用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...
樓主: jiljill
go

找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...   [複製鏈接]

adriantai 發表於 24-4-10 10:22
簡單啲講, 就係世界這麼大, 大家有唔同嘅生活。

做嘢先晏啲傾

放養
明白

HK-MAN 發表於 24-4-10 10:22
口才有進步,知道要進進退退才可吹爆呢個post..

連毛主席也從未說過自己目光遠大

我算老幾?

jiljill 發表於 24-4-10 10:08
這是中西文化差異所導致的問題

記存下次開個帖討論

你所講既方法只適用於教咩考咩既學習模式。
實際工作中,需要策划,演講,解决遇到既困难。
香港有直資中學,為內地山區提供服務,需要學生自己安排成個項目,例如募捐,行程,(因為用募捐既錢,去到只能住帳篷),記帳等。

adriantai 發表於 24-4-10 10:22
簡單啲講, 就係世界這麼大, 大家有唔同嘅生活。

做嘢先晏啲傾
呢獲係你約樓主架...抓水吹明顯是你啦

小朋友年幼的時候,的確需要父母多一點管教。但隨著小朋友年紀漸大,心智漸漸成熟,家長亦應該慢慢放手,讓兒女自己做決定,亦要讓他們知道要承擔責任和後果。一些比較懂事的小朋友,父母在他們初中時讓已經他們自由發揮,但不等於完全放手不理,只係遙距監察他們的成長,必要時也會出手幫助。無論如何,父母始終有一天都要放手,讓兒女走自己的路。

jiljill 發表於 24-4-10 08:29
你小學不想管
初中不能管
高中不敢管

人生唔係得3大

好多名人/上市公司老闆都冇大學學位

希望你明白毎個孩子都不一樣, 即使同父母, 幾個兄弟姊妹性格能力都可能南轅北轍,人人條軌道不同,讀書係其中一種培育子女成材途徑而已。

PuffyBobby    發表於 24-4-10 12:11
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

猴子爸 發表於 24-4-10 09:59
那么恒大,都大,副学士这些毕业生,质素如何?如果是每况愈下,会不会导致public accounting service的质 ...

我部門係處理税務,恒大課程這方面教得好,個教授(唔知有無轉)以前工作上接觸過,technical knowledge 好solid, 我哋之前請係直接入恒大,乖巧肯學肯做,雖然未必好醒目,在我公司浸了幾年轉去big 4, 都大就未接觸過

audit quality 每況愈下,已經不止是香港的問題

gracelam 發表於 24-4-10 10:32
人生唔係得3大

好多名人/上市公司老闆都冇大學學位
亦好多名人/或上市公司老闆都係賊仔一名..

回覆樓主:

(綜合2至88樓回應作出修訂)

你小學不想管
初中不能管
高中不敢管

只想自己過得安逸
為自己的不作為
孩子的不成器找藉口
錯過了培育孩子的黃金時間

某日當你驀然回首
發現自己養了個熊孩子
別怕,這不是世界末日
這只是你的選擇,你的孩子
和別人沒半毛錢關係

UTB 發表於 24-4-10 10:29
小朋友年幼的時候,的確需要父母多一點管教。但隨著小朋友年紀漸大,心智漸漸成熟,家長亦應該慢慢放手,讓 ...

同意。我仔升中後,我考慮更多的是如何逐漸放手,培養其自立自理、自己做決定、為自己負責的問題,而非更多的管教。實際上,處於青春期的孩子如果父母管教太多,必然會產生friction,影響親子關係。有很多研究發現,聽話、乖、優秀的的子女(尤其是女)在成年後會有身份危機,也就是反思究竟自己是一直以來按照家長和老師的意願生活,還是追尋自己的內心。

樓主講D o野同尼條片差唔多喎
https://www.youtube.com/watch?v=qj8zD1heCGA

回覆樓主:

我代樓主解釋下先,希望冇誤會到意思~

樓主已經說明“初中不能管",似乎,並冇反對初中要開始獨立呢個說法,再繼續初中呢個階段,可能係冇太大意思~

呀樓主,你自己補充 或 糾正我對你說法既誤解~

老鄉教人教細路
細路仔唔好畀佢知咁多 <-- 想食o左你個女
佢o地唔會明的
大大下就會識 <-- 因為已學壞了

mcl233 發表於 24-4-10 10:56
我代樓主解釋下先,希望冇誤會到意思~

樓主已經說明“初中不能管",似乎,並冇反對初中要開始獨 ...

頭幾句面書見到,攞出嚟討論下。

我自己覺得小學一定要管,而且要嚴管,尤其係女。

初中要(目及)實,要教要提,必要時都係要管。

高中,都成年囉,要為自己嘅決定負責任喇掛,妳要去死我阻止唔到啦。

jiljill 發表於 24-4-10 11:45
頭幾句面書見到,攞出嚟討論下。

我自己覺得小學一定要管,而且要嚴管,尤其係女。
仔女越大个,管教中的“关系”成份就越多,“以身作则'的教导就越重要。正所谓”仔女是父母的一面镜子”,都不无道理。
jiljill的女儿,像父母吗?应该很有教养,读top 10名女校,英文了得,稳入3大吧。

回覆樓主:

都食飯喇,綜合咁多嘢,你回答我以下問題未?

-家長盡量安排子女讀書
-讀唔到冇可能嘅
-入唔到專科都係廢
-係家長嘅責任
-害死子女

咁咪咁樣?

猴子爸 發表於 24-4-10 11:52
仔女越大个,管教中的“关系”成份就越多,“以身作则'的教导就越重要。正所谓”仔女是父母的一面镜子”, ...

大女思想似我,細女性格似我。

讀書勉強可以,可以再好啲。不過係女,我唔太緊張,傳統思想女仔唔使「擔起頭家」,唔使搵太多錢,最緊要帶眼識人。

以前入港大中大好大件事,要燒炮仗。今時今日幾乎有身份證就可以入三大,問題係讀邊科。不過就呢點我都唔太上心,女仔嘛。

jiljill 發表於 24-4-10 10:24
放養
明白

都話你把年紀學唔嚟㗎啦

adriantai 發表於 24-4-10 12:05
都食飯喇,綜合咁多嘢,你回答我以下問題未?

-家長盡量安排子女讀書

不如你講下點為之「目光遠大」先啦,我想學下嘢。

回覆樓主:

啲口號同啲補習社面試班嘅差唔多, 盡責任,為小朋友準備升中 , 快啲報名啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊