用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋有小一仲未有學校收, 掂算?
go

小朋有小一仲未有學校收, 掂算? [複製鏈接]

Re: 小朋有小一仲未有學校收, 掂算?

Hi babysharen,

首先,唔好灰心 !!

一來今年KTS收好大機會收, 因為 11月5 日面試當天幾間學校撞期,有SFA  & DBSPD, 所以有幾多家長放棄左KTS ! 咁相對競爭者少左,咁妳小朋友機會應該大些!!! 二來仲有大抽獎,起碼一定有小學校讀,係未 ?     如果妳驚唔知派到去間,咁可以揀唔好咁TOP ( 即太多人爭個D) 既, 揀些band 2
頭做 甲一及乙一之首選law ,我諗派到機會好大喎 !!!!

如果妳覺得手上無私校BACK UP唔放心, 可以試下聖瑪加莉/
聖三一堂等私小問下可否報名 (我就知聖瑪加莉雖然話截止,
但任何時間都可以申請), 又話者查下妳興趣之私小何時再可以申請小一 (是否要六月 ?)  仲之,唔好只坐下到等運到, 親自
查下問多些料 !!!!  
努力呀 !!!!!!

Hi aristocatcatcatcat,

我兒都係根德園,但考試結果都令我非常失望 !

講真淨係根德及st.cat 之考生大大話話都過千人,淨係
此兩間都大有競爭者,仲有CCKG 呢 ?讀開此三間既學生
都一定考埋個幾間小學,仲有香港區呢? 所以今年真係好
辛苦啊 !!!!

自問小兒成績唔差,課外活動樣樣都齊,又有cert / 又有
award, 但都係結果令人強差人意, 只可以話人地小朋友更強!!  

好似今日去宣小, 佢自己話見到老師俾 A-, 但我都無存
希望, 因為太多次失望都令我不敢再有希望 !   

不過我唔會氣餒既, 會繼續此大半年鞭策著佢,希望佢好
運大抽獎得獎,就算唔得,再叩門, 都博有機會啦 !!  

所以妳地都唔好失望/氣餒/沮喪, 繼續努力啊 !!!!!!   

Congraulation !!!!         

Hi avery,

我唔會放棄 !!! 大家一齊努力啊 !!!!   
‹ 上一主題|下一主題