用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06/07年深水
樓主: wan7911
go

06/07年深水 [複製鏈接]

Re: 06/07年深水

善導好架
有5成幾學生派英中架
唔少派左去上智tim
同埋佢個視學報告幾好

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=4289

有埋
1.善導
學生表現
􀁹 學生性格活潑開朗, 待人有禮, 樂於與人溝通, 在出席率方面表現理想。他們喜愛校園生活, 愛護環境, 參與各項課外活動時表現投入, 樂意為學校服務和積極參加各項社區服務工作, 具服務精神和責任感。他們亦有到外地考察交流, 切身體驗以豐富學習。
􀁹 過去兩年, 學生在香港學科測驗註中, 英文和數學兩科的成績均高於全港平均成績, 而中文科更遠高於全港平均成績。學生積極參與多元化的校內校外文化體藝活動, 在校際朗誦比賽和體藝比賽的表現不俗, 獲得不錯的成績。

2.聖多馬上午
學生表現
·   學生純樸守禮, 樂於與人親近。他們上課普遍留心, 學習
態度認真, 樂於參與學習活動, 亦喜愛學校生活。同學間
相處融洽, 而服務生亦普遍具責任感, 表現稱職, 惟低年
級學生的自律性尚待提升。
·   學校向來重視學生學業表現, 學生的學業表現不錯。學生
喜愛參與校內及校外各類比賽和活動, 並在朗誦、數學和
視藝比賽項目中獲取獎項。但學校的活動多以精英培訓為
主, 體藝活動尚未普及, 學生在學業以外的表現一般。

我姪兒是讀基榮小學下午的,基榮一向是一所不錯的小學,在旺角區數一數二,而聖多馬校風都不錯. 加上是聖公會辦學,本人較有信心.
至於新的"聖安德烈小學",我姪兒已取了學校派的宣傳單張給我看,學校面積很大,隔離就是聖公會中學,是否一條龍就未知了. 我姪兒十分想到新的學校就讀,因為下午校的老師都會到那裡任教,而我姪兒十分喜歡該校老師.
如想問資料or取表,可往基榮,聖多馬及位於海麗村的新校都可以.

羊咩咩太太:

其實荔枝角天主教小學派位都好好,有50以上學生是band 1學生,入英文中學。而且年年都有人入喇沙同st mary , 上智、英華等當然都有好多。派位完全唔使擔心。
你都去過佢的openday ,你覺得點?學生、畢業生、老師、校長點?教學如何?
新聖公會中學好似唔係英文中學!
:  :  :

sorry!

資料更新!

荔天是52%上以是入英文中學才是對的。   

新的聖公會中學應是英中,因我知聖安德烈小學係英文小學,學校在英文方面十分重視.

gary媽,
請問係邊度可以搵到聖安德烈小學的資料呀? 我上過基榮和聖多馬的網站都沒有啊.

消息可靠嗎???
gary媽 寫道:
新的聖公會中學應是英中,因我知聖安德烈小學係英文小學,學校在英文方面十分重視.

以我所知, 新的中學除非是私立或直資, 才可自選語言教學, 否則一樣都是"中中". 另外, 小學亦一樣, 一般津貼小學要根據教統局指引, 除英文科, 全部都是中文教學.

gary媽 寫道:

我仔仔在基榮讀小一,根據學校所派的資料,聖安德烈小學只係一所普通的津貼小學,並唔係一所英文小學!

聖安德烈堂是聖公會的一所教堂,位於尖咀,它是一所英文教會. 本人是返那所教會的,因學校和教會掛了鈎,所以必定會比普通小學重視英文,至於是否全英則尚在討論中. 我覺得全用英文就不會了,因基榮和聖多馬的學生都不會適應.
基榮派的單張我都有看,它當然不會講這點啦,因的確未落實,這是我的教友告訴我,她在聖公會工作的. 我還知道聖安德烈的校長姓周,是男人,他現在在青衣主恩小學任職,他是一個善於"開荒牛"的校長,所以聖公會才派他來管治這所兩間小學合併的學校.
要找這所學校的資料,可去基榮及聖多馬問,新校還未興建好,所以暫時是沒有太詳細的資料.

gary媽 寫道:
聖安德烈堂是聖公會的一所教堂,位於尖咀,它是一所英文教會. 本人是返那所教會的,因學校和教會掛了鈎,所以必定會比普通小學重視英文

此話何解?

我都是引述我教友的說話

Hi gary媽,

如落實聖安德烈為英文小學,可否上嚟報料?
另我本人為基榮下午校畢業生,到時合併後,我是否能在聖安德烈有校友分呢?

Thank you!
Cherly
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

咁又真係未落實喎! 我想就應該不會係開校呢幾年的事,因好多學生都不會適應.
至於你是否為校友,咁就真係難答你了. 我想你可以到聖安德烈探望你的老師,我想可能都還有教過你的老師吧!!!! :

Hi gary媽,
Thanks! 教過我既老師可能都甩晒牙 ~ 退休 lu!   
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

mollymolly,
聖紀文升中都唔錯,但基福就一定差其他學校很多了。因為基福是基愛下午同聖紀文下午合併,學生成績較弱,派位一定不太理想。而受到改派位方法影響(即已升中的學生直接影響小學的派位),之前的基愛下午及聖紀文下午舊生會影響基福的派位,是沒辦法改變的。就算是要揀新校舍,派位好,都有其他選擇。
而剛開校會唔會要時常捐錢?

不過有朋友去過,個校舍真係又大又新,學生活動空間真係同區無乜學校可比擬,設備亦齊全,佢仔仔仲鬼咁鍾意.相信唔搏英華就會係呢間.聖紀文下學生幾好,相信派位唔會差(不過到時真係有新派位機制時,學生可能唔再係舊紀文或基愛學生了)。況且而家有邊間學校唔駛捐錢?間間學校年年都多多捐款活動,反而我覺得新校暫時起碼唔駛咁多錢又要維修又話要更新設備.不過大家又有冇新校舍,派位好的學校可供選擇呢?

下星期一就遞表啦, 你地決定左未呀?
我都八九成啦!
我參加了荔天,基福,聖紀文的open day 和家長會,
我覺得荔天的老師好cool, 無笑容(扣晒分), 不過校舍ok,
基福校舍最靚, 但可能新, 無乜野比家長看到,
聖紀文校舍舊, 但校長老師都好nice, 好多野都好詳細解釋,派位都好好,所以我多數都會聖紀文,
你們如何呀? 臨尾再比D意見啦!!

下星期一就遞表啦, 你地決定左未呀?
我都八九成啦!
我參加了荔天,基福,聖紀文的open day 和家長會,
我覺得荔天的老師好cool, 無笑容(扣晒分), 不過校舍ok,
基福校舍最靚, 但可能新, 無乜野比家長看到,
聖紀文校舍舊, 但校長老師都好nice, 好多野都好詳細解釋,派位都好好,所以我多數都會聖紀文,
你們如何呀? 臨尾再比D意見啦!!
‹ 上一主題|下一主題