用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.1女生在學校如廁...可坐or要踎?
go

P.1女生在學校如廁...可坐or要踎? [複製鏈接]

P.1女生在學校如廁...可坐or要踎?

女兒將要升讀小一, 好怕佢在學校去廁所唔識自己打理得干凈! 公廁的坐廁多數係廁板上滿布腳印以及濕淋淋, 點坐啊? 如果教佢踎又太高有危險, 其實大陸的踎廁都有佢的好處嘅, 請問各位媽媽點教囡囡在學校用廁所呢??

我好擔心啊! :cry:

Re: P.1女生在學校如廁...可坐or要

我個女間學校有 1 個坐廁, 4 個

吓? 原來現在學校有踎廁嘅咩? 咁唔知我女學校有冇呢? 因為小學校舍仍未起好, 如果真係冇踎廁, 咁坐廁又點算好呢?  

我參觀過一些千禧校舍, 都有

Dear 媽咪,

阿女今年都系上P.1, 家長日D老師已經話學校D廁所好乾淨可以坐唔好

Re: P.1女生在學校如廁...可坐or要踎?

初小生通常都未識坐 "無形椅", 企又太危險, 仲可能企污糟埋人地既廁所, 咁唯有教佢地用 tissue '毯' 住黎坐啦!  不過通常 . . . . . 講就照講, 但佢地貪快, 都係唔會咁做!

不果我女學校都有踎廁選擇, 所以 priority 佢一定唔會選坐廁!  或許囡囡新校有呢, 所以都唔駛太擔心住呢!

囡囡校只得坐廁,由p.1開始她都習慣用紙巾or消毒濕紙巾抹乾淨先坐上去.而且學校廁所很乾淨,所以很放心.
家長會時,校長都有講話怕危險唔比踎,而且還說坐廁踎上去是很自私的行為,到下一個小朋友去,有兩隻咁污糟的鞋印叫人點去.

Don't wrooy too much! I always remind my girl to clean the seat b4 sitting on it. NOW, she rarely drink water becos' she is afraid to go to the restroom. NOT even a bottle per day. So trust the school that the toilets are clean. This is the negative feedback I got from my girl. Don't say the toilets are dirty too much.

唔使擔心, 大多數學校都會為低年級學生設踎廁 ! 如無, 就要同學校反映吓 ! 千萬不要教她踩上廁板, 太危險啦 !

我的擔心真係正如fungnokyin之前所講的一樣, 現時病菌不絕, 如果唔小心d, 真係影響深遠o架, 分分鐘帶d菌番屋企比阿媽, 其實我由k.2開始就教個女去街外的坐廁要清潔干淨才可坐用, 如果係同我一齊出街就我一定抱佢, 如果佢在幼稚園就話10次有9次唔記得咁做, 不過個個幼稚園內小朋友都係坐, 所以都ok嘅, 但小學就有d大姐姐會踎, 所以就係難處理
o羅.

其實我都好明白, 女孩子真係要加倍小心, 好似我女依家讀到小三, 我跟她出外上廁所, 都唔會由得佢自己, 實在唔可以容忍佢是是但但抹下就去, 我都會盡量幫佢整乾淨, '氈' 左紙先坐, 企上廁座我真係唔會教佢喇!  不過在學校, 廁所多全是學生使用, 環境質素應沒在外的差吧, 唯有盡量教佢地弄乾淨一點才去, 而且亦好似另一位媽咪咁講, 我地亦唔可以流露出太緊張在這一方面, 唔係佢地真係寧願飲少 d 水, 忍住唔去廁所, 咁樣感染既機會可能更大.
‹ 上一主題|下一主題