. N G- tszkipa: 囡囡 July 03 (將軍澳 /16號車)
19. N G-venuschneg:囝囝 Aug 03
20. N A- suor : 囡囡 Sept 03 (3號車)
21. pc9 : 囡囡 Sept 03
22. clownfishbb: 囡囡 June 03 (TKO/16號車)
23. N E- Tungmama:囡囡 (青衣/18號車)
24. hei-815: 囡囡 Aug 03
25. Jasminipan: 囡囡 Dec 03 (8號車)
26. chuenma: 囡囡 Oct 03 (6 號車)
27. vhunghk : 囡囡 Feb 03 (10 號車)
28. N Green fyeung: 囡囡 April 03 (藍田/8號車)
29. N Red(b) sandylam: 囝囝 Nov03 (九龍城/媬母車)
30. N A - idachan : 囡囡 SEP 03 (尖沙咀/13號車)
31. N Green(a) Group B khyc:仔仔 April 03 (Kwai Chung/11號車)

Norfolk Campus - PM
1. N3Pekkleyin: 細仔
2. N Pink - mmak: 囡囡 / Apr 03 (沙田 / 5號車)
3. N 5- Taktakma: 囝囝 /Aug 03
4. N 2C- gigiso: 囝囝 / Nov 03 (大圍 / 家人接送)
5. YUNG : 囡囡 / feb 03
6. babyso : 囡囡 / Dec 03 (沙田 / 褓母車)
7. N Silver- Suggie : 囝囝 / May 03 (馬鞍山)
8. N 6- 0203Ma
9. N Pink- ks123
10. N 1- kittyhkbb (No. 12 school bus)
11. N Pink ang_chiu (ChingChing) Bus 16
12. N 3 - heiheikeikei, girl, Nov 03 (Bus #8)
13. N 1 - Annymok, boy,Oct 03, TKO
14. N 3D - 依時, girl / nov 03 (no. 3 school bus)
15. N Purple a - talie: 囡囡 / Aug 03 (紅磡 / 6號車
16. N Purple (a) - choimom : 囝 Alex

穎晴媽咪

Hi    
幾日冇上黎,呢度熱鬧左好多呀!   

各位,
我明日有事要去紅磡,想順便去大溢買幾對有SC
logo既襪比Charmaine,請問有冇剛剛去過大溢
買校服既家長,知唔知仲有冇襪賣呀?   
穎晴媽咪

Hi PangPuiYee,

Thanks for your information !   

pangpuiyee 寫道:
大溢有SC logo既襪---有得賣.
佢地話返左好多貨.
穎晴媽咪

小熊媽咪,
喂 ... 好鄰居, 唔好漏左我呀!     

Hi mermaidmom    

[quote]
小熊媽咪 寫道:
[quote]
mermaidmom 寫道:
小熊媽咪,

同你一様
穎晴媽咪

Hi CandyBB

唔好意思呀,我依家至online呀,
尋日已去大溢買左襪喇,好抱歉幫唔到妳!   

CandyBB 寫道:
穎晴媽咪,
唔好意思, 唔知您去左大溢未, 我想買2對襪, 唔知您可唔可以幫我買呢??  
穎晴媽咪

Hi all    

今日個女要自己坐校車,個心真係七上八下好緊張,
10:30am打返屋企問過工人,佢話Charmaine搭校車
時都肯合作,無扭無喊(細細聲),到下午2:00pm我再
打返屋企,阿女搶住接電話,同我講佢好乖冇喊冇
扭計,所以星期六要去麥當當食早餐喎!   

係喎 ... 我都要召集 NE 班既家長先!   

穎晴媽咪

就黎比我工人激到暈低,
尋晩已經提左佢兩次阿女今日會返兩個鐘,
要早一個鐘搭校車,
連張校車時間表都比埋佢 keep仲指住個日期時間同佢講,
佢竟然照番尋日個時間帶 Charmaine落車站等車,
結果係車站新都城一期個保安覺得唔妥問佢
佢至記得返早.....跟住打比我問我點算???
比我省到佢七彩.....唯有拿拿聲打返學校解釋.....唉!!!
穎晴媽咪

Mable_leung,

其實我自己都有錯,因最初係我 overlook左,
睇錯以為今個星期都返1小時,仲一早同佢講左,
尋晩我睇清楚張上課時間表至發現原來今、明兩日
會返兩個鐘而唔係一個鐘,已經立刻同佢更正,
可能佢果刻心不在焉只係諗住拿拿聲做完野上床訓覺,
所以我同佢講時佢係求其應左我就算囉!!!以後我會
成日提住佢,等佢唔好遊魂!!!   :tongue:
穎晴媽咪

Venuscheng / 小熊媽咪 & all,

我冇收過校車姨姨既電話呀!   

因我應承今朝湊大女返學,所以早左出門口,
唉 ... 明日都係調轉等我自己帶阿妹搭車,
呢個工人係我度做左幾個月only,
幾乎隔日就比我「醒」,
若果佢係初黎報到我都無話可說,
但佢係香港做左四年,仲要係TKO區做開都做成咁,
我真係黑仔到痺!

穎晴媽咪

CCW,
恭喜妳!多D休息唔好咁粗勞喇!

haomama,
謝謝妳的資料,其實我最擔心亦係搭校車既安全問題,
依家放心d囉!

ALL,
想問下做家長義工係咪間中做下就okay?因我係
working mom,假期唔多,而且d假多數係留返
比大女考試時同佢溫習呀,若不須要經常做我都
ok ge .....

另外阿女帶茶點果度,我諗住叫工人整下三文治 (用
d細細個既模給個圖案出黎再搽花生醬/果占/吞那魚醬/
火腿/芝士之類)尋日比左幾本教整兒童食品既烹飪書佢
參考,佢好似唔係好情願咁接左d書 ....    :tongue:

穎晴媽咪

Hi suor,

我個女係坐No.16 校車,仲係尾二果個站,
我見d學生上左車之後,好似係每人一個位,
可能妳地果條路線 (No.3)剛剛突左十個八個學生,
若果為此而加多一部車會增加成本,唯有坐迫d囉!

但我想問咁係咪算超載?因保險條例講明邊d交通工
具只限載幾多人,若超出所限人數,一旦發生交通
意外保險係冇得賠既,唔知我有冇理解錯呢?

suor 寫道:
All mom

我果日送阿女上校車,我見佢三個小朋友坐兩座位,
見另一個家長問個車上個姑娘奌解咁坐,個姑娘話冇
辦法,因為架車人多wor..我想問你地架車係咪咁坐架

suor
穎晴媽咪

reb619,

我個女都係 Norfolk Campus AM 的 NE class,
可能果位 Miss wong (助教) 唔記得左都未定,
試下叫妳囡囡直接交架玩具車比 Miss Chan,
或者用密實袋載住架車,係袋面貼埋 label
寫住 <今週主題 - 紅色物件>,寫到咁 <白>
冇理由唔 un 下話 !

reb619 寫道:
gigima,你好,我個女讀緊Norfolk Campus AM 的 NE class,我想請教一下,上週Ms Chan 叫今週帶些紅色的東西回校(因今週其一topic是red),所以我個女帶咗個紅色的玩具車回校,但昨天我問個女,她說Ms Wong 話唔可以帶玩具回校喎,咁即係帶嘜呀,攪到我好confuse,please help   
穎晴媽咪

Hi Meowross / mon1118,

想問下妳地係咪報左 tko 呢間 tom lee 既 music
wonderland class? 知唔知導師叫乜名?

Charmaine依家上左三堂JMC,我覺得個miss教得
好快,除左上堂果本書教左三首 music之外,另外
教左兩首歌仔(課本入面冇既),仲要背埋個key,
即係 do re mi fa so la ti do 果d,第二堂教唱
Mary had a little lamb 及 key ,到第三堂要背番
個key出黎,即係 : mi re do re mi mi mi /
re re re / mi so so / mi re do re mi mi mi / re
re mi re do .....

我覺得教Charmaine果班既miss對學生頗有要求,
佢好強調要打好個底(基礎),一有錯誤要立刻糾正,
總之要將唔岩的動作執番正為止,否則日子耐左要
個小朋友去改番會好困難,佢要D小朋友好守規距,
一定要聽指令,絕對係先苦後甜果種 style,佢要
我地預備本筆記簿係用來mark低D歌仔既音及其他
note,回家幫小朋友溫習,除左第一首歌Mary had
a little lamb佢係黑板寫左D音係點之外,以後教既歌
就係佢口述家長筆錄。

我兩個friend既小朋友依家都係其他 tom lee上緊
JMC ,但無一個好似TKO 呢個導師咁教得咁快,
佢地上得好輕鬆下,亦不須背key,暫時我同個女
都覺得okay既,但遲下我就唔知頂唔頂得順咯 .....
我見其他家長又好受佢既教學模式喎,係咪我有問題
呢?   
穎晴媽咪

meowross,
原來葉氏3歲班已經要學呢d    
個 miss 話上完呢個JMC會有相等於鋼琴二級既程度,
有d比較勤力 (上堂留心及在家有keep住溫習 )的學生
可達三級既程度添,佢話JMC 唔會好似MW咁輕鬆,
d 課程會好緊下,所以家長每堂都要自備notebook
抄低教過d乜,回家後要每日幫小朋友溫習,家長要陪
足上兩年,真係幾漫長。

mermaidmom,
我地係新都城二期果間通利上JMC,逢Sun 4-5pm
個導師叫 Miss Fu。

mon1118,
我諗緊如果學多兩個月,睇下係咪真係跟唔上,
若係就停無謂勉強,否則一路學落去盞嚇怕個女,
反正每月交學費,停左都無損失。
穎晴媽咪

早晨呀   

16號校車幼兒班既家長,

開學以黎妳地既小朋友有冇經常被安排坐路口位呢?
我記得開學頭兩天負責校車的錢姑娘和王姑娘講過,
因幼兒班既小朋友係最細,所以會盡量讓佢地坐於前
排及中間/窗口位,路口位就比高班d既學生坐,呢幾
日搭校車,當阿女上左車之後被安排坐在尾三果行路
口位,連續幾日都係咁,尤其是尋日咁大雨我不知幾
擔心,因阿女間中都會係坐車時訓覺,若架車行到去
轉彎位時我驚個女失去平衡跌出座位外,我打算一陣
打比錢姑娘反映下! :cry:  :cry:

穎晴媽咪

Hi belle,

妳原本排緊果個係 Music Wonderland 定 JMC??
我有幾個fr既小朋友之前排到MW,佢地都係返
九龍灣,個導師教得幾好架,我好認同妳所講,
depend遇著個導師好唔好囉!
穎晴媽咪

mermaidmom,
我原本排緊TST既MW,但後尾佢地Check過可能輪到
我時又miss左無通知我,咁阿女下個月足四yrs喇,學MW
已超齡,咁TK0呢間通利提議不如改報JMC,都係差兩
個mths姐,咁我咪照報囉,暫時上左三堂都叫0K,遲D就好
難講喇!!!

meowross,
我同妳既諗法一樣,貪JMC可以同呀囡一齊上堂,
同埋知導師點教,教左乜野,等佢大d先轉學琴呀!

btw....,可能係個網名誤導左妳,我個女其實叫芷晴,
個穎字係我大女個名,夾埋就叫穎晴...
穎晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題