用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教觀塘區B1女策略
go

請教觀塘區B1女策略 [複製鏈接]

真心請教龍年競爭激烈,請問B1女首三志願選B1學校?第四設定為保險線?
   3    0    0    0

回覆樓主:

其實今年各區嘅人數比上年係多咗定少咗? 計出生率好似上年多啲喎

adriantai 發表於 24-4-10 13:23
其實今年各區嘅人數比上年係多咗定少咗? 計出生率好似上年多啲喎

我見報紙數字觀塘區

2023 - 4350
2024 - 4418

威大嬸 發表於 24-4-10 13:18

真心請教龍年競爭激烈,請問B1女首三志願選B1學校?第四設定為 ...

女女如果要派位﹐我有諗過兩個VERSION

乙一 聖傑靈 (擺最想入最鍾意果間)
乙二 銀禧/聖母玫瑰
乙三 嘉諾撤
乙四 觀官/筲官
乙五 觀官/筲官
乙六 梁式芝
乙七  呂郭/羅陳

如果保守些﹐就打算抽走乙二﹐直接乙二擺嘉諾撤

唔知咁擺岩唔岩﹐統個人意願
因為佢唔鍾意藍祿唔鍾意順天﹐所以當初係咁想法

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:01

乙一 聖傑靈 (擺最想入最鍾意果間)
乙二 銀禧/聖母玫瑰
乙三 嘉諾撤
乙四 觀官/筲官
乙五 觀官/筲官
乙六 梁式芝
乙七  呂郭/羅陳

如果保守些﹐就打算抽走乙二﹐直接乙二擺嘉諾撤

唔知咁擺岩唔岩﹐統個人意願
因為佢唔鍾意藍祿唔鍾意順天﹐所以當初係咁想法

我會加一間 SPLT 係 St. Cat 前面,同埋KLN5 Band 1 位有少少緊張, 今年又係龍年, 可能大家都會保守小小, 可以參考下呢個排法:

乙一 SPLT / 順天
乙二 St. Cat
乙三 觀官/ 蒙民偉
乙四 銀禧 / 聖母玫瑰
乙五 梁式芝
乙六 呂郭
乙七 羅陳

minnieevergreen 發表於 24-4-10 16:01
你是抽觀塘區嗎? 你在乙部揀的校, 都要揀觀塘或跨區借位的, B1都大機會啦

威大嬸 發表於 24-4-10 15:26
我見報紙數字觀塘區

2023 - 4350
試吓計數,基於你提供資料。4418人升中,1/3=1473個b1。一般學校有1/3自行位,假如1473內1/3人自行成功或進入直脂離場,即有1473*2/3=982人玩抽獎,而932內約有一半係女仔(實際女仔可能小D,因為一般女仔成績較好,容易自行及較多入女直),現有982/2=491女仔抽。其中藍綠有94個位,潔靈有91個位,順利由於男女,所以78/2=39個位,蒙民也除2=38個位。你如係堅B1,抽重B1机會率=(94+91+39+38)/491>=53%。如加他區借位,機會更高。如有錯漏,請其他家長出手指正。

lot888 發表於 24-4-10 16:43
試吓計數,基於你提供資料。4418人升中,1/3=1473個b1。一般學校有1/3自行位,假如1473內1/3人自行成功或進 ...
仲有觀官都係 Band 1, 應該要加埋落去

ha930 發表於 24-4-10 16:52
仲有觀官都係 Band 1, 應該要加埋落去
如理官官58-16联位後除2=21個位,整体机會率上升3%到>=57%。(這只可作bell shape內中間粒數,真實可有一個deviation變化,所以只供參考)。

happybbpig 發表於 24-4-10 16:23
你是抽觀塘區嗎? 你在乙部揀的校, 都要揀觀塘或跨區借位的, B1都大機會啦

我是觀塘區﹐不過唔參加抽獎了﹐只係我之前做落左D初步功課分享一下

ha930 發表於 24-4-10 16:22
我會加一間 SPLT 係 St. Cat 前面,同埋KLN5 Band 1 位有少少緊張, 今年又係龍年, 可能大家都會保守小小, ...

蒙民偉其實都幾熱門﹐可能第三未必有呀

我覺得 聖言/SPLT/順天一定只能擺乙一﹐ 如ST CAT乙一幾穩
聖潔靈 / 蒙民偉 /觀瑪 最盡放乙二

純粹個人分享﹐無專家分析﹐期待高手出現講解下

minnieevergreen 發表於 24-4-10 17:13
蒙民偉其實都幾熱門﹐可能第三未必有呀

我覺得 聖言/SPLT/順天一定只能擺乙一﹐ 如ST CAT乙一幾穩
Band 1 女的話, 其實好大機會乙二都中了

minnieevergreen 發表於 24-4-10 17:07
我是觀塘區﹐不過唔參加抽獎了﹐只係我之前做落左D初步功課分享一下
哦, 你有邊間直資/私校OFFER?

happybbpig 發表於 24-4-10 17:36
哦, 你有邊間直資/私校OFFER?
過年後陸續收到幾間直資 最後自一SPSS中﹐自二無去

minnieevergreen 發表於 24-4-10 17:45
過年後陸續收到幾間直資 最後自一SPSS中﹐自二無去
SPSS唔易收喎, 係咪要級3前? 小朋友讀邊間小學?

happybbpig 發表於 24-4-10 17:53
SPSS唔易收喎, 係咪要級3前? 小朋友讀邊間小學?

唔係想像中咁難﹐我覺得比SPLT易。
灣仔區其實選擇多又夠位﹐港島真1A未必選擇兩間女校﹐應該早已去左神直、仲可以跨區聖提女/英華/BPS
﹐留守既都仲有MSS、坑真。
相反SPLT已經是本區最佳選擇﹐競爭對力不乏1A學生 ( 我見好多普通級頭/地區1線級6-20會擺佢係自二)

佢呈一加呈二係級4-5(唔SURE﹐學校只講係級1-5內﹐我肯定唔係頭3)﹐
二線尾官小only﹐英文對答能力不錯﹐乖樣

威大嬸 發表於 24-4-10 13:18

真心請教龍年競爭激烈,請問B1女首三志願選B1學校?第四設定為 ...

睇你能接受「最差」係派邊間(呂郭、梁式芝、羅陳),本區加埋寧二實停到。其實唔一定乙4做「保險線」嘅,乙14先填羅陳/寧二都得㗎!咁辛苦做到B1生,唔係咁早自己投降入B2呀嘛?咪白費晒。

係我就填多啲他區借位先落間B2,反正派得最差無分別,但就提高入B1英中機會囉!

睇下交通方唔方便,或者banding 啱唔啱(有啲太勁怕讀得辛苦),他區B1都好多間:

東區:嘉諾撒、張祝珊、港島民生、聖馬可、中婦、筲官
西貢:迦密、宣基、景嶺
黃大仙:德愛、協和、何蔭棠、可立
深水埗:上智、聖玫、黃棣珊
九龍城:銀禧、華英

用來「止蝕」都可以考慮將官,最後先陳羅、寧二,其實所謂保險線都可以填到20打後了

strawberrychic 發表於 24-4-10 20:00

睇你能接受「最差」係派邊間(呂郭、梁式芝、羅陳) ...

借位問,如果觀塘band 2女應該點填?阿女呈三衰咗中文,有機會跌落band 2

honeybabypig 發表於 24-4-10 22:19

借位問,如果觀塘band 2女應該點填?阿女呈三衰咗中文 ...
自行邊兩間?或者係後備,到時會有意想不到驚喜

HK-MAN 發表於 24-4-10 22:28
自行邊兩間?或者係後備,到時會有意想不到驚喜

希望,但唔敢諗,宜家要面對唔b2抽獎,少咗咁多選擇,唔識點填,好驚抽到b3
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊