用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園
樓主: hazelwoo
go

將軍澳天主教聖安德肋幼稚園 [複製鏈接]

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

barryalice,
我個仔都有join happy bee呀~ 你個仔o羊隊呀??

hinhinmom,

多謝你ge回覆.其實是因為隔離屋個細路,我見佢三歲都唔識講嘢.讀咗德寶2個月到就識唱細界真細小.唱得好開心tim.我咪覺得佢讀咗之後smart咗.或者是錯覺.

德寶因為有全日班,有些家長想個細路多d羣體生活同獨立d外,亦有些家長因為需要工作而無人能在家中照顧小朋友.所以就算小朋友有病,家長也不能請假照顧患病小童,而都照送小朋友回校上課的case十分普遍.所以肺炎呢類case是很難避免,唯有嘆一句生活逼人.我對呢個肺炎case帶同情但無奈.
當然每位家長都十分關心自己的子女安全,所以對呢件事會有反感.(以下純粹個人意見)

hi hinhinmom,

我個仔係wa wa隊, 咁你個仔呢?

hinhinmom 寫道:
barryalice,
我個仔都有join happy bee呀~ 你個仔o羊隊呀??

醒目開學勳章

>w.c.chong
你好! 又唔可以話指點迷津既, 不如我講下我既經驗, 你自己衡量啦!

我係bk認識到一班deborah既家長, 大家都會傾下學校既事, 自己既事, 好似朋友咁, 係k1無事發生, 仔仔都讀我開心, 到k2, 事情有變喇, 阿仔既班主任有別以往既老師做法, 另我有點奇怪, 所以, 我就問下其他既家長, e.g. 唔簽手冊, d書教左, 1次過chop4版, 另我跟唔到進度, 講錯放學時間, 要我保姆呆等1個鐘等等, 但我無向學校反映, 我怕影響老師, 最後, 有位家長代我向主任反映善意既意見, 咁就有人上黎bk鬧我喇!

我地一班既家長都好唔滿意學校既作風, 對我就更離譜, 校長跟本唔當我係一個家長應有既態度, 我係9月尾比班主任上黎bk鬧我, 同埋我地幾個家長, 講既說話唔係一般人可以講得出既, 言詞刻薄, 我比佢鬧足3代, 言詞之間, 我發現仔仔係學校比人不公平既對待!

之後, 我就同校長相討事件, 校長都覺得事態嚴重, 佢都要report比校監, 1星期後, 校長比我既答案話, 佢用人格擔保果位miss, 跟本就係怕影響學校既聲譽, 我要求轉班, 佢仲同我講, 轉校同轉班無分別, 如果比我轉班, 即係默認事件喎~

2次既傾談, 比我發現學校既教學係我唔能接受既, 阿仔同我講, 學校無同學同佢玩, 後來發現, 話阿仔寫字慢, 個個小朋友都出去玩時, 佢要留低, 每日要做完3樣野先可去玩, 我問學校, 咁唔會幫下呢d既小朋友咩? 原來係無既, 咁即係死谷啦, 谷到得為止囉, k1以前, 阿仔既成績係中上既, 點解而家會咁架?

班主任唔同小朋友傾計既, 無溝通既, 所以, 阿仔原本係一個主動, 愛講說話既小朋友, 係學校變左被動, 不愛說話既小朋友, 我係主任口中得知個刻, 就知道要轉校喇, 仲有, 話阿仔寫字無信心, 經常問係咪咁, 我跟本唔知, 校長仲我同講, 呢d小事, 無唸過家長都想知囉, 唔係化, 你地想唔想知自己既小朋友係學校係點架?  我自己覺得阿仔唔係無信心, 我認為係引人注意, 因為係學校無人同佢講野, 我真係覺得阿仔一個人係學校好慘, 唔怪得佢想轉校呀~   

校長仲引用"私穩條例"對我, 我平時要返工, 叫保姆湊既, 有時放學問下小朋友既野, 班主任態度唔好, 唔答, 我問返校長, 為何咁既態度, 校長就話保姆唔係父母, 有權唔答, 你都收到通告啦, "私穩條例"喎~

上個月, 學校發生肺炎事件, 學校竟然唔知囉, 仲問返我會唔會傳染, 咁簡單既醫學常識都唔識, 我阿仔果班, 阿仔係第二個中招, 過2日, 隔離班又一個傳上, 我之前已同校方傾過, 叫佢出通告, 校長拒絕!

其實除左我之外, 我地同班既家長, 都唔滿意呢個班主任, 佢地既野, 我就唔方便講, 始終佢地既小朋友仲讀緊, 唔想受影響!

暫時講住咁多, 遲d再傾啦, 我要陪仔仔訓晨覺呀~   

barryalice,
我個仔係"小豬"隊呀, 佢上次去完happy bee返黎, 我同老公見到個章都笑呀~

小玲,
唔駛唔該, 我只係張事實講你知o者~

我個仔o係德寶都係由pre-nursery讀起, 講真, o個時deborah都真係唔錯, 上頭k1, 阿仔做功課寫o既字係出面k2寫o既, 派d字card仲好深, 宜家k2更不在話下, 真係嚇c人!!

上次肺炎事件, 好在有班o係bk識到班媽咪先知o乍!!
總之就一言難盡!......  未有肺炎前, 我有時湊阿仔返學, 都見到有小朋友傷風咳, 我要求學校請家長幫d小朋友帶口罩及出通告, 學校無action, 我個仔連續幾次病完返學又被傳染番!!! 我o係bk識到一個同班o既媽咪, 佢個小朋友又係o甘...

之後我地bk媽咪發現已有兩個小朋友患肺炎, 家長向校長投訴, 校長居然話唔知, 仲要話衛生署無指引教佢地點做, (即係佢地唔會做任何野!!!    ) 之後就再有小朋友被傳染肺炎!!! 學校依然無做野, 有病o既小朋友照返學!!! 直至有家長投訴衛生署, 衛生署落學校check, 先有action!!!!!     

點解辦幼兒/幼稚園, 一d警惕性都無??!!! :-x  :-x

Hi,
睇完後       
德寶真係要          

Hi mandytso,
我個仔又係K1B喎!佢叫柏熙,唔知我地見過未呢?
下次一月份生日會輪到我地啦!

hinhinmom,

我剛剛同我老公討論過肺炎事件,又覺得間學校比較冇危機意識.其實我都覺得小朋友如果有病真係唔好返學,身體又弱,又會可能傳染比人.

唔講德寶,講吓聖安得肋.你仔仔係幾時申請做插班生架?係家一班有幾多人.我上次同阿仔interview時,間學校都保持得好乾淨.你仔仔除咗返學嗰幾個鐘外,該校有冇其他活動提供給學生課餘時參加?生日會係兩個月一次定係一個月一次?收10期學費咪會有兩個月暑假.請問你有冇諗過會想hinhin學乜嘢呢?

wing530,

呢間簡直唔係學校       
好在你夠明智同仔仔轉校咋

唔係呀.......都好cuite呀  
hinhinmom 寫道:
barryalice,
我個仔係"小豬"隊呀, 佢上次去完happy bee返黎, 我同老公見到個章都笑呀~

小玲,
我仔仔係今年11月插班o既, 宜家k2A一班有25人, 我個仔其實一路都有學開畫畫, 宜家讀左st andrew's, 佢除左畫畫之外, 仲返學校搞o既童軍"happy bee", 之外, hinhin o係出面都要返phonics, 創作班, 畫畫, 同玩下烹飪o甘~

我見st andrew's都有好多活動比d小朋友架~

而生日會應該係兩個月一次, 收10期學費, 我諗7月都會好似小學o甘返多幾日o圭??!!! 我都唔係太清楚~ but如果真係有o甘長暑假, 我諗出年maybe比hinhin join游水, 及多d玩outdoor o既活動~~

dear all,
好開心原來都有o甘多st andrew's o既媽咪上黎傾呀~     

之前仲驚會無o羊人講下~   

2/12學校低班旅行, 唔知去邊度呢??

hi 小玲,

st.andrew雖然只收10期學費但都要返到七月十五日o架。

hinhinmom,

一班有25位小朋友,好似好多,個班房坐唔坐得晒.我上次同阿仔參觀咗兩個班房,每個放四張枱,好似坐唔到咁多小朋友...老師比例有冇1:15呢?頭先你有冇睇亞視7點鐘個節目,係介照活動教學嘅幼稚園.同St Andrew嘅concept 好相似.我見到片尾有三所幼稚園,其中一間叫聖母幼稚園.

我見hinhin咁多嘢學,請問介唔介意講比我聽每個月出外上堂嘅費用需要多少呢?等我早d有心理準備都好.另外我想問St Andrew 多唔多project做?

小玲,
其實st andrew's k2 o既收生應該係30人一班, 我同wing530個仔仔一齊o係德寶轉過黎, k2有兩班, 每班23人, st andrew's o既老師都話其實可以收到30人一班, 但係唔想太逼, 所以收23個, 老師見我個仔係新生, 所以都比埋同wing530個仔一班, 所以A班係有25人, B班宜家應該係23人, 每班都有兩個老師~

我頭先都有睇亞視呀~! 我仲見到我同事個家姐tim~ 佢o係堅道明愛教幼稚園~  我見佢地d小朋友返學都好開心呀~   

我hinhin學野暫時都唔貴, 因為全部都係佢學開畫畫度搞o既, 宜家佢地就緊優惠2個月, 所以都係$50/堂o乍~ 抵!!!

st andrew's我暫時唔覺有project做wo, maybe高班先有o圭~~

wing 530,多謝妳

w. c. chong,
我知st andrew's今年收生都幾犀利呀!! 之前報落都要pm, but你可以試下問, maybe有d家長都係報左先決定讀唔讀, 到交留位費時先知~

hi hinhinmon,我想問

慘啦!點算呀?要明早才有得問,有排先天光,今晚點算!!!!

各位靚媽me,今日我出奧海城,露天廣場已經有棵聖旦樹,但天氣仲熱,好似好怪!
‹ 上一主題|下一主題