用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇深水步祟真幼稚園06年K1家長?
樓主: silvia_ng
go

有冇深水步祟真幼稚園06年K1家長? [複製鏈接]

Re: 有冇深水步祟真幼稚園06年K1家長?

Hi,

我都報0左, 比0左registration fee, 但我都想知道其他results, 先去決定!!

am
----
1/ Oscar媽 ~ 仔 Jan/03 - 葵涌
2/ Anthea ~ 女(Tina) March/03 - 葵涌
3/ Pizza ~ 女 dec/03 - 油塘
4/ Cynthiasia ~ 女 jul/03 - 荔枝角
5/

pm
----
1/ cheukyingma ~ daughter Oct/03 - Shatin
2/ hei-815 ~ daughter Aug/03 - Tsing Yi
3/
4/
5/

Also waiting for the result from others but my hubby likes this KG very much and wants our son to go.

am
----
2/ Anthea ~ 女(Tina) March/03 - 葵涌
4/ Cynthiasia ~ 女 jul/03 - 荔枝角
5/

pm
----
1/ cheukyingma ~ daughter Oct/03 - Shatin
2/ hei-815 ~ daughter Aug/03 - Tsing Yi
3/ longleg ~ son Dec/03 - Tsing Yi
4/
5/

小女現在崇真唸k3全日班, 根據今年我親身經驗係可以留位再參加攪珠o既, 所以唔駛擔心!

Cynthiasia 寫道:
我同你地一樣都唔知究竟適唔適合個女, 依家都係要等其他結果, 我有1個疑問, 之前諗住小學可以留住私校位(崇真), 再睇下攪珠結果, 但又聽d人話唔可以, 攪到我好混亂, 事關咁會影響我幫個女選擇讀邊間, 請問有無人知事實係點呢?

I am not yet decide study TTKG or not. But anyway I will pay the reg fee tmr

am
----
5/

pm
----
3/ longleg ~ son Dec/03 - Tsing Yi
4/ ziggy ~ son Dec/03 - Lai Chi Kok
5/

ziggy,

welcome 呀!!!       

[quote]
wyl 寫道:
小女現在崇真唸k3全日班, 根據今年我親身經驗係可以留位再參加攪珠o既, 所以唔駛擔心!

Hi! wyl,
多謝你, 想請問聲你對崇真有什麼comment呀, 同埋你個女原校升小1定係選邊間小學呀?

Cynthiasia,

有時間你可入我們現任崇幼家長的討論區內看一下, 總括小女兩年多以來的學習生活, 小女非常開心, 每天都高高興興地上學, 回來亦樂意與我分享學校的一切, 小女接觸的各位幼師都很有愛心和耐心, 我想這是她深愛此校的最大原因。在學術上, 的確崇幼的程度是沒有一些名校來得深, 它比較著重聽講認字和做主題研習多於抄寫, 所以崇幼的小朋友都很活潑, 在公民意識、道德品格上, 我卻是百分百覺得崇幼的老師能將小孩子教得很好。崇幼好不好, 相信每個媽咪有不同要求。對於我本人來說, 小朋友在幼稚園所培育出來的品德操行比學術成績來得重要, 因為這是終生受用的。崇幼唯一讓我最不滿意的是它的行政方面比較混亂, 希望能夠及早改善。至於小學, 我已在崇小留了位, 但仍然會參加統一派位試試運氣。

我都未決定到!?!?我欣賞祟真校園大同一條龍.

am
----

pm
----
4/ ziggy ~ son Dec/03 - Lai Chi Kok
5/ queensroad ~ son Oct/03 - Shun Lee
[size=medium]queensroad

有冇深水步祟真幼稚園06年K1家長?

Thank you Cynthiasia,

本人亦相當同意行政方面比較混亂,因之前跟學校已confirm我囡囡轉讀上午班之申請,仲話有書面回覆,但等左成兩個星期仲未見,而之前搞轉讀上午班都已經睇得出行政好亂! 但如無意外應該都選擇崇幼!

wyl 寫道:
Cynthiasia,

有時間你可入我們現任崇幼家長的討論區內看一下, 總括小女兩年多以來的學習生活, 小女非常開心, 每天都高高興興地上學, 回來亦樂意與我分享學校的一切, 小女接觸的各位幼師都很有愛心和耐心, 我想這是她深愛此校的最大原因。在學術上, 的確崇幼的程度是沒有一些名校來得深, 它比較著重聽講認字和做主題研習多於抄寫, 所以崇幼的小朋友都很活潑, 在公民意識、道德品格上, 我卻是百分百覺得崇幼的老師能將小孩子教得很好。崇幼好不好, 相信每個媽咪有不同要求。對於我本人來說, 小朋友在幼稚園所培育出來的品德操行比學術成績來得重要, 因為這是終生受用的。崇幼唯一讓我最不滿意的是它的行政方面比較混亂, 希望能夠及早改善。至於小學, 我已在崇小留了位, 但仍然會參加統一派位試試運氣。

alexliu 寫道:
Thank you Cynthiasia,

本人亦相當同意行政方面比較混亂,因之前跟學校已confirm我囡囡轉讀上午班之申請,仲話有書面回覆,但等左成兩個星期仲未見,而之前搞轉讀上午班都已經睇得出行政好亂! 但如無意外應該都選擇崇幼!

[quote]
wyl 寫道:
Cynthiasia,

[/quote]

alexliu,
hi! 你應該多謝wyl, 係佢提供咁寶貴既資料俾我地, 至於佢既行政混亂, 我本人無親身經歷, 但我亦非常同意, 原因係我家姐因出差, 過左登記日期, 致電學校問可否留番位, 話左轉頭覆之後就不了了之, 所以我都會覺得既然話左覆人, 但竟然可以無左件事...........

醒目開學勳章

UBABY 寫道:
My daugther is also accepted by am class, but I want to finish the interview with 禮賢 in Jan 06. And then made a decision.        

我都交了留位費,但都是等interview完禮賢,才決定讀唔讀。

ubaby:

如禮賢收你的囡囡,你會讀邊間呀??
‹ 上一主題|下一主題