用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長收到金巴倫面試通知
樓主: alexliu
go

有無家長收到金巴倫面試通知 [複製鏈接]

Re: 有無家長收到金巴倫面試通知

Congratulations! 我個仔下星期六先in, 好緊張, 因為佢而家仲唔係好識講嘢
知足知不足, 有為有不為

約克同金巴倫到底哪間好d 請各位媽媽俾d意見呀
我都收到約克的錄取通知書, 這個星期六再in金巴倫
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

winnie30,

恭喜哂你呀! 似乎大家既仔仔女女都一樣咁醒!    我個女除左約克同金巴倫,仲有又一村都收左. 佢地仲係今個禮拜六就要交留位費添!  所以我而家都幾頭痛,點決定好?

以什麼為考慮的主要因素好呢?又一村既學校環境同配套設施都非常好! 以學生為本既教學,小朋友相信都會好開心!雖有外籍老師教英文,但聽說其程度一般,我想至少無約克同金巴倫咁好.

另外係約克同金巴倫之間,因太相似,亦不易取捨(但一些約克既bk媽咪曾說過,該校既老師惡?! :-| )而金巴倫第一年既學習情況就有啲急,很快便有功課做同認字. 而且採用既課本會比約克多一倍.

winnie30,你仲有無報或者準備報其他學校呀?如果都收哂,你會點決擇呢?  

225333, winnie30,

金巴倫&約克都收咗我個囝. 但係我比較鍾意約克..唔知係咪面試時有一PART係我同老師傾計時..亞囝就撓埋手伏喺張枱上面,個頭側側哋望住老師講嘢..個樣好留心..嗰一刻個感覺好親切..所以我比較鍾意約克 

Congradulation to all !!!

I still haven't got a letter for interview.  I was told that as my daugther was born in Nov. So the interview will be arrange around mid / end of Nov......

Mom1118

monmantong,

其實而家個個小朋友都咁叻! 當係適當時間,佢地自然會發揮出來,有時仲過左龍添! 你個仔仲係細仔,唔講野唔代表佢唔識,可能佢唔想講,要慢慢教+耐性+佢既心情. 我個女就係果啲鍾意就講,唔鍾意就唔彩或者九唔搭八既小朋友. :tongue: 唔好過份擔心!

我相信所謂金巴倫收5:1既學生,只係錯覺啫!佢收你時,你亦同時諗緊另一間,真係取錄左又去讀既都有限既.

225333,
我就好多心啦,
根德園, 約克, 金巴倫, 宣道,禮賢,民生,崇真,不過我的首選是根德園, 如果阿b入到的話, 我會特別開心.
講真, 約克同金巴倫都差不多, 唯一有分別的是學費約克會貴d, 等星期六阿b面試完金巴倫先再講,約克留位費我會照俾, 當買個保險, :
又一村好似冇約克和金巴倫那麼出名, 交通也沒有那麼方便,妳再考慮一下.
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

盛盛媽咪,
妳的仔仔好老積喔,真係可愛啦, 妳仔仔幾時出世架, 我仔仔就03年4月27日
以名氣來講, 約克就好d,同埋佢好著重英文, 佢會送d小朋友出去考劍僑, 金巴倫唔知有冇,等星期六考察下先.

winnie30 ,

我囝囝係03年7月出世架..
~咁你幾時去見根德呀 ??

盛盛媽咪,
11月12日下午1:45分, 你係幾時呀

winnie30,

請問11月12日下午1:45分 係咪根德呀..我無 apply 呢間呀!

威廉 ~ 11月5 日 10:00 am

劍鳴 ~ 11月5日 11:30 am

創價未知  

盛盛媽咪,
係呀, 係根德園

winnie30,

嘩! 你駛唔駛 in 咁多呀? 咁如果根德收左你個仔,係咪唔駛再 in 呢?

不用擔心, D miss 好nice, 最初我仔仔

Just would like to share some news with you. Actually 金巴倫SN and York are famous and good schools.

Both are high proficiency in English. SN teaches 12 English story books per year since K1 and phonics curiculum sounds good.

But for Putonghua, SN seems to be better. Three days Putonghua per week. Their Putonghua teacher is excellent and nice. SN students can pronoun it very well.

Just one drawback is SN's school area is smaller.

Sounds good.  

當然呀, 如果根德園收到的話,睇下會唔會中啦 :wink:

有沒有媽媽in左11月22日金巴倫,有否收到錄取信

咁其實SN 係咪又係見親都收?
知足知不足, 有為有不為

Just want to share some experience with you,

由於我囝囝讀緊K1,希望唔會有太多bias啦,
首先(1) 佢
‹ 上一主題|下一主題