用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區BAND 1 位升中位 夠嗎?
go

深水埗區BAND 1 位升中位 夠嗎? [複製鏈接]

請問深水埗區BAND 1 升中位 夠嗎? 2930 /3 = 976 應點計? 英中都只得462 ....

深水埗區

總學額:1755
英中學額:462
*區內人數:2930

深水埗區英中學額分布

本區中學 (非保留學額/直屬或聯繫學額)

• 中華基督教會銘賢書院:76/-
  • 長沙灣天主教英文中學:63/23
  • 香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學:52/21
  • 寶血會上智英文書院:95/-
  • 聖母玫瑰書院:73/-

他區中學 (非保留學額/直屬或聯繫學額)

• 中華基督教會銘基書院:2/-
  • 官立嘉道理爵士中學(西九龍):2/10
  • 聖芳濟書院:2/-
  • 真光女書院:2/-
  • 華仁書院(九龍):2/-
  • 何明華會督銀禧中學:2/-
  • 旅港開平商會中學:5/-
  • 喇沙書院:2/-
  • 保良局羅傑承(一九八三)中學:2/-
  • 保祿六世書院:4/-
  • 聖公會林護紀念中學:3/-
  • 荃灣官立中學:2/11
  • 五旬節林漢光中學:2/-
  • 沙田官立中學:2/-
  • 沙田循道衞理中學:2/-
  • 沙田培英中學:2/-
   3    0    0    1

深水埗校網利女不利男。另外,我想知以下兩間深水埗校網的中學,究竟係B1定B2?英中還是中中:(1)德雅;(2)瑪神?

UTB 發表於 24-4-13 16:40
深水埗校網利女不利男。另外,我想知以下兩間深水埗校網的中學,究竟係B1定B2?英中還是中中:(1)德雅;( ...

如果你英中嘅定義係, 只開英文班, 咁德雅同埋馬神都唔係英中.

利女的說法,其實係計埋德雅。

yltung 發表於 24-4-13 00:51
請問深水埗區BAND 1 升中位 夠嗎? 2930 /3 = 976 應點計? 英中都只得462 ....

深水埗區總學額:1755

Deleted

tkinwong 發表於 24-4-13 17:31
如果你英中嘅定義係, 只開英文班, 咁德雅同埋馬神都唔係英中.

利女的說法,其實係計埋德雅。
因為我見唔同網站對呢兩間學校的描述(中中/英中/B1/B2)都有出入,所以想搞清楚。

女夠,男不足

0030 發表於 24-4-15 10:10
女夠,男不足

長天有收到band 2生嗎?

回覆 adriantai 的帖子

band1都收不曬,正常系無位比band2生

0030 發表於 24-4-15 10:32

band1都收不曬,正常系無位比band2生

因為好多人覺得長天嘅成績已經跌咗落Band two。

但係,深水埗嘅英中唔多,對Band one男仔嚟講,其實選擇亦都唔多。

tkinwong 發表於 24-4-15 13:03

但係,深水埗嘅英中唔多,對Band one男仔嚟講,其實選擇 ...

雖然成績係跌左,但深水埗男仔無乜選擇,所有抽獎仍然吸引大量band1 男仔揀

(不過亦側面睇到佢負增值... )

但係,深水埗嘅英中唔多,對Band one男仔嚟講,其實選擇 ...

男仔入長天時應該係B1
不過讀o左一年後就唔係o羅
學校注重體育玩得真好成功

跌少少,但SSP都好多fans,所以都算係熱門選擇(emoji)(emoji)(emoji)

0030 發表於 24-4-15 15:01
跌少少,但SSP都好多fans,所以都算係熱門選擇(emoji)(emoji)(emoji)

深水埗Band one男仔,去到抽獎,其實就只係銘賢、長天、皇帝山這三間揀一間。

回覆 tkinwong 的帖子

仲有瑪神,香島

0030 發表於 24-4-15 16:31
回覆 tkinwong 的帖子

仲有瑪神,香島

呢兩間唔係band one吧?

全收band one,如果出band 2成績真係說不過。 希望佢快啲上返

我果區各個小學7月升中派位表公佈總表,band1百分比中,以上兩間都計band1

0030 發表於 24-4-15 16:53

我果區各個小學7月升中派位表公佈總表,band1百分比中,以上兩間都計band1 ...

明白~

UTB 發表於 24-4-13 16:40
深水埗校網利女不利男。另外,我想知以下兩間深水埗校網的中學,究竟係B1定B2?英中還是中中:(1)德雅;( ...

b2

有深水埗小學教師同我講過,佢哋最top嗰批男生通常自行九華/其他跨區B1中學,有些會考慮直資,之後先會考慮銘賢/黃棣珊/長天。當中長天已經變成B1大抽獎保險線中學。
另外,我見Big Exxm 將長天Banding 下調至1C-2A。理論上長天升中派位應該全收B1,但DSE成績就keep唔到B1。咁已經暗示呢間學校係負增值學校。當中原因好複雜,亦係長年累月造成嘅問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊