用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋有小一仲未有學校收, 掂算?
go

小朋有小一仲未有學校收, 掂算? [複製鏈接]

小朋有小一仲未有學校收, 掂算?

我宜家好似鑊上螞蟻,      
凈番兩間學校未知結果, 一間諗都唔洗諗, (女拔), 一間KTS, KTS如果都唔得, 我可以掂做, 我得一間德望waiting list 咋!All BK mom, pls help!!

Re: 小朋有小一仲未有學校收, 掂算?

有德望 waiting 都好好, 應該有機 gwa.

有沒有試過祟真?
:-) :-D

試吓司徒拔道的玫瑰崗小學,他是一間英文的天主教小學、兩文三語水準很高,校園很優美,學費不需$2000,最重要是升中派位超過80%派band 1灣仔區的中學,联絡校長可否參觀校園和看看他們上課。

babysharen:
唔洗甘擔心,妳有否參加統一派位?其實未有著落的,何止妳一人!
其實諗深一層,考到不止一間私小的小朋友,最後也只能讀一間,統一派位後更多人放棄私小,到時會有好多位流返出黎,去年我朋友個仔宣道waiting list,無回覆會等位,開學前都打電話問佢有位讀唔讀,另一個派位派得好差,才去問崇真都有位,最後去了讀德貞.

me too.
My son only Kau Yan is wait.

我都係得st. margaret 同 陳守仁waiting list, 不過有祟真收咗. 仲寄望緊大抽獎, 仲有好長時間.

都未到大抽獎, 唔洗咁灰喎 :wink:
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

想請問若果首輪有學校 confirm 收左, 敢仲可唔可以參加大抽獎 ?

國榮(大頭蝦),

Don't Know, 但俾你玩晒啦,抽獎
下面抽啦. 重有三隻腳等你喎.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

Totally agree with 15分,難為人家抽唔到!!! :tongue:

2006年9月會有一間舊校轉直資,收2班共28人的小一,學費是$800x10,校學理念跟新直資一樣,用活動教學,英文用NET,有普通話,12月初有簡佈會,想知地點和時間,請問學校,因我記不起。

不明今年小學概覽為何沒有學校明年轉直資的資料,學校現在名稱是 " 嶺南同學會小學",地點在深水埗白田。

嘩好鬼平,重平過屋村樓下幼稚園.重小班教學.

之前有人講青衣都有.學費差唔多.咩培橋咩利瑪之類.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

Hi babysharen,

首先,唔好灰心 !!

一來今年KTS收好大機會收, 因為 11月5 日面試當天幾間學校撞期,有SFA  & DBSPD, 所以有幾多家長放棄左KTS ! 咁相對競爭者少左,咁妳小朋友機會應該大些!!! 二來仲有大抽獎,起碼一定有小學校讀,係未 ?     如果妳驚唔知派到去間,咁可以揀唔好咁TOP ( 即太多人爭個D) 既, 揀些band 2
頭做 甲一及乙一之首選law ,我諗派到機會好大喎 !!!!

如果妳覺得手上無私校BACK UP唔放心, 可以試下聖瑪加莉/
聖三一堂等私小問下可否報名 (我就知聖瑪加莉雖然話截止,
但任何時間都可以申請), 又話者查下妳興趣之私小何時再可以申請小一 (是否要六月 ?)  仲之,唔好只坐下到等運到, 親自
查下問多些料 !!!!  
努力呀 !!!!!!

anthonymom
thanks for your comfort

Shirleyho728
祟真仲收生嗎, 我無遞過P1 admission application form?

我好後悔因為家住將軍澳,自行收生無報到sfcc,本來呀女有20分,應該可以抽到,但係放棄了;又因為對她太有信心,只報了五間學校,見到呀女的同學仔已經有學校收,仲唔止一間,真係無面呀  

mayc,
我都知道既,不過期望早d有間學校收,個心定d丫嘛,仲要等多半年,人都癲呀       

Don't worry!

My family member works at GHS.  Please send me pm if needed.

[quote]
babysharen 寫道:
我宜家好似鑊上螞蟻,      
凈番兩間學校未知結果, 一間諗都唔洗諗, (女拔), 一間KTS, KTS如果都唔得, 我可以掂做, 我得一間德望waiting list 咋!All BK mom, pls help!!

LV77,
希望好似你所講咁啦!多謝你報料呀     
‹ 上一主題|下一主題