用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 青衣宏福interview一問
go

青衣宏福interview一問 [複製鏈接]

Re: 青衣宏福interview一問

emeraldlam,

想請問你宏福係咪有2間架, 青怡花園&宏福花園既宏福有咩分別架  

emeraldlam,

我冇報宏福呀, 不過都有諗呀

bby,

我都係打算報學之園呀, 我都未交form

bby,

冇呀, 佢地d playgroup好唔好架, 幾多$

bby,

咁學之園既playgroup真係唔平喎, 不過我覺得要睇小朋友上既時候鍾唔鍾意囉, 如果佢上得好都ok既.

康傑學費都出晒名平架喇, 估唔到佢地d playgroup都平過人喎

你囝仔返2間playgroup, d時間點安排呀

bby 寫道:
cway,
佢2度都鍾意架, 不過時間夾到我都冇問題.
康傑返星期三4:15-5:30, 學之園返星期六12:00-12:45
bby,
你係咪冇做野自己揍囝仔架 如果唔係星期3,4邊個同囝仔去康傑上呀

bby 寫道:
cway,
係呀, 我冇返工架, 康傑only返星期三咋, so依家一個星期都係返2日, 都ok既, 星期三我同個仔返, 星期六我就比我老公同個仔返, 大家都可以同佢親子樂      
OIC

emeraldlam,

宏福已經in左啦, 我今日先啱啱寄form咋, 學校話其實收form已經截左止, 不過我仍然可以寄去等約interview, 所以今日寄囉.

emeraldlam 寫道:

同埋老師係咁講青怡同宏福分別.
仲想問下你咁究竟佢地兩間既分別係咩呀   

stephanieloveathena,

你而家仲可以download份form申請架, 我都係今日先寄咋嗎, 我懶
你囡囡點解唔鍾意講中文既

cway

青怡個間以前係社署管, 今年九月由教統局管埋. 青怡個邊係for細B - 2-3歲. 到K1先決定返宏福定青怡. 但係2歲就一定係返青怡. 同埋青怡收12個月學費, 只放1-2星期暑假. 而宏福就收11個月學費, 但係就放一個月暑假. 大致係咁.
非常清楚呀, thank you so much     

cway,
咁你想囡囡返半日定全日呀?  我打算返半日.  宏福有國際部同中英文部. 我想比囡囡返中英文部. 話晒好像跟小學課程點
我打算比囝他讀半日, 最好係上就啦, 因為佢習慣左下就要訓成兩粒鐘架, 唔想佢下就冇得好訓囉.
至於想問下你國際部&中英文部既分別係咪只係國際部就全英, 中英文就中文+英文, 學費有冇唔同架, 對唔住, 我真係好多問題呀

emeraldlam,

你囡囡希霖係咪04年出世架 我囝仔梓淳係04年架, 都係7月喎, 如果你囡囡都係讀宏福, 可能我地有機會同一間學校喎

bby 寫道:
emeraldlam,
咁成功在望         收左話聲我知, 我星期六會去埋"x思"(曉峰園個間, 唔識打o個個字   )你有冇去睇過呀?
bby,
你講啟思呀 曉峰花園係邊架

bby 寫道:
cway,
係呀, 係啟思, 唔係曉峰花園係曉峰園, 係邊? 係油站附近, 你知唔知邊樹?
如果你講緊個間啟思係喺華景山莊架喎, 隔離係海峰花園, 係油站對上. 我有去睇過間學校呀, 我覺得一般啦, 其實so far 我只係去過呢一間幼稚園, 唔知係我覺得佢唔太新淨定係都算係咁囉. 不過我都應該會考慮呢間架, 因為近我home

有朋友以前係啟思做老師, 佢都話幾好. 只係我嫌遠, 所以唔打算報
我都有朋友既小朋友喺啟思讀過, comment係佢地既教學方法會令小朋友有自我啟法, 所以都幾好, 同埋我覺得nursery冇所謂啦.

我同你想法一樣, 都係上就. 學費係一樣.

我見佢地的organization chart, 外籍老師大都係印巴藉咁. 之前見過有媽媽話國際部好點. 但係我平時同囡囡都係講中文多點. 所以都想佢返中英部.

你唔好咁講啦. 大家交流下
印巴藉   
我同囝仔就半中英啦, 不過諗住n1就中英好d囉.

係呀, 如果佢收我地亞B, 佢地就係同學仔. 你亞B7月幾號呀????
我囝仔6號架, 大過你個囡囡. 你有冇去0407媽咪會個邊架, 個邊d媽咪都好nice架

bby/ cway
這個forum好似得你地同我咁   
係咪咁啱得我地3個住附近&想比小朋友喺附近讀呀 其實你同bby住得近d, 我住荔景遠你地少少喎

emeraldlam, bby,

經過研究之後, 我諗我會報3間, 學之園, 宏福 & 啟思(華景山莊個間), 不過啟思應該會係last choice喇
‹ 上一主題|下一主題