用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位 甲部應否進取
發新帖回覆
go

統一派位 甲部應否進取 [複製鏈接]

大家好,想問吓統一派位如果甲部填得比較進取(1A or 1B), 乙部只填寫一間1A, 會唔會彈到好後志願?聽人講乙部不宜太進取,但甲部呢?小朋友是1C成績,謝謝
   1    0    0    0

karenivy 發表於 24-4-17 15:49
大家好,想問吓統一派位如果甲部填得比較進取(1A or 1B), 乙部只填寫一間1A, 會唔會彈到好後志願?聽人講 ...

你認為讀得嚟咪報囉,關進取咩事? 抽獎講運氣..你唔要咪益其他人囉..

甲部進取點好,反正機會好微

正常甲係進取的。

0030 發表於 24-4-17 16:15
甲部進取點好,反正機會好微
入到神校唔知係好彩還是唔好彩...

大家好,想問吓統一派位如果甲部填得比較進取(1A or 1B), 乙部只填寫一間1A, 會唔會彈到好後志願?聽人講 ...

選校考慮因素包括那區有無直聯中
例如有聯中而亦心儀 甲/乙1聯中
假如不中聯中 乙幾中與之後選擇相關
亦視乎該區B1/英中位情況

回覆 HK-MAN 的帖子

好唔好彩邊個知,讀左先算,總之甲部入神校,表示運氣好好,行緊大運

甲部和乙部分開抽,就算甲部落空,唔會因為咁而令到你「彈到好後」。但如果甲部中咗,咁就無得抽乙部,所以,就算甲部機會細,原則上,一定要填心儀嘅學校。
至於乙部,你聽人講不宜太進取。邊個路人甲乙丙丁咁講?每區情況唔同,自己小心衡量。

要看那一區。有些區有足夠B1位可進取,不夠B1位的區當然要保守。

B1A/B/C生同一個pool 抽,即B1C生可抽B1A校。只怕B1C生在B1A校讀,會否能跟得上大部份同學的程度較辛苦,長期考包尾左近。

最緊要唔係1C邊緣人,否則就一定拋到好後。

多謝大家意見,問左老師確定係band one 唔係邊緣人,所以乙1乙2可揀1A, 甲部就博下有冇奇蹟吧,大家加油

karenivy 發表於 24-4-20 19:21
多謝大家意見,問左老師確定係band one 唔係邊緣人,所以乙1乙2可揀1A, 甲部就博下有冇奇蹟吧,大家加油
...

什麼區咁好,乙2仍可填B1A中學?

B1A中學,在很多區都是乙1也未必抽到。

我朋友二年前小朋友1 C進取的揀1 A,幸運地中左,但係入到去第一年就留班
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊