用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡囡出年小一報左北角循道小學,請其他家長比D意見 ...
樓主: anna_gigi
go

我囡囡出年小一報左北角循道小學,請其他家長比D意見 [複製鏈接]

Re: 我囡囡出年小一報左北角循道小學,請其他家長比D意見

蘇菲姨姨
點解我咁熟呢間學校,因為我個仔係呢處畢業

嘩, 我要叫你前輩呀, 你仔仔讀5-6個陣辛苦嗎?派得好唔好呀, 我想阿女去庇記或張記, 你點睇呀, 比d意見

我中午回家吃飯問阿女轉全日的事, 佢都唔知呀 , 好神秘下, 之前我唔知, 所以無諗住俾細妹讀呢間, 依家我會考慮一下....
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

蘇菲姨姨
我個仔在這處學校讀得是非常辛苦(因為佢唔係讀書材料),不過到左5,6年級比較谷,功課多,除左考試,還好多小測,到小測仲有好多功課做,諗起都驚
如你個女想去庇記或張記起碼要前25名以內,我個仔有同學去左張記和中記,都讀得非常辛苦

蘇菲姨姨
你有無開過家長會,有關可能會移遷去將軍澳循道衛理小學,好似家長們都反對

多謝你的寶貴意見, 作為媽媽及過來人, 我們都希望子女能進入一間好的學校, 起碼將來出路會好d, 我預
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

有家長會呀, 好似舊年定前年, 仲安排了旅遊巴參觀澳循道衛理小學及沙田的千禧校舍, 但是好多家長反對, 派位問題及弟妹不可返回北循等...

蘇菲姨姨
講件事你聽,其實我仔仔是一個懷有"過渡活躍症"小朋友,我係比起其他家長辛苦好多,要睇住呢個人係唔簡單

啊,   你一定係用好多時間同心機. 我女都話佢以前同班有個同學都係, 我會話佢聽佢地有時都唔想咁, 你要用愛心對待佢地..佢依家讀中幾呀?

佢依家讀緊中二,真係,我個仔話比我聽有時真係控制唔到自己佢都唔想,佢有食葯,有精神料醫生跟進,不過比起小學好好多定性好多,仍然需要多d時間去睇住佢.
北角循道小學我覺得比較適合女生讀,因為較傳統,女生比較文靜d,定性d,(以上屬個人意見),所以我會比我囡囡讀,我都有後悔揀選呢間比我仔仔讀,以為傳統就是好,應該考慮適唔適佢地既性格,取向,適合傳統教學或活動教學 :
‹ 上一主題|下一主題