用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一的家長請入
go

升中一的家長請入 [複製鏈接]

升中一的家長請入

各位家長好,你

Re: 升中一的家長請入

我只係每個月比二百蚊零用咋,車資另計,午飯在校食,但如果佢要買貴既野,就要阿仔係零用自己蓄,我想問各位有經驗家長咁樣可以麻 謝解答 [quote]
天倫之樂 寫道:
各位家長好,你

大媽:

我同你情形差唔多,但$200是否太多?我都諗緊應該比幾多?

$200蚊會唔會多?車費午膳唔計,

[quote]
天倫之樂 寫道:
$200蚊會唔會多?車費午膳唔計,

我想頭一兩個月,WEEKLY好D,我想看看學校小食部,平均消費,如coke + chicken leg =$10.00, 我會X 3 =$30.0 / WEEK. 試1,2 週. 每天問下佢,用左幾多, FRIDAY SUMUP 有錢剩,獎多10元下週用, 用清就詳細了解下有無濫用(如買SNACK是否唔看價錢, 每天都買, 有無浪費),否則考慮是否要加D. 2個月後, 試下BI-WEEKLY, (兩週一次), 1,2次就按月給. 我會另外放定一張8達通同$50.-在書包暗處. 以防萬一.

bettymomo 寫道:
我想頭一兩個月,WEEKLY好D,我想看看學校小食部,平均消費,如coke + chicken leg =$10.00, 我會X 3 =$30.0 / WEEK. 試1,2 週. 每天問下佢,用左幾多, FRIDAY SUMUP 有錢剩,獎多10元下週用, 用清就詳細了解下有無濫用(如買SNACK是否唔看價錢, 每天都買, 有無浪費),否則考慮是否要加D. 2個月後, 試下BI-WEEKLY, (兩週一次), 1,2次就按月給. 我會另外放定一張8達通同$50.-在書包暗處. 以防萬一.

同意。但我想請問各位,升上中學後仲洗唔洗好似小學咁,每日要預備一盒零食比佢哋返學?

多謝la 小朋友第一次自己搭車返學第一次离開身邊(小學返半日)心中都係會

[/quote]

同意。但我想請問各位,升上中學後仲洗唔洗好似小學咁,每日要預備一盒零食比佢

我的女女這星期返英文銜接班, 頭兩天我接送她, 但後來她已懂得自己搭巴士, 放學又有兩個女同學同路, 我已下用接送她,比我想像中快適應。

如要答車補下習,巴士都無半價啦,咁多五蚊都可飲支汽水啦 ,影下印啦 ,買個包食下,買支pen,比多個錢傍下身啦 !

under h$400 係可接受,當然 有餘錢就亂買,打機,唱k,你就一定要制下佢啦! 

Msma

升上中學後仲洗唔洗好似小學咁,每日要預備一盒零食比佢哋返學?  
我想唔使啦! 肚仔有須要, 可以自己買野食. 反而我想 每日準備一小樽仔水. 唔使佢隨便買野飲.

比多個錢傍下身. If my son has extra money, he will buy online game store value ticket.   
Caltex Oil Coupons wanted

下 ?咁就要制下佢啦 !  
Msma

I don't know how to 制佢. He play 8 hours a day in summer holiday.   
Caltex Oil Coupons wanted

我都擔心如果比太多錢就會亂咁來,而且佢

bigdaddy 寫道:
I don't know how to 制佢. He play 8 hours a day in summer holiday.   

wow! my god!

我今年升中一,媽咪說每月給100元零用錢,我覺得有多了.但她說上中學要多帶點錢在身.嘿嘿~~   

請問中學生(或者說,過了12歲)還可以用小童八達通嗎? 搭巴士又點計呢?
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog
‹ 上一主題|下一主題