用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會
樓主: Butterfly668
go

九月入讀黃埔宣道小學家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會

現時每星期點一次中或英文都免強支持得住, 唔知日後會唔會每星期點曬2樣, 係就大濟    

Hi, mk2000,

見到你想搵托管, 其實十二期個邊都有好多補習社, 不過你要托咁長時間都幾難搵, 我個女暑假時就係二期方樹泉青年中心度托管, 早上返8:15-晚上7:00. 其實平時都好多小學生放學後去做功課, 有一至二個哥哥姐姐幫佢地睇功課同要佢地改正, 你可以帶功課同補充去做. 個度仲有好多課外活動玩, 我個女都係個度學跆拳. 你可以試吓問一問.

Joeymimi328

Thank you.  我會去方樹泉青年中心問下.其實我淨係想學校假期時才託管.

Joeymimi328,

Lunch嗰時,我去方樹泉青年中心問咗,佢地由3:30p.m.才開始,所以唔 fit 我嘅 schedule.

各位1D家長:

請問Day 2中默是今個星期五,還是下星期.

Hello! mk2000,

見你係度咁橋!
Day2中默係10月3號, 默第三課.

係噃,數錯咗tim. D 6-day cycle 好亂. 而家個仔讀書, 重慘過我讀書, 日日陪佢做功課, 執書包, 打機.

Hi

1)Do you know is it every Friday wear the P.E uniform. I have seen in 1C class had been mention ( In today homework). Any mama can cfm to me.  coz 1D class didn't mention.

2) Is everbody well prepare Eng.dict. for tomm?

eltonmama:

係每個星期五都要穿運動衣, 因延長放學是上課外活動(免費那些), 但不知為何成個月都給學生選擇.

多謝.

eltonmama,

1D上星期手冊都有提著運動服.

英默溫咗D啦.聽阿仔講,中默有人零分,亦有人59分.

唔係掛! 點差都唔會得零分? 如果係真就要加多D油先對付到日後的生涯   唔知學校會唔會幫助那些同學呢

ok2005,

唔駛驚,我阿仔講嘅未必句句真,而且有個別學生唔習慣默書,攞零分一D都唔出奇.我以前自已都試過得10分. (好彩阿仔未試過 )     

亞仔話今日英默, 有2個女仔"目及"人地, 被調向牆默及寫手冊通知家長.

之前未串好, 我個仔都話到時"目及"人地及寫在筆盒上抄, 我同他話千其唔好, 因好大濟, 要家長去見主任(因他常話林主任好惡, 可能學校少男人), 唔識就留空, 好彩之前同他講了.

我又攪錯日子,以為星期五先默,琴日叫佢試默,佢先話已經喺學校默咗.之前幾日只係串咗小小,因佢唔肯溫,今次都係凶多吉小.算啦,今次當俾個教訓佢,等佢知道默書係佢嘅責任,唔係我.

我都覺得分Day 1  to Day 6的制度幾亂, 我都時時記錯日子 唔知點解他們1D班日日都係最遲一班放學   

明天又默書啦!大家準備好未 :

已經溫好了。

英默你們仔/女成績如何? 我個就普通。 請教大家有沒有串字心得, 指教下。

英默成績一如所料,係凶.不過今次中默佢好有信心,話唔要做改正.

學phonetics對串字好有幫助.阿仔唔識串時,我用口形(即讀慢D)提佢,佢會估到係咩字母.

阿仔攞埋其它小朋友嘅手冊.原來有小朋友同我個仔一樣,俾老師寫手冊話上堂時曳.其實默書成績我無咩所謂,我最驚就係阿仔曳,俾老師罰,攪到無心機返學.

mk2000

請問本區哪裡有比較好的phonic 學呢?
‹ 上一主題|下一主題