用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園 ...
樓主: cindylmw
go

有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園

請問大家幾時收到信? 尋日開信箱都未有!!
好緊張!!

收O左我個女上午班!!!   

cindylmw/itbc

Glad to meet u again, hope our bb have a very very
happy kinder school live in coming year.

I got some info.to share w/yours, before I apply 荊冕堂士德/K.C, almost 40-50% SKH kids could promote to SKH Yan Lap/SKH Yan Lap Memorial/SKH Chu Oi &
SKH Chu Yan. (they r a good primary school in K.C)

Even though, the school fee is very very expensive
I think that it's worth for it, my baby can study at a
very comfortable/adequate area ; 3 Eng+1 mandarin teacher (everyday have eng lesson + 1 mandarin for every week);facilities are also good.
Am I right ?

itbc

我的想法同你老公差唔多,大家最終目標都係林護。所以今日已經交0左留位費。

3個eng老師, 係當日面試個主任講的,如果唔係我又點知呢。
仲有佢話每班都係雙班主任制 (其他學校通常係一個班主任,一個助教)。

其實你有去葵涌面試都應該知道, 旦從校舍及設施比較都可以理解學費點解差咁遠。其實依家好多學校都改用其他教學法(活動/project/蒙突梭....)配合學校教學理念。好似st.paul都唔係用傳統教學。

itbc

咁就奇喇? 我係面試后兩三日,聖公會打o黎問我邊間係首選
(二選一)。可能兩間都收上午班掛!!

其實你最想讀邊間(士德/KC)?
我想問吓大家會否參加學校舉辦的playgroup?

CL322

其實呢方面唔需要太担心,我相信做PROJECT時老師會給予指引,
引導小朋友及給予提示, 當然作為家長一定要從旁協助小朋友。
因為他們只不過係3歲小朋友,學校唔會俾D佢地做唔到的功課。
(參觀學校時見到小朋友的集作有剪報,學中文---從報張中找出唔同部首的中文字) ..... 如果無老師/家長指導佢地點會識做!!!

我覺得做PROJECT的過程,可能比出呢的結果更為重要。
當中小朋友學到的,可能係家長意想不到。

itbc

我的睇法係如果幼稚園課程太深,我怕嚇親個女,k1連拎筆手勢都未識, 點樣學一d深字。讀都未別清楚,可況寫。所以開心幼稚園生活,對囡囡更重要。

Be frank, I'm also afraid she can't adapt to P.1.
所以我諗住k2左右,俾佢學phonics. 不過,無論佢地識幾多,佢地無可能一下子適應P.1生活。(P.1開始係背寫)

上兒媽

主任話一堂30分鐘。
我覺得最好係上英文/國語時,有3個老師一齊上。(2班主任+
1 外籍教師)

我都想報playgroup,但要先安排到人手湊女先得。

unhappymother

唔駛煩,兩間都好,慢慢同老公相量,大家先有共識,
再比較邊間適合小朋友

unhappymother

荊冕堂係我心儀的幼稚園,
如無意外都會讀,亦交o左留位費。

你仲見o左邊幾間?

‹ 上一主題|下一主題