用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳的樂緻幼稚園好嗎?
go

將軍澳的樂緻幼稚園好嗎? [複製鏈接]

將軍澳的樂緻幼稚園好嗎?

想明年讀N1, 請比D意見? Thanks!

Re: 將軍澳的樂緻幼稚園好嗎?

是否唐明苑那間?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Yes,

有冇人留意到D老師/學生臉上是否常掛笑容? Thanks!

I am also interested in this school.  How's the teacher, environment and school fee for half day?

Thanks.

樂緻是全日制幼兒園 (即是 N1 to N4)
我個大仔係05年2月入學挿讀N1(當時2歲4個月大),讀到八月尾,然後9月入讀尚德梁省德K1. 佢係樂緻那裡學了很多野, 而且當他轉 梁省德K1時, 可以2日內適應新環境.

樂緻老師/學生臉上是常掛笑容!

Regards,
Uncle-DOS
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

點解讀得好仍要轉校? 梁省德比樂緻更好嗎?

Thanks.

clma

點解讀得好仍要轉校? 梁省德比樂緻更好嗎?

主要是樂緻並不是區內出名的學校, 而且他只是幼兒園,並不是幼稚園. 怕學習進度跟不上將來小學, 而且在他即時挿入讀前N1, 已interview了數間幼稚園, 所以學期完了便轉了梁省德. 而我們在他兩歲幾就安排他入讀樂緻, 主要近屋企及想他快點適應學校生活,學多d 野. 個仔都好鍾意樂緻d先生.  由於係樂緻是返全日班, 個仔現在係梁省德讀全日都無適應的問題.

當時報幼稚園都報了幾間, e.g茵怡宣道 (剩下午班, 所以無選); 保良局又排長龍, in 完唔中標; 循道收了上午班, 但學生無笑容; 德寶寶收了上午班, 但無選; 最後選梁省德, 因為主任present 得好, 老師有愛心及學生都好開心.

Regards,
Uncle-DOS
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

Why you didn't choose Deborah?  This school seems very famous and popular.

Actually, do you know whether 樂緻 has half day class?  How's the environment and its hygiene standard?

醒目開學勳章

Hi Clma,

Hi,    你好, 你是否住於Metro City Phase II, 你個囡囡係唔係叫"晴晴"或"琳琳"?? 你講呢間幼稚園

醒目開學勳章

wpwong
景林東華三院力勤 口卑好嗎

樂緻其實係幼兒園,屬小童群益會,係唐明苑(將軍澳中心對面)。

我仔仔上年係樂緻讀左半年N1,真係學左好多野,主要係自理能力,介片、自己食飯,有時會唱下歌仔,初時喊左一個星期,跟住就無問題。呢間係非牟利,學費唔太貴又可返全日,老師好有愛心,我就4:30pm接佢放學,但係可以留到6:00pm,如果再遲D就要加錢,不過都係十幾蚊!nursery注重整體發展,即日常生活規則等等,學術可能會無咁好(我地覺得)。

今年9月仔仔轉左讀梁省德(尚德),感覺地方乾淨,教學係活動式,interview時主任講解俾我地好好印象,有好多老師自製教材。so far 仔仔都enjoy返學,呢間唔會係好深個D,勝在小朋友學習開心同舒服!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

Hello 冰冰,
我是住响MC PH2的, 想問下你以下問題:-
1)茵怡宣道,景林東華三院係咪都有幼兒園&幼稚園?
2)救世軍明德冇幼稚園係咪即係要轉校?
3)我BB啱啱响2005年10月出世的,係咪而家要申請定架?

BoBo

請問讀幼兒園是否都需要穿著校服?幾歲入讀最好?兩歲?

醒目開學勳章

Hi lo_bobo, 你好, 你住第幾座呀, 我住7座. 茵怡宣道&東院力勤&保良君都是很不錯

冰冰,我住第6座架..
茵怡&東院有冇得講n1架?
我想問邊間保良局呀?宝林果間定厚德果間呀?
我地2005年10月媽媽會己經講緊而家要報07年...好誇張呀!我BB只係2個月大咋喎!!
另外呢度有冇playgroup好介紹?

我都想知。

醒目開學勳章

HI,

茵怡&東院都冇n1, 因為係幼稚園.
‹ 上一主題|下一主題