用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Jupas. A1-A3
go

Jupas. A1-A3 [複製鏈接]

A1是會選mean定LQ的科目?A2選mean?A3選UQ?請問大家可以分享下嗎?要準備定放榜改選。
   13    0    0    0

醒目開學勳章

scyu88 發表於 24-5-22 20:38
A1是會選mean定LQ的科目?A2選mean?A3選UQ?請問大家可以分享下嗎?要準備定放榜改選。
...

A1 要放心儀科目,但低 LQ 最多 1-2 分
A2 可以放同 LQ 同分 / M
A3 一定要 safe

Good Luck

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

A3是否填UQ?

scyu88 發表於 24-5-22 21:37
A3是否填UQ?

A3嗰科都要視乎有幾多個學位!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

scyu88 發表於 24-5-22 21:37
A3是否填UQ?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

gracelam 發表於 24-5-22 22:33
我都唔知點好,A3如果放得45個位既科,會唔會好危險

妹妹頭 發表於 24-5-23 07:13

好難答,唔知有幾多人爭讀同幾多人高分過你。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-5-23 08:28
好難答,唔知有幾多人爭讀同幾多人高分過你。
其實最好唔駛排依科上A3,依家放左晌B1,但係驚佢唔夠分。

請問A3 met到UQ但小人是否都叫好博?

妹妹頭 發表於 24-5-23 07:13

除非突然申請人數倍數咁大變啫,UQ/M/LQ咪話左比你知,該科收幾多分囉。舉例,如果上年突然變成熱門科,大量尖子擁進,咁上年既UQ/M/LQ已經郁左啦,亦話左比你知了。又如果多左一倍人申請,全部都係該科2線生,又如何可以影響收生成績推上去呢?根本就毫無影響~

多睇幾年做參考吧,大學都係主睇分數,夠分係近乎必收,你夠分佢唔收,唔通向下收低1-2分?須知收低左分,一旦有上訴成功個案而又符合最低要求,就必定成為必收生~

scyu88 發表於 24-5-23 20:34

都係重覆說法,大學主睇DSE分數去收生,夠分近乎必入。又舉例,如果收20人,有60人係B5=25分,咁就會出現UQ/M/LQ就出現3個都係25,如果以往LQ係22分,咁人多人少對UQ都係冇影響,因為你係25分,佢係22分。除非該科係重視面試,唔適合唔收,你B5=30分,佢都唔收你,咁似乎你係度問,都冇人識答你點解~

gracelam 發表於 24-5-22 22:33

係,呢個factor 都好重要

scyu88 發表於 24-5-23 20:34

總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個course 食多左non Jupas,  收少了 DSE 學生

chun媽 發表於 24-6-10 14:55
總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個cou ...

甲、乙都是Jupas?
咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關?
HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇嗎?如果meet expected score而達不到LQ,可以放嗎?

liverpool2023 發表於 24-6-10 15:00
甲、乙都是Jupas?
咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關?
HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇 ...

甲、乙都是Jupas?
Yes

咁唔係高分收先嗎?同A2/A3有關
Nobody knows

HKU出了expected score,比LQ還低,這個分數有影響選擇嗎?如果meet expected score而達不到LQ,可以放嗎?

不要盡信expected score

chun媽 發表於 24-6-10 15:03

即係expected score就像3322般,只是最低要求,都是睇LQ,Median比較好

liverpool2023 發表於 24-6-10 16:17
即係expected score就像3322般,只是最低要求,都是睇LQ,Median比較好

即係話Expected score 是無意思

chun媽 發表於 24-6-10 14:55
總之,亞甲試過,位少,A3 above UQ唔得, 亞乙比亞甲低一分,放A2  ,反而入左。 後來,睇番數據,呢個cou ...

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥叫放乙1啦~

自己去JUPAS睇下,收A2已經唔多了,仲講A3~

mcl233 發表於 24-6-11 20:31

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥 ...

講得好,咪以為A2A3 無分別

mcl233 發表於 24-6-11 20:31

放A3,唔得似乎都正常喎。若不,港/中大就算係E,都唔會收哥 ...

但是,唔係大學唔知道你放A1, A2 還是A3嗎?應該只知放tier A, 或B 或C, 但唔知1,2 或3 ?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊