用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區統一派位疑問請高手指教(emoji)
樓主: Iris_
go

觀塘區統一派位疑問請高手指教(emoji) [複製鏈接]

Iris_ 發表於 24-4-22 19:58
請問如果我揀聖若瑟、陳瑞琪、呂郭、羅陳and寧波公學、哩幾間我點排好d? 前兩間揀係因為男校比較心儀、後 ...

如果你係邊緣人(即係有機會B1C)
甲1 照填長天
甲2 呂郭
甲3 聖若瑟 或 羅陳

呂郭今年好hit, B1乙部可能派曬, 博甲2
羅陳 B2乙一派哂

建議
乙一 聖若瑟
乙二 寧波公
乙三打後可以填其他本區他區B2

記得最後一定要填幾間接受到嘅B3A學校做保險線

sukiwong13 發表於 24-4-23 01:38

如果你係邊緣人(即係有機會B1C)

都係嗰句, 甲部就係買六合彩, 明明有三次機會, 點解唔用盡佢?
當然, 如果萬一好彩中咗甲2甲3令你唔可以抽乙1而你會後悔嘅咁就留空甲2/3

甲一係隨便博用的, 寫喇沙都冇問題, 撞一次.
甲二甲三無謂填因為好學校經過甲一之後學位數只會係零.
要甲二入可能B2C 以下先易入, 入左又阻住乙一揀B1 機會.

發表於 7 天前 |只看該作者
sukiwong13 發表於 24-4-23 01:50
都係嗰句, 甲部就係買六合彩, 明明有三次機會, 點解唔用盡佢?
當然, 如果萬一好彩中咗甲2甲3令你唔可以抽 ...

非常清晰,謝謝(emoji)

sunny_guy_cb 發表於 24-4-25 14:55
甲一係隨便博用的, 寫喇沙都冇問題, 撞一次.
甲二甲三無謂填因為好學校經過甲一之後學位數只會係零.
要甲二 ...

明白,即甲一搏一搏,乙一揀啱自己banding嘅學校?定係都乙一都可以搏下比自己高少少嘅學校?

mansuiicy 發表於 24-4-22 22:22
回覆 Iris_ 的帖子

甲一:陳瑞祺甲二:聖若瑟

感謝指教(emoji)

發表於 6 天前 |只看該作者
Iris_ 發表於 24-4-28 21:20
明白,即甲一搏一搏,乙一揀啱自己banding嘅學校?定係都乙一都可以搏下比自己高少少嘅學校?
...

不如你搞清楚抽獎玩法先?基本要求係對banding,甲部係以全港計,乙部係以「本區」計(你係觀塘區)。

由於同一 banding 在抽獎時沒有細分ABC,所謂搏高少少,係指B1C搏抽B1A/B1B,或B2C搏抽B2A/B2B之類,而並非你以B2A成績搏抽 band 1學校。

甲部你B2彩池去搏B1學校剩餘的學額,你認為機會有幾大?面對現實甲部填返B2學校先明智。之前的建議有陳喇、聖若瑟etc。呂郭、羅陳你甲部想試都OK。

乙一你填聖若瑟機會較大,因本區 & 單性別,陳喇得5個位你自己衡量(如B1生入咗,仲少過5個位),呂郭剩俾B2生乙一唔多位,羅陳乙一亦要同女生一齊爭。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊