用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書??
樓主: 小彬彬
go

請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書?? [複製鏈接]

Re: 請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書??

小彬彬:

其實你唔使太擔心他,只要考試中ting,再唔係沒有不及格就ok了(合格係底線),我覺得性格開朗、勇於嘗試及不怕瘀重要過成績,係真心果句,我的女成績唔夠她哥哥好,不過響學校就幾開心。

要小朋友自覺讀書,你試試看看他周邊有沒有同他傾得埋的成績比他好少少的同學仔(不過要人地的父母同意),以人影響人,叫他地一齊做功課,或者有時去自修室,環境都好重要。我試過,Wor 喔!

Midagemum

櫺囹桼:

點樣跌幾交? 任他默書,測驗唔合格?  

小彬彬

其實男仔更要睇住,唔好比佢有太多時間剩,要安排有益身心活動給他,讓他發揮潛能,多讚賞,多溝通.  大個仔都需要人關心既。 鼓勵佢奮發人生目標。

[quote]由 ylisam 於 2005-10-25 21:45:29
櫺囹桼:

點樣跌幾交? 任他默書,測驗唔合格?

在漫長
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

If the teachers use more lively and active way to arouse students' interest to learn, the students will be motivated to study by themselves.  e.g. use experiments to let the kids learn Science, use discussions and presentations to learn better English.

Besides, if the kids have developed the habit to read and love to read, they can learn a lot of knowledge through reading by themselves.  This needs to be developed since P.1.

Midagemum,

多謝你的意見.....朋輩的影響十分重要....所以要揾間好 d 既中學.......

ylisam,

多謝你的意見.....我會試下.......
ylisam 寫道:
小彬彬

其實男仔更要睇住,唔好比佢有太多時間剩,要安排有益身心活動給他,讓他發揮潛能,多讚賞,多溝通.  大個仔都需要人關心既。 鼓勵佢奮發人生目標。

小彬彬,

我於補習中心發現大部份小朋友於家中都不願意溫習
更什的是家長都很無奈

但很奇怪的是小朋友會聽從補習導師的話
你可以嘗試與小朋友了解
試下他有沒有興趣到補習中心

一來有補習導師協助溫習
二來有其他的小朋友一起
三來可減輕你的工作

小彬彬 寫道:
我個仔下年升中....但佢宜家完全依賴我幫佢温習.....我叫佢自己温習.....佢話唔好.....唔通中學仲要我日日同佢温習??.....咁咪好煩......

這是大部分家長問的問題, 但老實說, 確實頭痛, 我認為最先要找到一間好學校, D 同學勤力佢就會受到影響, 相反亦一樣
:-)

同意.......
dickyally 寫道:
這是大部分家長問的問題, 但老實說, 確實頭痛, 我認為最先要找到一間好學校, D 同學勤力佢就會受到影響, 相反亦一樣

補習中心好多人.....好嘈.....小朋友學唔到乜嘢......
莎朗 寫道:
小彬彬,

我於補習中心發現大部份小朋友於家中都不願意溫習
更什的是家長都很無奈

但很奇怪的是小朋友會聽從補習導師的話
你可以嘗試與小朋友了解
試下他有沒有興趣到補習中心

一來有補習導師協助溫習
二來有其他的小朋友一起
三來可減輕你的工作

[quote]
小彬彬 寫道:
我個仔下年升中....但佢宜家完全依賴我幫佢温習.....我叫佢自己温習.....佢話唔好.....唔通中學仲要我日日同佢温習??.....咁咪好煩......
[/quote]

我都以為一間好學校會令到學生會勤力,不過大部份中學都話要求學生自覺及主動,一般都冇功課,教notes又唔教書,學生多數讀notes,於是又要教佢好多資料要係書都揾。中學教師冇咁好招呼,小朋友冇自覺就慘。
不過好學校一般都汰弱留強。其實我估教佢地自己做筆記,都几有用。  

醒目開學勳章

Agree!

ylisam 寫道:
小彬彬

點解男仔更要睇住嘅? 有D唔明白.

Yukyuk 寫道:
Agree!

[quote]
ylisam 寫道:
小彬彬

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題