用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

[size=small]各位:

[size=medium]歡迎大家踴躍留言~~將您們的寶貴資料在此分享 [size=medium]謝謝!

歡迎∼~~∼按入呢度看看**05入讀主流小學的障礙兒童家長∼請進(Part  1)!**
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

這件已發展階段當中,我想等今晚再向大家公佈   

[quote]
rachaelmum 寫道:
咦? 明明Joeymama話有驚人的事話俾我們知, Joeymama去左邊殊呀?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

[size=x-small]我都選(1)(a)或 (2)(a),但我星期五晚一定唔得,不如17/11先聚會啦,多d時間籌備下ma ,另外我記得wewangwang 講過todaid野唔好食,是嗎   

stellacl 寫道:
各位,

不如就約下星期四( 11月10號), 食lunch啦. 不如投票時間同地點丫...

地點 :
(1) 尖沙咀 (todai)         
- stella

(2)  其他地點

時間 :
(a) 中午12:30 - 2:00   
- stella

(b)  晚上 7:00後

我選 (1)(a), 各位有興趣既媽咪請投票啦 !

[quote]
wewangwang 寫道:
我選 (2)(a), 其他地點等我諗諗

[/quote][size=small]好急喎! [size=small]明天就係~~   

[quote]
reginang 寫道:
to all

CHARITY FAIR at Sandy Bay - Saturday, 5 Nov. 2005.

Enjoy a great day in the Charity Fair at the Duchess of Kent Children's Hospital,
12 Sandy Bay Rd., Pokfulam, Hong Kong.

Lots of fun with games, bargain items and delicious food. Every dollar raised will help disabled children, so come and join us on 5 November from 12:00 noon to 4:00pm

stellacl
[size=small]今日無咩野煮比個仔食,淨係比左灣仔碼頭湯餃同埋朱古力蛋糕當午餐

[quote]
joey媽媽 & 各位媽咪,
你地講既飯送好好味喎, 多d post出黎等我學下野呀 !

kmwun
[size=small]最後,昨日午餐呀仔真係無點食午餐肉炒飯,原來佢真係唔好,好似一啖都無食過咁!
[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

午餐肉我都好,不過而家情願俾多幾蚊買外國的低脂午餐肉罐頭。

wewangwang
[size=small]有分半糙米及全糙米ga咩,是否d米係黃色果d.[quote]
joey媽媽,

我買半糙米就咁煮.

rachaelmum
午飯11:30前送到學校門口,而仔仔大約12:30先有得食.至於 學校距離我屋企真係好近,一落街不需2分鐘路程就到.你問我住那一區,嘜你唔係一直有看我留言ga咩. 我住果區係pm話你知  
去旅行 食物方面有甚麼好提議?   來來去去都是腸仔,魚蛋,三文治之類.不過我估你都不用比咁多佢,因為掛住玩邊度得閒食呀 到最後驚佢唔夠飽,比多少少零食佢帶去,如:糖,餅,紫菜咁...
因為通常d小朋友鍾意食零食多個正餐 一日半日比佢任食下d零食啦

模範媽媽是誰 我肯定不是 你唔好當我係   

你聚會的時間或地點問題不大,你是否高級職員黎ga,好似話到事喎

gigi2, mickeyma
[size=small]你們除了對"想法圈圈" 同 "聰明做法"有興趣之外,咁對我們聚會有興趣嗎?快來報下名啦   

[quote]
mickeyma 寫道:
Stela,
I also have great insterest to know more about this

"想法圈圈" 同 "聰明做法"

if you have more information, can give me a copy?

thanks
Mickeyma[quote]

stellacl
都係最聰明係你,我估你都會估到d,不過件事總算暫ok,其實前晚班主任代副校打比我想我做主席一職,因為學校方面說:本校家長水平一般(我自己估~因大部份是新移民家長),主席雖要同校董會開會,所以副校長方面想我加入,但我昨日放學向班主任已推辭了.所以要看埋今日學校有咩野回應先 

餃子d湯比左少少,我諗唔會漏出來掛

我都有諗過post 番 part 1 條link 在你 part 2度,但會唔會影響bk運作ga  

攪掂,你去睇睇

[quote]
另外, 可唔可以post 番 part 1 條link 在你 part 2 第一個post 度 ? (編輯你第一個post就可以了) 等我地第時方便d搵番麻...

kmwun
你個衰鬼再諗下辦法啦!而家你唔使見我ga 喇!剛剛Agnesng同我係星期日講起你,話你無學溜冰無得同我地出來呻下傾下計咁,如果你出埋黎就更加好 而家食lunch 你又唔出,咁點先,係唔係唔想見我先   ~~~

gigi2
好多謝您你打中文字來就我就真,你不嬲好打多雞腸,今次你難得有一次係中文字 我梗係預埋你啦.

gigi2 寫道:
Joeymama,

好多謝您邀請!其實我真的十分有興趣join dinner。 但星期一至四實在太忙了,如在星期五我會比較輕鬆點。  下次約會是on Friday 的話,請預埋我,好嗎?

wewangwang
我無所謂呀 去邊間都得,你話事啦!通常中午buffet時間12:30至2:30,等大家預返d時間參予啦!

[quote]

Todai 唔係唔好,不過上次食完好口渴,可能味精多D,但Todai 平又多野食,如Joeymama 和 rachelmum有興趣想試再去我都ok呀.不過以前試過食物中 毒封鋪幾日呀 :evil:

終於咗裝濾水器喇!最後買左邊隻呀!有好介紹嗎 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

尋日又約咗裝濾水器,仔仔居然話d濾過嘅水"好香"

stellacl
  你講開旅行,我都想去旅行呀!今年都未去,呀仔讀小學我度唔掂假期,旺季又唔想去覺得又唔抵,所以話呢?佢地讀緊幼稚園幾好,請假都易d,而家仔去了小學我就真唔敢亂黎喇!∼∼∼而家我都比你攪到心又痕tim    [quote]
rachaelmum

都唔好意思同公司請大假, 通常一年先舉家去一次旅行, 仲要比貴d錢等有長假期先去得, 最多長假期前後放多1-2日...真苦...

rachaelmum

邊個真係超級"吸$怪 老板
rachaelmum 寫道:
Stellacl,

雖則老板是知道囡囡的情況, 但時常遲到早退他有時都會"黑面"架, 不過為了囡囡及$$都要無法喇, 佢地真係超級"吸$怪"!

gigi2
  唔緊要啦!一次半次你就下我,我就下你啦 就下就下大家會慣ga 喇!

[quote]
gigi2 寫道:
Just because I don't know Chinese typing...   

stellacl

金巴利道∼皇悅酒店,近唔近你呀    我見到飲食男女有介紹呢間,多唔多野食我唔知,價錢都係$78未計加一

[quote]
大家就下我得唔得 ? 就算唔在todai 都唔緊要, 但最好在美麗華附近可以嗎 ? 因為如果老板call, 我要9秒9跑番去

好一於咁話~~你一定要黎呀    [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

如果你地喺美麗華左近食,我都應該可以過到嚟

各位:
   大件事喇!我仔學校副校剛剛打比我,叫我再考慮下可否當家教主席一職 內容~~大致係再解釋家教運作情況同埋講點解想我做主席,副校話因為我可以再比d學校意見一同合作如何幫我們差異的小朋友,一同討論一同合作 講完一大輪我都唔知點再推,推又死唔推又死,終於無辦法之下認承左 呢件都唔知係好事或是壞事,唯有當一年看看情況啦 出到副校打黎,我真唔知點推

stellacl

你就星期六唔返工,我就淨係返星期六嘅工 真係同你掉返轉 以前住市區時去邊都要搭的士我都係.而家搬到咁鬼遠,打的閒閒地都要2 佰幾3 佰蚊,所以而家打的無我份  :cry:我諗住都係 plan返去泰國度旅行,因為d野食平消費又平買野又平,正∼∼真係心癢癢tim.我老公多得你唔少lu

rachaelmum
決定同囡囡轉校 她是否要重新適應   你有無問個女轉校ok嗎   

各位:
多謝你們精神上嘅支持,我而家真係頂硬上咋!今日我要即開第一次家教會.因為將要籌備接任儀式,所以∼∼∼都要見步行步ga 喇 其實藉著呢個機會都唔知幫到仔仔有幾多,不過件事已發展到現階段,我諗我自己都要提起神來做到最好,你們話是嗎 死喇!比左壓力自己
tim
另外,第二件事希望得到你們體諒,剛剛收到特殊組那邊家長組織係17/11星期四開會,我係要出席ga,所以果日食唔到下午,可否改期呀!sorry呀,掃你們慶 sorry 原諒我呀 唔好意思呀    改期日期可以為14/11,15/11,16/11,18/11或是再下星期四24/11 sorry 原諒我啦
‹ 上一主題|下一主題