用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 借位問問,band1b近band1c成績,九龍城區升中怎麼揀校? ...
go

借位問問,band1b近band1c成績,九龍城區升中怎麼揀校? [複製鏈接]

小朋友成績處於band1b/c,有時比較任性,我經常被激得嘔血。之前想着比佢選住宿的航海學校約束他,哪怕返1年都好,但佢自己就死活唔肯,話佢鍾意自由自在。自行擇校唔係佢理想學校。參加派位,學校推介迦密,旅港,丘佐,銀禧,黃笏南,陳瑞祺,胡兆熾,五旬節,何官。我希望佢想入一間功課適中,活動比較多,常有小測的學校(因為佢唔溫書唔操卷亦唔肯補習的)。請大家幫忙提提建議,唔該晒🙏🙏🙏
   4    0    0    0

傳統學校讀書點會有自由?唔溫書有band 1b/1c咁勁?

leaflily 發表於 24-4-14 20:33
小朋友成績處於band1b/c,有時比較任性,我經常被激得嘔血。之前想着比佢選住宿的航海學校約束他,哪怕返1 ...

我所認識嘅媽咪係無咗希望先揀航海,例如,遲緩發展嚴重,過度活躍症等。

回覆樓主:

你有沒有參加迦密、華英、旅港、黄笏南、銀禧、丘佐榮的升中講座,了解那一間的中學特色較合適你仔?

Band 1 中學好難又唔使讀書又功課適中? Band 2 中學你會接受嗎,可能課程太淺,你仔唔使讀書可考到全級頭幾名?

每個細路的性格和能力不同,係會適合不同的中學。

回覆 hiuching8 的帖子

小朋友資質ok,數學經常滿分,除左中文,其他考試分數都可以。但中文英文默書就經常唔合格,讓我嘔血

自由自在—喇沙
嚴加約束—迦密

回覆 tpmon 的帖子

band2有d驚佢覺得冇挑戰性,唔肯返學。小學就係咁,日日講唔想返學,有時自己病唔駛返學,佢勁開心。試過5年級1星期唔返學,一星期後佢攞功課返來補做,唔駛問我。4年級後,差唔多每個學期都因各種原因有10日唔返學🙈🙈

學習同工作態度比成績重要

回覆 dino_17 的帖子

喇沙統一派位學位少,驚佢入唔到

回覆 twhkleung 的帖子

非常同意!!所以我希望佢能入間佢感興趣,又能約束到佢的學校,他受環境影響慢慢改變

leaflily 發表於 24-4-14 22:02
回覆 twhkleung 的帖子

非常同意!!所以我希望佢能入間佢感興趣,又能約束到佢的學校,他受環境影響慢慢 ...

旅港啦,有得玩下D1田徑,成績又唔錯~

回覆 mcl233 的帖子

唔該晒🙏🙏🙏

邊間學校有音樂玩,小朋友鍾意自己玩音樂,有時自己玩玩編曲。讓佢練琴考級佢唔肯,但佢喜歡音樂,有時會自發去彈琴,甚至自編自彈。反正,不是個聽話的仔,任性,特別有主見。

回覆樓主:

喜歡音樂可選黄笏南。

ekhc    發表於 24-4-16 10:43

旅港-活動田徑都好,Division 1,但功課都谷
銀禧-聽講話一年四考
陳瑞祺-B2男校相對自由

回覆 leaflily 的帖子

世事無絕對,多數人都驚位少不夠膽報,反而競爭會小。當然你現在要考慮的是什麼樣的學校更適合小朋友,而不是填表策略。我認為,對於資質不錯的男生來說,喇沙是一所上限高但下限低的學校,畢竟一群十二三歲的男仔很容易一起玩到癲起。如果家長更看重學業成績,那麼迦密/華英/旅港開平是更穩妥的選擇。

小朋友成績處於band1b/c,有時比較任性,我經常被激得嘔血。之前想着比佢選住宿的航海學校約束他,哪怕返1 ...

Band1B/C,我就當B1C,入何文田三寶怕唔怕跟唔上?B1C,可能銀禧較為適合。

國際學校先比較自由吧!迦密連電話都唔俾帶架。

leaflily 發表於 24-4-14 21:59
回覆 dino_17 的帖子

喇沙統一派位學位少,驚佢入唔到

抽獎講運,估計大部分band1都會擺第一。

leaflily 發表於 24-4-14 22:20
邊間學校有音樂玩,小朋友鍾意自己玩音樂,有時自己玩玩編曲。讓佢練琴考級佢唔肯,但佢喜歡音樂,有時會自 ...
你仔資質應該好好,佢鐘意玩流行曲你就係坊間搵呢類野比學...係學習過程佢會知道原來作曲編曲係需要英文/中文及其他知識都好叻先得...咁樣佢就會肯擺多啲時間係讀書到...叻仔嚟架,好好培養佢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊