用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自動自覺做功課
樓主: mk2000
go

自動自覺做功課 [複製鏈接]

Re: 自動自覺做功課

我隻佬exactly同你老公一樣啦, 由選校開始完全由我一個自已攪dim晒. 至於功課, 佢話唔識點教喎. 不過我都係寧願自已教番, 因為我老公d脾氣仲勁差, 費是有反效果. 唯有自已辛苦d啦 !!
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

小寶

其實小朋友真係有壓力, 試想佢剛剛到新環境, 要記凊楚30多個同學仔的名都唔容易啦. 我們大人如果遇到轉工, 搬屋等 都有不安, 焦慮等心情啦.  何況小朋友?  佢有d唔合作的態度, 正可能係要發洩情緒.   想下訂飯的事, 佢唔聽, 咪媽咪自己作決定囉,佢覺得唔好食, 下個月自然乖乖聽清楚, 唔係又係無啖好食.

我岩岩都又鬧到佢喊,不過唔係因為做功課,係同佢睇訂飯表時,又唔留心聽我講,結果好大聲鬧佢,佢話我:佢上左小學後就越黎越惡,成個人變晒,好驚我!但我話係因為你唔聽我話,所以我先惡,唔係因為你升左小學.死啦,唔通真係有壓力,咁樣對亞仔都唔知.[/quote]

我過路剛剛見到各位媽咪嘅分享,我覺得好有同感。其實E兩個幾星期,好多媽咪都好緊張 (包括我啦當然),同小朋友嘅關係都變得差咗好多,我差不多每一日檢討自已,發覺自己對囡囡的要求的確太高。功課做錯、做漏等等...其實都是好小嘅問題,他們剛入小一只得兩個幾星期,他們其實真是有不小壓力,如果我們做媽咪嘅都唔同佢地分擔,日日只係估住鬧佢同發火,甘細個人仔就真係幾可憐嘅。所以我每日都叫自己放鬆D,想不同方法幫吓個囡點去適應。其實真係好有難度,但此终都係自己個囡,無法啦...我都係覺得我哋嘅關係係緊要D,有好嘅關係佢以後都會聽我講,知道媽咪係為佢好,甘樣得佢慢慢做好...比D時間佢哋啦。

互勉之。

JessicaMaMa

我女女尋晚話:你以前好錫我,e+無咁鍚我la.

六年前,當我大女上小一時,跟大家所遇到之情況一樣,當時我重有一個剛出世BB︿間直世界未日

但始終小朋友只有5-6Years OLD,你駡佢都只係會哭,大家都不開心

校長教家長不要太緊張功課有無做錯,但一定要做齊咁多樣便可以,因如家長在家看功課時一併改埋,老師便不知道小朋友學習進度,Relax       
我有四個老闆 大老爺 大小姐 細小姐 呂宋小姐 :-)

Bryanmama 寫道:

你地D老公理唔理, 我果個就由選校開始就有100%交我負責, 又話對我的選擇及教法完全信任, 真係激死.   封定後門唔洗煩他   

我老公都係乜都唔理兼且專同我唱反調。  攪到宜家練琴都指定要爸爸陪 ,因為爸爸求求其其都會收貨, 而我就要求練到好為只,真     

我個仔都係今年升小一,本來我一直都係以訪客形式睇各位發表,但現在實在忍唔住,真要向大家吐吓苦水。

一個多月的暑假過後,他成個人散晒咁,以前幼稚園得兩星期暑假,所以冇咁慘烈,以前啲功課仲多過小一啦,佢都可以半小時內做晒,而家叫佢做功課就慢條斯理,試過在頭兩日可以兩個鐘都仲未做晒,我當然忍唔住發 ,佢就一味喊一味道歉話明天會改,第二日咪故態復萌,最後我話會收起所有功課唔駛佢做(因為小一仲輸得起,唔交功課都冇咁緊要),佢就驚。之後嗰幾日唔駛叫就自己做晒功課仲執埋書包,當然等佢瞓咗,我再檢查佢啲功課,暫時總算過關(如果要求唔高)。希望佢唔係三分鐘熱度。

我有時都會問佢嬲唔嬲媽媽成日鬧佢,佢話知我為佢好。(唔知真定假,不過都好感動)

這個討論區真好,讓我可以有個地方宣洩一下情緒。

睡公主,

你公子都話晒聽你講, 我家大少就唔係啦! 我話佢o的字寫得醜要寫過, 佢竟然問我點解, 好似我仲緊張過佢呀! 雖然都會去做, 但是就無以前咁聽話, 可能大個仔有自己既主見啦!

easiness,

有時我覺得自己好似過份緊張,真係好矛盾,又想佢快啲上軌道(由做功課、温書、執書包都能自動自覺),但又覺得對佢的要求過高(因為佢還未夠六歲),唯有不時咁提醒自己 -只要佢做得到就應該收貨,唔好要求佢一定要做得好(真係好難),其實我都好容易發火的,所以喺佢做功課的時候,我一定唔會睇住佢做,費事睇到眼火爆。同佢check功課的時候,就算睇到佢做錯都唔會即刻同佢講,我會等自己冷靜後才同佢講,叫佢改。同埋如果佢講有關學校的事情(就算同家課冊所寫的唔同),我都會話佢講我信佢因為上課的係佢(其實想俾多啲責任佢,並且要佢知道佢上堂一定要留心),佢會飄飄然咁話我有聽書呀馬。

睡公主,

因為今年返下晝, 所以佢放學後仲可以控制o的時間, 不過今年點都要訓練佢自己做功課、温書同執書包, 因為下年返上晝, 我唔可以俾佢浪費成個下晝呢!

家課冊好多時佢都會抄o岩, 但是有時留交既功課, 佢會話: 媽咪點解你唔記得幫我帶? 我會話: 你返學定我返學? 自己返學都唔緊張o下, 點算呀? 跟住佢會無聲出! 第二日我叫佢交, 佢竟然話行長唔收所以無交俾老師, 我問佢點解唔舉手問老師, 佢就會話: 係喎! 你話係咪俾佢激死!

HELP

早2日我應承咗呀女唔會發惡,會幫佢review功課同埋執書包, 佢e+可以自已做la。但佢尋晚喊醒,問佢セ事,佢問返我:呢D係唔係功課嚟0架?

我即時安慰佢話:媽咪有冇幫你檢查呀?佢點頭。我話:咁咪唔駛驚Law。

佢跟住訓番。

有冇人可以教教我點release D壓力啊

我發覺佢呢排唔開心咗,發自己忟憎多咗。但尋晚幫佢練默書錯咗一個字,咁我叫佢寫多5次,佢喊話唔寫,咁我話唔好寫啦,睇你返學默成點。跟住佢發惡喊又話要寫。當時我檻住佢想佢冷靜D細聲D,點知佢用力义住我條頸,跟住我放低佢,佢就即刻say sorry,我等佢喊完同佢講:如果早2日我已經打咗你鬧咗你嘞,因為我應承咗你唔會發惡嘅,但係e+我都好唔開心,咁就一晚嘞。佢又出新招啦!!

我有做錯呀?教吓我我唔知點算好

Dear All Mummy,

I am a working mother. Everyday my son wait till I go back home and tell him to do the homework. He start at 8:30-9:30, after all, I need to check it once. I felt so tired to do the same thing eveyday especially I felt so tired after work-will be in a bad mood of course.
So, I told him last Friday, if you not finish your homework you cannot go to the park everyday at 5:30 with your sister. And if you do it UGLY, you cannot go to the park next day.
So far he is OK. At night time when I go back home, I can spend more time to read book and do spelling with him and of course play games.

I think kid need to learn TAKE AND GIVE. If you want something, you need to do something. All of us are human. I think 5-6 years old kids are big enough to understand parent's feeling.

嘩, 真係講中哂, 我對小朋友叫極都唔做,尋日攪到成11點先(訓), 早上又唔願起身, 晚晚放0左工返去就好似打仗敢, 馬不停蹄, 佢就一d都唔緊張, 樣樣都要我提, 提少一陣都唔得.  

你嘅情況同我完全一樣, 我都覺得好辛苦, 但鬼叫係自已個仔喎, 如果連我地做媽咪都唔幫佢地仲有邊個可以, 所以點辛苦都要啦, 你地話係咪 ???

SUPER媽 寫道:
嘩, 真係講中哂, 我對小朋友叫極都唔做,尋日攪到成11點先(訓), 早上又唔願起身, 晚晚放0左工返去就好似打仗敢, 馬不停蹄, 佢就一d都唔緊張, 樣樣都要我提, 提少一陣都唔得.  
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

開咗學咁耐,我個仔淨係喺俾老師寫完手冊投訴嗰晚先自動自覺做功課.不過其實我最擔心嘅唔係D功課或默書,而係老師投訴我個仔曳.我一聽到電話搵XXX嘅家長,我就驚,好彩呢幾次打電話黎都係關於其它嘢.

敢又係, 我地唔做, 邊個會做喎. , 所以想生bb之前, 一定要好好想清楚.
該用戶已被刪除

Today I came to this web to search comments of primary school for my daughter.  Haphazardly I am blessed to have seen a lot of love from different mothers to their children.

All mothers are great mothers, especially working mothers.  It is hard to raise children while trying to earn for a living, and when the men don't seem to understand much.  I could almost taste it between lines of the great moms' writing.

5-6th year kid definitely understand parents' feelings.  but sometimes we don't understand their feelings.

We can't afford our kids to fail because we used to fail.  But what is important is we learnt from our failure.  If the kids don't experience failure, they never learn.  If they fail to do homework, so it be.  they will learn to take responsibility and bear consequence.  But sometimes we as parents feel bad ourselves to bear their consequence.

The standpoints and focus of wives and husband are also different.  The wife will get irritated when people say her children are ugly.  The hushand will get irritated when people say his wife is ugly.  Sometimes fathers are not too concerned with children's things while mothers are over concerned with children's things.  However, it cannot be generalized that men don't care about kids.

I, as a father, do care about my daughter's need.  otherwise, I won't come to this web to do everything I can for my daughter.  but i admit that I am not as anxious as my wife towards our daughter's need.  

I think my religion (Christian) has helped me to understand my wife more and to love her more.  At least I will try to stand on her ground to think even though I am not a woman.

There are lots of examples in my church that mothers got relieved of their burden after they came to know and received Christ.....even sickness got healed (a lot of sicknesses begin from the heart!)

Even when people seems don't understand us, we can always refer our problem and feeling to God.  Surely He will listen because He cares for us.

You may talk to any Christian whom you know and I am sure they will be happy to share their faith with you.  Surely there may be Christians whose life examples are not so good.  Afterall, none of us is perfect and it can't be deviated from the truth that our God is a good God and He loves everyone of us.

Have a blessed day.

我個仔算乖,自己攪掂,雖然有d做漏和大意,但都肯做。一日有4-5樣功課,又剛入小一,做家長既真係要明白下佢地既感受,唔好郁d就鬧,攪到d氣氛咁僵。最重要就是令佢明白到做功課不是苦差,應該盡量投入和感受下箇中樂趣。身為父母要支持、認同,和幫佢地建立自信心。適當的口頭獎勵是非常重要而這東西是一般家長都容易忽略的,始終我們是中國人,比較含蓄,不似鬼佬那般熱情,常常Excellent掛在口。
‹ 上一主題|下一主題