用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地會否開口要求琴老師推薦參加考試比賽 ...
go

你地會否開口要求琴老師推薦參加考試比賽 [複製鏈接]

你地會否開口要求琴老師推薦參加考試比賽

小女二年級7歲,學琴一年半,平時問琴老師進度,佢多數都話"幾好"、"不錯"之類的籠統說話,約兩個月前我問佢幾時考得試,佢淨係話"冇咁快",但冇話幾時。我又唔好意思再問落去(好似好功利和心急咁)。

現在眼見又是報名考琴試和校際音樂節的時候了,請問係咪個個琴老師都會推薦參加音樂節和考試?要不要自己開口要求?小女的學校較少這些活動(或者老師也不知誰有學琴),沒有推薦學生參加。我自己好想比囡囡參加(是但一樣都好,以她同齡的小朋友來說,很多都見過這些場面)。

如果琴老師說不會推薦校際音樂節,還有什麼途徑參加(學校又冇)?

Re: 你地會否開口要求琴老師推薦參加考試比賽

不如諗諗, 點解老師唔俾佢去? 其實學生真係可以同老師傾下想去校際音樂節或者考試, 當然俾唔俾就要睇老師啦。很少老師不讓學生去考試 / 比賽的, 除非學生的程度還很不夠。 參加比賽和考試兩者各有好壞處, 總是複雜和充滿矛盾的。如果你很想她考試而她老師又堅持不容許, 那就只好轉老師, 這是唯一的方法了。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

oldcake 寫道:
可能係老師自己資歷唔夠呢

都唔出奇0家
我見識過唔少老師都係咁  :
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

michtony ,

校際音樂節以前琴行都可以入會,但呢兩年唔得,只可以經學校報。

Thank you.

請問大家知唔知校際音樂節幾時截止報名?

大家又認為,學左琴年半,問下老師幾時考得試,或者打算比小朋友考幾多級,咁樣過唔過分?

簽名被屏蔽

老師話我個女都可以參加一級,咁我叫佢幫我報,佢話會上網睇下。
我都係想換老師.
該用戶已被刪除

michtony

睇黎你個老師真係有 d 問題 wor, 我仔學左小提琴幾個月咋, 佢個老師已經叫佢報名參加學校音樂節考一級, 仲話可以免費同佢伴奏添.
Yesmee

michtony,
問下老師幾時考得試,或者打算比小朋友考幾多級,咁樣點算過分??家長同老師一定要多d溝通,況且小朋友都學了一段時間,考下試增強一下自信,都未嘗不可吖?女女平時練琴情況及進度如何??

Yesmee 寫道:

michtony

睇黎你個老師真係有 d 問題 wor, 我仔學左小提琴幾個月咋, 佢個老師已經叫佢報名參加學校音樂節考一級, 仲話可以免費同佢伴奏添.

小提琴同鋼琴既進度唔多同架

簽名被屏蔽

Yesmee~ 你仔仔係邊o度學小提琴o架 因我想學 但未找到合適
‹ 上一主題|下一主題