用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學古箏資料?
go

有冇小朋友學古箏資料? [複製鏈接]

有冇小朋友學古箏資料?

想比女女學古箏,最好在港島區,大約幾錢一個月?如要買一個古箏作練習用又需幾錢呢?請大家幫幫手!

Re: 有冇小朋友學古箏資料?

都係普通學樂器價錢...約四百零蚊起....一個古箏可以由千多元至三千幾蚊都有....亦可用二手..八百蚊到啦我見過...但買古箏時要問清楚老師...因為古箏有十八弦同廿一弦之分既...我自學的,所以唔知出面邊個老師好

Causeway Bay:
香港古箏學院, 即銅鑼灣總統商場隔離, 都幾出名, 我個女以前學過, 但佢果時4歲學, 一d興趣都冇, 幾

SandyMummy,
想問古箏學院大約幾錢一個月呢?

香港古箏演奏家協會,多個地點上課.大人,小朋友都可以參加.每年還有公演! 可到這個網睇睇-HongKongGuZheng

225333,
請問你有人在這裡學過嗎?我又想聽聽這間的意見

古箏幾多歲開始學架??

4 years ago, It was $720 for 3 months. But i don't know if there is any change recently.   
flower99 寫道:
SandyMummy,
想問古箏學院大約幾錢一個月呢?

flower99,

我有親戚係度學,大人黎既,學左都好幾年啦!佢個老師話佢可以試下考五級試喎!

佢同我講佢果班(唔係初級) 最細既同學只有8-9歲! 幾細可以開始學,就真係唔多清楚 可以打個電話去問下.

我女女6歲,我覺得都係時候要開始比樣樂器佢學,而且佢見過古箏,難得佢又鐘意,所以就著手找資料,今日都有人同我講話銅鑼灣果間古箏學院好,所以明天去睇睇先,唔該曬咁多位的幫忙,thanks!

我女兒都係學緊古箏, 原本係以前小學已經學過, 不過轉左校之後就停左年幾, 最近幾個月又學番, 見佢學得好快, 比之前係學校彈得更好, 個能係一對一啦, 古箏既音聲好好聽, 我都學左成年, 都好鐘意彈, 有時都會係屋企彈下, 阿女學緊既琴行每堂收$150/9個字.

快樂老實人 寫道:
古箏幾多歲開始學架??

我覺得古箏應該由一年級, 即係6歲度開始學, 太早係唔岩架, 因為o的手指唔夠力, 再大少少學都無問題.
‹ 上一主題|下一主題