用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 患有自閉症既小朋友, 而又學緊琴既請分享 ...
go

患有自閉症既小朋友, 而又學緊琴既請分享 [複製鏈接]

患有自閉症既小朋友, 而又學緊琴既請分享

好開心呀, 我個小朋友剛剛開始學琴喇.我無想過佢竟然可以學到.有無d學緊既小朋友? 學成點呀? 一齊分享下啦  

Re: 患有自閉症既小朋友, 而又學緊琴既請分享

我小朋友學了一年啦,由最初"一指走天涯" 到現在開始學睇譜,過程雖然慢但看見他逐漸進步,心裡都有點欣慰。

有些自閉症小朋友對音樂/聲音比較敏感,所以音準特別強

當學上去的時候,會講求多點感情演繹,哩樣對我地小朋友就比較困難,但都聽過有d可以處理得好好啊~~~有d真係彈得好soft好有feel 架~~

﹛我認識一位青年人已經考梗第10級了!希望佢成功!}
小朋友是可愛的!

Dear 楠楠媽,

my son is participating in the music therapy sessions. He starts to "play" the piano this few weeks. according to the music therapist, the aims of playing piano is to train his eye-hand coordination and concentration.  Not really learn to read the notes at this moment ..... My son loves to play piano so much and I'm proud of him coz he can play the melody of  chistmas song.........

Angelchow
該用戶已被刪除

Don't worry, my son is a non-stop talker and always on the move. He is doing ok with regular piano lesson. I think you should discuss with  the piano teacher about your son's conditions and behaviours before enrolling, if she thinks she can handle it, give him a tryl Normally you pay for their lessons on a monthly basis, so if it doesn't workout, you can quit anytime without losing too much money.

I am paying $120 per 1/2 hr sessons, it's quite reasonable I think.

Pamam

我學果度平好多呢, $90一堂, 每堂半小時. 果度d老師係專教我地d小朋友, 我見係果度學得耐d既小朋友(讀緊特殊學校既)學緊正式既五線譜. 我第一日去果度既時候岩岩有個小朋友彈緊the sound of music, 彈得幾好聽, 我都好羨慕. 我個仔就用緊佢地特製既樂譜, 個老師話遲多幾堂, 佢就可以彈到一首簡單既歌仔, 佢仲話頭先講果位小朋友大慨學左一年多, 我聽到都好興奮, 唔知好唔好即刻同佢買部琴呢? 你地比d意見我啦! :

hello, 你地好呀~ 我想分享既唔係我自己既小朋友, 係我朋友個仔, 佢都係患有自閉症既, 都學左琴幾個月喇~ 果日我上佢屋企, 見佢練緊琴, 都彈得幾好聽呢, 佢平時學野好慢, 同埋真係提唔起興趣嫁, 我覺得佢對音樂真係有d天份呢~~~ btw, 佢學緊果度既學費係$360/4堂/半個鐘~ 係o係北角區嫁~~~   

該用戶已被刪除

me, too.

thank you.

nil_nemo_nil_nemo 寫道:
Hi,

Can you share where the teacher is & the way of contact pls?

Thx.

[quote]
楠楠媽 寫道:
我學果度平好多呢, $90一堂, 每堂半小時. 果度d老師係專教我地d小朋友, 我見係果度學得耐d既小朋友(讀緊特殊學校既)學緊正式既五線譜. 我第一日去果度既時候岩岩有個小朋友彈緊the sound of music, 彈得幾好聽, 我都好羨慕. 我個仔就用緊佢地特製既樂譜, 個老師話遲多幾堂, 佢就可以彈到一首簡單既歌仔, 佢仲話頭先講果位小朋友大慨學左一年多, 我聽到都好興奮, 唔知好唔好即刻同佢買部琴呢? 你地比d意見我啦! :
[/quote]

楠楠媽,
請問可否pm資料給我呀?
謝謝你!

楠楠媽,
Can you PM the teacher's information to me.  Thanks.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。
該用戶已被刪除

楠楠媽,

請問可否pm資料給我呀? thanks...

hi poo_law and nil_nemo_nil_nemo,

please PM the information to me.  thank you very much.

nil_nemo_nil_nemo 寫道:
楠楠媽,

Alreay received. Thx.

楠楠媽

我亦很想要學琴資料, 請pm給我, 謝謝您.

mamee

poo_law, 我仔仔學緊琴果間琴行都係北角區的, 借問你講果間係係邊架? 我仔仔學緊既果間琴行都有教幾個自閉症既小朋友架, 唔知你朋友的小朋友同我仔仔會唔會在同一間琴行學琴呢? 你朋友的小朋友多大? 逢星期幾學架?

楠楠媽 寫道:

楠楠媽,

我有同事在Tom Lee 租左個大陸琴,$280 per month.另 '課外活動'有人出讓Kawai 鋼琴.

之前看過你留言,你好似是琴老師,對嗎?

我有同事話識李嘉X屋企, 佢話李嘉X都是自閉症傾向的,有冇人聽過

hi 楠楠媽
你的小朋友幾大? 我仔 almost 3. 也想給仔學下. 請pm資料給我好嗎. Thank you!!!

Hi poo_law

Oh North Point is a good location to me.  Pls do u mind to PM me the info?  Many thanks!!
‹ 上一主題|下一主題