用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學樂器的小朋在練習時是否需要有譜架? ...
go

學樂器的小朋在練習時是否需要有譜架? [複製鏈接]

學樂器的小朋在練習時是否需要有譜架?

小兒練習violin時,常常都為了放譜而煩腦,想買譜架,在琴行有幾隻,不知怎樣選擇,有用譜架的家長請給些意見。

Re: 學樂器的小朋在練習時是否需要有譜架?

我屋企有鋼琴,所以放係鋼琴架度...............有時書架(放書上去睇果d,唔係book stand)都得,睇吓點方便既je,有時鐘意坐係sofa度,咁都會開個譜架出黎既

Re: 學樂器的小朋在練習時是否需要有譜架?

其實有譜架好點, 早點習慣自己調整, 將來無論是樂團, 表演, 考級, 獨奏定合奏, 總要自己安排譜架。

如果講買, 主要都是看自己的情況, 例如:
1) 要放很重的琴書嗎?
2) 譜長嗎?
3) 需要「摺埋」嗎?
4) 家裏有空間嗎?
5) 美觀度... etc

如果講便宜, 柏斯好像有最便宜的 $70 一個, 當然以我所知, 有些細琴行在國內取貨也有再便宜一點。德國 $100 那個也很耐用, 在通利有售, 銀色那個不「金秀」鋼不生「金秀」可能也值得你考慮。唔知咁樣叫唔叫做俾左意見啦
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu
‹ 上一主題|下一主題