用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量 ...
go

本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。 [複製鏈接]

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

你咁講野太片面之詞
對私立幼稚園好唔公平
唔可以以偏概全
我想問你o係邊間教?
教左幾多年?
有冇o係私立幼稚園教過?

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

我都有好多朋友o係政府資助果d度教
政府大機構都有
但唔見得有你講得咁好
都有請好多剛畢業出黎教
唔係淨係私立至會咁

得閒去o下SC續集到睇
一樣有好多人讚
每間學校都會有好同唔好o既地方
正如人都冇十全十美

你點知政府資助果d唔會乞簿d小朋友?
我好多朋o係政府資助果d到教
一樣有黑暗面

引文:第二:,一般政府資助幼稚園老師的薪金係私立幼稚園老師薪金1.5-2倍。人工高當然可以留到好既老師,反而私立幼稚園的老師有d料同有d經驗就會轉返去d政府資助幼稚園係好正常。咁樣比較之下我諗你地都知邊d老師會好d啦~~果d佳x、啟xd老師多數都係年輕、剛畢業,冇經驗,唔信你留意下。

你都曾經試過係新入行o既老師
如果你睇到呢度野
會有咩感想
而且人工高唔等於就可以留到好既老師
一間唔好o既學校出幾多錢都唔會留到好既老師
一個好老師亦未必只會向前錢看
同樣向錢看的也未必不是好老師,因為而家生活艱難

monmantong 寫道:
I don't think all private kindergartens are poor as said, and i also heard a lot of negative comments for PLK kindergartens and some non-profit kindergartens;  It is too bias to say so...
also, i think we have to trust our own feeling, and give more advices instead of hearing only one or two persons, especially you don't know his/her background, most of the people claim they are professional.,..

Agree!!!

而家好多學校都未必請QKT
好多只請CE
剛畢業當然冇經驗
但至少已符合入職要求
唔似以前F.3畢業都可以入職

[quote]
missmoon 寫道:
我兩類型都有做過~~!!
依家緊係俾政府資助果d啦~~至少唔駛乞簿d小朋友!!!
[quote]

政府資助果d即係邊間?
睇下係咪真係咁好

pigpig 寫道:
我覺得資助同私立都無所謂...
最重要係老師本身既質數問題,如果係一個好老師的話,係邊度教,都一樣出色!
我都係幼師,不過已經退役.......

Agree!!

前幾年有一間私營幼稚園(也薄有名氣的)
入職只有5500
但裡面除左有很多老師做了10年以上外(人工也不高)
新入職的也不少
雖然入職只有5500
但為何仍有很多老師做了10年以上外?
並不是因為他們找不到其他工作
而是學校令他們很有歸屬感
雖然人工少,但做得很開心
他們都肯願意為學校付出
那為何新入職的老師不在第2年之後再找別的工作?
並不是因為他們找不到其他工作
是他們亦肯願意為學校付出
所以繼續留任
所以人工少並不等於請不到好老師
也不等於會沒有老師肯願意為學校付出

037372 寫道:
其他唔講, 呢句就好有問題law!

[quote]
missmoon 寫道:
....如公務員為何薪金高,又多人應徵一樣,多人應徵才能找出最好的。......[quote]

037372  ~ I Agree!!

我都係就快退役喇

hinhinandy 寫道:
同意 ^^
我都係幼師 , 我都做到就快要退役......

[quote]
pigpig 寫道:
我覺得資助同私立都無所謂...
最重要係老師本身既質數問題,如果係一個好老師的話,係邊度教,都一樣出色!
我都係幼師,不過已經退役.......
[/quote]

大家都係俾意見
意見梗有同or唔同
咁先至會全面d
有多d資料俾大家參考
到最後再去決定點做

我也是一位擁有CE資格的教師,但我就是從資助學校轉到私立學校任教的。

課程並不是名校才會艱深,也有一些資助學校比私立學校更深。

學歷高不等於教學好,這是2回事,有時一些QKT教學質素也比CE的好。

教育家所提倡的「做中學」,很多老師也知道,每間學校也會希望做到,但現實呢?香港的教育制度著實會令一些學校感到為難,一方面想真正提供一個環境讓學生從探索中學習,但另一方面也要生存,有些家長仍然未必接受一些太活動式的教學,因為他們會憂慮到涵接小一的問題。這些都是現實環境的影響。

大家好像也太針對私立學校,

AJmom
對呀
既係家長,又係老師
就會明白箇中的無奈
既然教育制度係咁
做老師o既就一定要用個心黎教
令小朋友能有個既學到野又開心o既學校生活

祝你的孩子happy happy forever

Oscar媽

我會排創價,培正,大埔道崇真

不過我建議你可以打去學校問o下睇o下有冇得俾你參觀一下
我有朋友D仔女o係創價到讀
老師幾nice,教學有責任感
培正用 母 語 教 學 , 在 幼 稚 園 階 段 , 小 朋 友 主 要 透 過 唱 兒 歌 學 習 英 文 ,採 用 主 題 教 學 法 , 注 重 合 群 及 創 造 性 。
若我有更多資料,我再pm俾你
sorry,咁遲至回覆你

不過呢D只係我o既愚見
我唔想俾人話我認叻
我重申一句
我冇講過我o係名校教
我只係話o係私校教
我亦冇講過我教得好
請某個人唔好亂加D罪名o係我身上
我亦唔需要你讚我

正如Charlotte_mom所講(其實我一開頭見到missmoon話:"我唔會叫我朋友d仔女去私立幼稚園道讀,只會叫佢地去d政府資助學校讀,即係東xx院、保x局等。"
我已經睇到眼都突出黎)
我只係覺得太針對私立幼稚園,並冇其他意思

1026GORDAN

你仔仔好番未呀?
希望佢快d好番^^
其實你覺得間學校好唔好?
因為如果間學校好
又適合你仔仔
佢又讀得開心o既話
我就建議你諗清楚
因為可能只係個別老師o既問題
你可以去同學校反映一下
或者問o下其他班o既媽咪
睇下係學校定係個別老師o既問題